Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Sif, GLPG, BOKA en GE

Liveblog: Sif, GLPG, BOKA en GE

Update 16:45 uur: Sif

Goed nieuws vandaag die forse order voor offshore funderingsbedrijf Sif.  Paul wil wel eerst mee orders zien voor hij zijn advies verhoogt. Volgend jaar heeft Sif een bezettingsgraad van 67%. Voor dit dramatische jaar is dat maar 50%. Voor 2020 zijn er nog amper orders vastgelegd.

De gerealiseerde en verwachte cijfers weerspiegelen dit. Beetje flauw, maar het windje in het ene jaar is heel anders dan het andere jaar.

Bij beleggen houd ik zelf van vrij voorspelbare winsten, omzetten en dividenden, want dan zijn lange termijnsommen te maken. Bij Sif is dat vrij lastig... Ritjes maken en gokken is hier vooral het credo? Het aandeel heeft in ieder geval sinds de beursgang geen waarde weet te scheppen.

 


Update 16:00 uur: General Electric

Het is maar een simpel regeltje in Reuters:

GENERAL ELECTRIC CO GE.N: JP MORGAN RAISES TO NEUTRAL FROM UNDERWEIGHT - Reuters News

Met grote gevolgen. Steve Tusa zette in mei 2016 het fonds, dat toen iets van $30 deed  op een keiharde sell met koersdoel $11. De rest is geschiedenis. Tot vandaag? Jim knapt gewoon uit zijn panty: 

Hij niet alleen. GE doet nu 10%. Zie de grafiek en dat oplopende volume. Is het aandeel eindelijk aan het bodemen? Wik en weeg, het kan een mooie bodemvis zijn, maar er kan ook nog 100% van de koers af. 

Nog een dingetje, Tusa acht wel een emissie mogelijk. Miljard of 25 ook meteen.

 


Update 11:45 uur: ING (en KBC)

Deze prikte ik ergens vanochtend. Nee, ik weet niet waarom ING relatief goed presteert vandaag. Ik verwijs natuurlijk naar de deelname van de ING CEO aan het financiële rondetafelgesprek in Den Haag gisteren. 

Opvallend dat juist de EU Noord banken slechter doen dan hun zuidelijke soortgenoten. Duitsland moet ook haast maken met die fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank, want anders ist alles schon vorbei.

Vrij willekeurige datum - ik neem vanaf de start bullmarket - maar de bloemen en het bakske Westvleteren 12 zijn voor KBC. Zie die onderlinge verschillen eens. Zijn wij Lagelandiërs nou zo goed, of is de rest zo slecht?

 


Update 11:15 uur: Kopje koffie dan maar, Bpost?

Goeiemorrege, sal ik t dan hier maar effe neer sette?

Schrik niet als binnenkort ook Herna herself van de PostNL ineens in de keuken voor uw neus staat met uw pakjes en brieven? 

Tja, dat Bpost met Plan B komt is niks te vroeg. Jeuj. Ik kijk niet raar op als heel particulier België er in zit, dus dit is helemaal niet grappig. Dit is een drama, wat een waardevernietiging. Pssst, hoeveel moet er nog af voor je gaat bieden, Herna? Bpost is nog altijd 2,5 keer zoveel waard dan PostNL. 

In ieder geval, mocht Plan B ook nioet goed uitpskken voopr Bpost, dan is er eventueel ook nog een echt drastische oplossing.

 


Update 10:50 uur: België - Nederland

Inderdaad, dit is een opvallend verschil met ons.

 • AEX dit jaar: -5,7%
 • AMX: -20,3%
 • AScX: -17,2%

Grootste verschil is nog dat de Bel20 formeel al sinds januari in een bearmarket zit. De AEX is dat bij lange na (nog?) niet en die zette zelfs in juli nog een hogere top neer.

Weet iemand waar ik indexwegingen van de Bel20 kan vinden? Want het lijkt me dat supermacht ABInBev de hoofdverantwoordelijke is voor de slechte prestatie van de Brusselse hoofdindex. Ik vergelijk met Heineken dat trouwens ook op een droogje staat dit jaar,

Op lange termijn is het beeld bij ons vergelijkbaar. De AMX levert veel meer op dan de AEX, maar - u merkt het dit jaar ook in uw portefeuille - handelt zeg maar met een hefboom op de AEX. Niet alleen gaat stijgen harder, dalen ook... Kortom, hpoger risico. Deze grafiek is prijs en herbelegd.

De AScX bestaat nog niet zo lang. Die bevestigt dit beeld dan weer niet dat klein beter doet dan groot. Ik weet niet of het een rol speelt, maar dit is ook een papieren tijger. In tegenstelling tot AEX en AMX zijn er geen indexproducten. Ik neem het me al een jaar voor ofzo voor en en ga het nu maar eens een keer doen.

Niet dat het nodig is, want ik beleg al in de wereldindex. Het is principieel. Omdat ik me met onze aandelen bemoei, vind ik dat mijn geld er ook in moet zitten. Ik beleg al maandelijks in een AEX tracker, maar die inleg ga ik halveren ten gunste van een AMX ETF. Ik vind het ook een leuk ding, er gebeurt nog wel eens wat :-)

De grafiek is geïndexeerd.

 


Update 10:25 uur: Advies

Er is nog een adviesje bijgekomen, ABN Amro verhoogt het getergde, geplaagde, afgestrafte en ook geshorte Boskalis. Credit Suisse ziet GLPG helemaal zitten. 

 • Aegon: naar €5 van €5,50 - Barclays
 • ASR: start met add en €40 - DeGroof Petercam
 • Galapagos: naar outperform van neutral en naar €113 van €90 - Credit Suisse
 • Boskalis: naar hold van buy van en naar €23 van €26 - ABN Amro
 • IMCD: naar €63 van €70 (buy) - HSBC

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 27 jan Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 2. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3
 3. 25 jan Slotcall: Saved by the bell, we komen goed weg op slot en ASML stijgt zelfs 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links