Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse speling

Gisteren was er sprake van een opmerkelijke tweedeling onder de Nederlandse hoofdfondsen. Een daling van de hoofdgraadmeter zelf van 0,15% duidt veelal niet op al te veel vuurwerk, maar gisteren lag dit toch even anders.

Aan de positieve kant van het spectrum lag Arcelor Mittal. Dit zwaargewicht uit de index is gisteren doorgestoten naar all time high gebied. Voorwaar een prestatie van formaat. Aan de negatieve kant van het spectrum lag Aegon.

Dat kreeg een verlies van 3% te verwerken en is niet in staat om de weerstand iets onder 11 euro opwaarts te doorbreken. Wie weet brengen de kwartaalcijfers vandaag uitkomst.

Deze twee voorbeelden geven aan dat de stand van de AEX (en alle andere landenindices) inderdaad een gemiddelde is, onderliggend zijn er grote verschillen per fonds of sector.

480, 493 en 500
De index zelf noteert nog steeds rondom de 480. Hoewel dit theoretisch een duidelijke weerstand is en de AEX er al (of pas) drie dagen op de koffie is, denk ik dat het in de praktijk wel meevalt met deze weerstand. Oppositie komt van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel rondom 493) en de 500 puntengrens.

De gedachte hierachter is dat de AEX niet in een vacuüm opereert. Onder invloed van diverse buitenlandse beurzen die niet direct tegen een weerstand aan noteren, zit er wellicht nog een klein beetje opwaarts potentieel in. Ik blijf echter bij mijn standpunt dat de lange termijn dalende trend nog altijd overheerst.

Toch is ook dit maar een marktgemiddelde. Het mag duidelijk zijn dat deze stelling voor bijvoorbeeld Arcelor Mittal niet opgaat.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2008 08:55
    Wat een ongelooflijke flut analyse.

    Sorry mijnheer René, maar zelfs op rottummerplaat bakken ze er meer van.

    U heeft het 200 daags gemiddelde ontdekt. Vertel ons eens waarom nou net het 200 daags zo belangrijk is en niet het 150 daags. Waarom betrekt u ook niet het 50 daags gemiddelde erbij en een eventuele toekomstige positieve golden crossing van 50 door 200?

    Wat doet u als we door het 200 daags gaan?Schrijft u dan dat WE er doorheen zijn?

    We leren hier niets van, kunnen er niets mee en u zet ons zelfs niet eens aan het denken.....

    Schrijf iets fatsoenlijks of schrijf niks.

    GRS

    de Starter
  2. [verwijderd] 7 mei 2008 09:10
    En de volgende weerstand is 512.

    En als dat geen weerstand is dan verwacht ik veel weerstand op 519/ 520 zone en mochten we daar doorheen gaan dan lijkt me 550 zone.
    Indien deze sneuvelt kunnen we ons gaan richten op de 560 alwaar we een driedubbel toppatroon genereren.

    Sorry, niet dat ik nou zo goed ben maar wat hebben we nou aan deze analyse ?

    Ik heb alvast de volgende weerstanden opgezocht scheelt wat werk voor de komende tijd.

    Het spijt me Renee maar dit gaat echt nergens meer over.
  3. TG01 7 mei 2008 09:23
    quote:

    text schreef:

    Rene,

    Waarom ben je nog hier????
    [/quote]

    Die vraag kunnen we beter aan jullie 'trouwe' volgers stellen..

    [quote=prinsH]
    In een van je eerder stukken repte je nog over een zware weerstandszone 470-480, nu verwacht je er niets meer van.
    Kan het stuk zo terug toveren hoor!
    Moeilijk he, dat lezen:

    "De index zelf noteert nog steeds rondom de 480. Hoewel dit theoretisch een duidelijke weerstand.."
  4. [verwijderd] 7 mei 2008 09:24
    Ik vond het stukje van vandaag eigenlijk niet zo waardeloos.

    Dat onder de daling van 0.15% een tweedeling zat heb ik niet gezien omdat ik vooral naar de indices kijk. Ook de analyse over de sterkte van 480 als weerstand lijkt me nuttig.

    René laat zich zoals iemand schrijft niet afleiden door de rimpeltjes van de korte termijn, maar hij laat ze ook niet helemaal buiten beschouwing.

    Kortom de meerwaarde van René is wat mij betreft duidelijk.
  5. [verwijderd] 7 mei 2008 09:39
    Nog even over het muntje.

    De meer mathematisch onderlegde TA-er (overigens zou deze als voorwaarde over een gezonde dosis basiskennis moeten beschikken) heeft natuurlijk wel eens met een slok te veel op de dronkemanswandeling gemaakt en dit wetenschappelijke stukje geïmplementeerd in wat ook wel een Random Walk indicator heet. Om maar weer eens een ander argument aan te dragen dat de uitermate beperkte TA kennis van Gassie pijnlijk etaleert.

    Nu onze 80-punter contra indicator op deze zonnige woensdag bij heldere hemel ineens “opwaartse speling” meent te zien is het natuurlijk wel even oppassen of de door de TA Nieuwe School gegenereerde koersdoelen ook daadwerkelijk op het bord verschijnen. Door deze openlijke sollicitatie naar de status van 90-punter contra of zelfs 100-punter geeft de AEX dan ook vrijwel direct na opening een waarschuwingssignaal af.

    Als u maar lol heeft.
  6. [verwijderd] 7 mei 2008 09:39
    quote:

    avgroenink schreef:

    René laat zich zoals iemand schrijft niet afleiden door de rimpeltjes van de korte termijn, maar hij laat ze ook niet helemaal buiten beschouwing.

    Kortom de meerwaarde van René is wat mij betreft duidelijk.

    Ha, de beste man mist nu een KT rally van 80 punten en u noemt dat rimpeltjes....
    Vorig jaar op de top rond 560 bleef Reneetje omhoog turen naar de 580 en - u raadt het al - miste hij het "rimpeltje" naar 400.

    Renee heeft zich in mijn ogen bewezen als charlatan en TA-prutser.

  7. [verwijderd] 7 mei 2008 09:57
    prinsH schreef:

    In een van je eerder stukken repte je nog over een zware weerstandszone 470-480, nu verwacht je er niets meer van.
    Kan het stuk zo terug toveren hoor!

    Ik lees het goed hoor, hij verwacht er niet veel meer van en in eerdere stukken was hij zeker dat we daarop zouden stuklopen.
    (De werkelijke stand nu zegt mij niets, het gaat erom WAT IK LEES van hem--> Moeilijk he lezen!

    Moeilijk he, dat lezen:

    "De index zelf noteert nog steeds rondom de 480. Hoewel dit theoretisch een duidelijke weerstand.."
  8. durobinet 7 mei 2008 10:23
    In dit stadium is voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. Dat heeft René in de gaten en dat heeft Marc van Daytrader Plaza goed in de gaten.
    Ben benieuwd wie er op tijd is ALS het plotsklaps de andere kant opgaat?
    vr.gr. duro

    Daytrader Plaza vandaag:

    Ook gisteren weer deden de Bulls wat ze moesten doen en konden de meubelen redden want het was na de relatief zware pré-market slip toch 5 voor 12. Wat we zien is wel kenmerkend voor de markt de laatste weken, maanden... Er zijn erg veel shakes waarbij er zwaar aan de boom geschud wordt en de Bulls brengen dan de boel terug naar boven om na een tijdje dan de upside break te zetten. Hoe lang deze situatie kan blijven duren is moeilijk te voorspellen.Zoals het spreekwoord zegt: Zolang het stijgt, stijgt het....Maar o.i. blijft het een situatie die bijzonder snel zou kunnen veranderen....

    De Techs blijven de grote trekkers.al is het daar niet overal even sterk. De revival van de Sox zorgt voor een stijging die niet echt vanuit een brede basis wordt gedragen. Het feit dat de Compx en vooral de Russell blijven achterop hinken steunen die stelling. Van alle indexen is de NDX veruit de sterkste, op de voet gevolgd door de Dow, de S&P, de Compx en de Russell is de hekkesluiter. De break uit de omgekeerde kop/schouder patronen (het lijkt een eeuwigheid geleden) gaat met opvallend weinig momentum gepaard, zeker bij de oude markt. Op de weekly is er erg veel bar-overlap te zien en dat is een rechtsreeks gevolg van dat momentum-gebrek. M.a.w: het stijgt, maar om te zeggen dat het stijf staat van de overtuiging is teveel gezegd. We zien geen echt ondersteunend volume. Alleen bij de Techs mogen we van wat accumulatie spreken.

    Dit zijn allemaal elementen die ons erg voorzichtig maken. Niet omdat we denken dat het gaat dalen maar vooral omdat we denken dat ALS er een reversal komt, dit wel eens bijzonder snel zou kunnen gaan. Wie dan in een Long zit en een fout maakt zou wel eens een stevige rekening kunnen gepresenteerd krijgen. We houden ons nooit bezig met fundamentals maar wij hebben OOK onze twijfels bij wat er zich wereldwijd aan het afspelen is. Ervaring leert ons dechter at de markt IS en soms erg lang kan doorstijgen, ook al is het op drijfzand. De charts zijn onze enige realiteit. Het gaat nog altijd UP, zoveel is zeker, maar we laten anderen langs de Longside de risico's nemen. Het is o.i. gewoonweg te gevaarlijk. Als het stijgt dan stijgt het maar zonder ons.

    De cijfers van CSCO zorgden gisteravond nog voor wat sterkte maar die is ondertussen tijdens de nacht wel stevig wat weg-geebt. Ook nu weer is het vooral de oude markt die moeite heeft om boven te blijven. We zitten niet erg ver meer van de bovenkanten van de ranges op de uurgrafiek en die laten zich alweer duidelijk voelen. De 5 ma op de daggrafiek lijkt niet echt veel rol meer te spelen maar dat zou wel eens schijn kunnen zijn. Al een 3-tal keer werd die afgegeven en teruggenomen door de oude markt terwijl de Techs die blijven houden. Als de Techs dus die 5 ma zouden verliezen kan dat een trigger zijn voor verkoop. De omgeving blijft erg congestief en er zijn erg weinig lijnen in het zand die ons op dat vlak op weg kunnen helpen. Die 5 ma is in elk geval één van de weinige, samen met de ranges op de uurgrafiek.
92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links