Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Afrekening

Mijn criticasters hebben dit jaar gelijk gekregen. “Als je maar lang genoeg blijft roepen dat er een Amerikaanse schuldencrisis komt”, riepen ze jarenlang in koor. Inderdaad, we hebben er een paar jaar op moeten wachten…

Maar nu is het zover, het Amerikaanse kredietsprookje ligt in duigen. Alleen een ongekende mondiale reddingsoperatie van centrale bankiers kon verhoeden dat het wereldwijde financiële systeem compleet vastliep.

Kredietbeoordelaars bleken AAA-certificaten te verkopen aan de hoogst biedende. De grootste banken ter wereld moesten opeens bedelend aankloppen bij oliesjeiks en Chinese financiers.

En onze vrienden Fannie en Freddie, voor IEX-lezers oude bekenden sinds mijn columns uit 2003, zagen beurswaarde en eigen vermogen verdampen. De kredietcrisis gaat in 2008 niet oplossen, maar uitbreiden.

2008 wordt nog enger
We zijn getuige van de eerste fasen van het leeglopen van de wereldwijde kredietbubbel. Bill Gross, opperbaas van het grootste obligatiehuis ter wereld (Pimco) spreekt zelfs over “the collapse of the shadow banking system”. Volgens Gross is er de laatste jaren een wereldwijde derivatenberg ontstaan waar winsten uit konden worden getoverd en verliezen in konden worden verborgen.

Het grote afwaarderen is dus nog maar net begonnen en wordt op alle mogelijke manieren vertraagd. De meeste van deze gestructureerde derivatenproducten staan nog steeds in de boeken met een waarde die alleen gebaseerd is op het oorspronkelijke waarderingsmodel (mark-to-model, of beter mark-to-myth).

Gelukkig is het in veel gevallen onmogelijk om de echte marktwaarde (mark-to-market) te bepalen omdat de markten in deze producten niet meer functioneren. Dat heeft met die collapse te maken, volgens Gross. Een paar voorbeelden:

  • De markt van subprimehypotheken in de VS bestaat eigenlijk niet meer.
  • Het doorverkopen van Amerikaanse (subprime)hypotheken en andere slechte leningen is vrijwel onmogelijk geworden.
  • De leveredged-buy-out (LBO) markt, waarbij bedrijven met veel geleend geld door private equity partijen, van de beurs werden gehaald, is vrijwel helemaal ingestort.

    Kansen in 2008
    De meeste van deze markten waren goed voor omzetten van honderden miljarden dollars per jaar en de gevolgen voor de reële economie zijn daarom serieus. Maar genoeg gesomberd. Er valt nog steeds veel te verdienen. Steeds meer grondstofmarkten laten tekorten zien. En door de wereldwijde geldcreatie (lees inflatie) kunnen we ook in 2008 weer veel nieuwe recordprijzen verwachten.

    Vooral soft-commodities (voor voeding), energie (olie, gas en uranium) en edelmetalen kunnen het weer goed doen. Ik beleg eigenlijk alleen nog maar in exploratiebedrijven die grote nieuwe grondstofontdekkingen doen. Nog sterker ik verdien er zelfs een deel van mijn geld mee door beleggers wereldwijd hierover te tippen (“Middelkoop Discovery Alert”).

    Of het nu gaat om olie, uranium, goud of koper, discoveries leveren keer op keer het hoogste rendement. Na Aurelian (4000% in 2006), leverde nieuwe ontdekkingen van de in Toronto genoteerde Noront en Kodiak respectievelijk 400 en 500% op. De eerste had ik wel, maar de tweede niet opgenomen in de Goudportefeuille, die ik precies één jaar geleden bij Inveztor begon.

    Het jaarrendement van de Goudportefeuille staat op +43% met de volgende top drie posities;

  • Noront +558% (Nikkel ontdekking);
  • Seabridge +106% (Goud ontdekking);
  • Norsemont + 73% (Koper-zilver ontdekking).

    Weduwen en wezen
    Dat beleggen in exploratieaandelen niet voor weduwen en wezen geschikt is blijkt uit de drie posities met een verlies van meer dan 60% (Buffalo, Grande Portage, Colibri). Toch wordt beleggen in deze sector in 2008 een stuk eenvoudiger door de komst van een, in Nederland genoteerd, Gold & Discovery Fund.

    Een column aan het einde van het jaar kan natuurlijk niet zonder terug en vooruitblikken. Als ik mijn voorspellingen (stockpicks 2007 en stockpicks 2008), gedaan in november 2006 en gepubliceerd in het VEB Beleggersjaarboek 2007 had opgevolgd was ik nu ook een Rijkman geweest. Een paar quotes:

    “Durf de huizenbouwers massaal te shorten”… “goud en zilver gaan stijgen richting 800 en 20 dollar”… “de olieprijs gemakkelijk richting de 100 dollar per vat”.

    De voorspellingen voor 2008 kunnen dus alleen nog maar tegen gaan vallen, maar op verzoek van de hoofdredacteur doen we toch een manmoedige poging:

  • De AEX schommelt tussen 400-600 met een eindstand van 460;
  • Dow Jones, schommelt tussen 14.000- 10.500 met een eindstand van 11.500;
  • Euro/dollar, schommelt tussen 1.43 - 1.59 dollar met een eindstand van 1,57 dollar;
  • Olieprijs, schommelt tussen 80-120 dollar met een eindstand van 119 dollar;
  • Goudprijs, schommelt tussen 800- 1090 dollar met een eindstand van 1050 dollar;
  • Fed-rente, schommelt tussen 3,0%- 4.5% met een eindstand van 3,0%;
  • ECB-rente, schommelt tussen 4.0%- 3.5% met een eindstand van 3,5%;
  • Inflatie (EU), schommelt officieel tussen 2,1%- 2.9% met een eindstand van 2,8%;




    Willem Middelkoop is free-lance journalist en beurscommentator bij RTL Z. Daarnaast is hij de uitgever van de Middelkoop Discovery Alerts, een Engelstalige e-mail service gespecialiseerd in nieuwe grondstofontdekkingen door exploratiebedrijven (www.discovery-investing.com). Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op middelkoop@iex.nl


  • Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Willem Middelkoop

    Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

    Meer over Willem Middelkoop

    Recente artikelen van Willem Middelkoop

    1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
    2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
    3. jun '11 Derivaten des doods 35

    Gerelateerd

    Reacties

    134 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 31 december 2007 12:28
      en ik maar denken dat ik de maximale negatieveling hier was :-). Jeetje Willem, steek je je nek nu niet een beetje teveel uit? Lucky shots met explo aandelen daargelaten, is de val van de dollar aan zich nog lang niet aan de orde. Het feit dat we nog vorige week 1,43 hebben gezien, toont aan dat er al te lang tegen de dollar wordt aangeduwd en dat de short posities krap beginnen te zitten. Een rente verhoging in Europa lijkt onwaarschijnlijk, dus die duw krijgt de Euro niet in 2008. Rente verlagingen in de USA zullen wel impact op de dollar hebben, maar verder dan wat we nu hebben gezien (vrijage net boven 1,493) verwacht ik niet. Dat betekent ook dat goud ergens tussen 850 en 950 zal gaan blijven steken.

      Maar goed, wat is de waarde van een voorspelling?

      Succes in 2008!
    2. [verwijderd] 31 december 2007 12:33
      beleggingstips 2007-uitgeverij elmar bv /rijswijk
      tekst en samenstelling veb
      willem middelkoop
      beroep :journalist
      gestart met beleggen:1991
      eerste belegging :calloptie goud
      hobby :zo hard mogelijk de berg (welke?) af skiën.
      dertig procent winst per jaar
      appartementjes in amsterdam
      beurzen zouden gaan crashen
      zo betrouwbaar als een gemiddelde autoverkoper
      in vijftien jaar naar anderhalf miljoen

      drie tips voor2007 !!!!!!
      tip 3:mindoro aangename verrassing
      mindoro,mindoro,ondekt goud op de filippijnen maar is nog niet ondekt door de beleggers.
      zelf (middelkoop) ga ik in januari het project bezoeken
      geachte journalist middelkoop ,wie heeft eigenlijk dat snoepreisje betaald ?????
    3. [verwijderd] 31 december 2007 12:55
      quote:

      rozs schreef:

      beleggingstips 2007-uitgeverij elmar bv /rijswijk
      tekst en samenstelling veb
      willem middelkoop
      beroep :journalist
      gestart met beleggen:1991
      eerste belegging :calloptie goud
      hobby :zo hard mogelijk de berg (welke?) af skiën.
      dertig procent winst per jaar
      appartementjes in amsterdam
      beurzen zouden gaan crashen
      zo betrouwbaar als een gemiddelde autoverkoper
      in vijftien jaar naar anderhalf miljoen

      drie tips voor2007 !!!!!!
      tip 3:mindoro aangename verrassing
      mindoro,mindoro,ondekt goud op de filippijnen maar is nog niet ondekt door de beleggers.
      zelf (middelkoop) ga ik in januari het project bezoeken
      geachte journalist middelkoop ,wie heeft eigenlijk dat snoepreisje betaald ?????

      ik bespeur enige frustratie, je komt zeker zelf nooit voor snoepreisjes in aanmerking. Voor wat betreft Mindoro dit is en blijft een gouden ei, nog even een tjdje broeden en begin jan.2008 volgt het goede nieuws

      groet
    4. [verwijderd] 31 december 2007 13:13
      quote:

      Brievenbus schreef:

      Hè bah, alweer die domme zelfvoldane zelfverzekerdheid!
      En dat terwijl als iemand de afgelopen jaren schone karaktereigenschappen zoals zelftwijfel en zelfkritiek had moeten leren, door het continu niet uitkomen van de eigen voorspellingen.......
      Fannie/Freddie: Willem heeft dik gelijk gekregen

      Al jaren roept Willem dat je in goud/zilver moet...hij heeft volledig gelijk gekregen.
      Ook roept hij dat je nog beter gespreid in exploratie-aandelen kon/kan gaan zitten...weer 100 punten voor Willem.

      De dollar zou door het putje gaan. (kijk naar de usd-index een goede graadmeter, beter dan de USD tov 1 valuta). Met gemak is de USD-index van 80 gebroken naar beneden....dat is nog nooit voorgekomen....hoe bedoel je gelijk krijgen! Een 10 met een griffel.

      Olie zou richting de USD 100 gaan. Het wordt vervelend...weer 100 punten. Wie waren die lui die riepen dat dit totale onzin was? Kunnen die zich misschien even kenbaar maken? Niet? Dacht ik al.

      De CB's zouden vele miljarden de economie inslingeren en de FED zou de rente weer gaan verlagen om weerstand te bieden tegen een nakende krediecrisis....uh ja...weer 100 punten.

      Van de DOW (en de AEX) zou niet veel overblijven...helaas...dat heeft Willem niet goed gezien.
      Wie houdt de DOW eigenlijk op dit niveau?

      De simpele die de lachers op hun hand willen krijgen roepen altijd "als je maar lang genoeg roept, dan komt het wel een keer uit". Domme opmerking. Men bedoelt daarmee te zeggen dat je vandaag iets moet roepen en dat uiterlijk volgende week de zaak gestaafd gaat worden aan die uitspraak. Maar natuurlijk.....wie gelooft er in die onzin? Niemand heeft een glazen bol. Niemand kan gefundeerd aangeven wanneer iets gaat plaatsvinden. Je kunt hooguit een termijn geven van enkele jaren waarin het zich zou moeten voltrekken.

      Willem is zeer openhartig over wat hij doet. Bij SNS houdt hij een porto aan die volledig openbaar is. Daarmee heeft hij een veel beter rendement gehaald dan bijv de AEX. Ja er zijn ook tal van indexen die het beter gedaan hebben. Meer een rendement van tussen de 15 en 20 %....daar tekenen de meeste voor.

      Kijk even naar zijn specialisme...de exploratiesector. ARU, NOT, KXL, CPQ etc etc. Duizelingwekkende rendementen. Meer dan voldoende om "missers" van tientallen procenten goed te maken.

      Kritiek is makkelijk, noem ook eens de zaken die iemand wel bij het rechte eind heeft.
      Vergeet niet dat hij bij RTLZ zijn publiciteit krijgt. Nadeel er van is dat hij hooguit 4 min heeft om wat te roepen. Veel te kort om genuanceerd te kunnen aangeven wat hij daadwerkelijk bedoelt.
      Massa's lezers hebben er amper notie van dat hij eigenlijk alleen maar in de exploratiesector zit en de AEX volledig links laat liggen.

    5. [verwijderd] 31 december 2007 13:18
      quote:

      Brievenbus schreef:

      Hè bah, alweer die domme zelfvoldane zelfverzekerdheid!
      En dat terwijl als iemand de afgelopen jaren schone karaktereigenschappen zoals zelftwijfel en zelfkritiek had moeten leren, door het continu niet uitkomen van de eigen voorspellingen.......


      Gelukkig zit ik met Dollaropties perfect. Die dollar gaat toch kapot de komende jaren. De VS heeft daar alle belang bij; Namelijk om de boel betaalbaar te houden.
    6. [verwijderd] 31 december 2007 13:21
      quote:

      jetje1 schreef:

      [quote=rozs]
      beleggingstips 2007-uitgeverij elmar bv /rijswijk
      tekst en samenstelling veb
      willem middelkoop
      beroep :journalist
      gestart met beleggen:1991
      eerste belegging :calloptie goud
      hobby :zo hard mogelijk de berg (welke?) af skiën.
      dertig procent winst per jaar
      appartementjes in amsterdam
      beurzen zouden gaan crashen
      zo betrouwbaar als een gemiddelde autoverkoper
      in vijftien jaar naar anderhalf miljoen

      drie tips voor2007 !!!!!!
      tip 3:mindoro aangename verrassing
      mindoro,mindoro,ondekt goud op de filippijnen maar is nog niet ondekt door de beleggers.
      zelf (middelkoop) ga ik in januari het project bezoeken
      geachte journalist middelkoop ,wie heeft eigenlijk dat snoepreisje betaald ?????

      [/quote]

      ik bespeur enige frustratie, je komt zeker zelf nooit voor snoepreisjes in aanmerking. Voor wat betreft Mindoro dit is en blijft een gouden ei, nog even een tjdje broeden en begin jan.2008 volgt het goede nieuws

      groet


      Je wordt idd eerder overreden door de strontkar dan de welbekende goudenkoets (toeval een leuke w/s)
    7. jrxs4all 31 december 2007 13:21
      quote:

      Brievenbus schreef:

      Hè bah, alweer die domme zelfvoldane zelfverzekerdheid!
      En dat terwijl als iemand de afgelopen jaren schone karaktereigenschappen zoals zelftwijfel en zelfkritiek had moeten leren, door het continu niet uitkomen van de eigen voorspellingen.......
      Ja, 5 jaar geleden bij een AEX van 2xx schreeuwde hij ook al hetzelfde. Als je toen zijn visie had gevolgd was je al 3 keer failliet geweest.

      Wat blijft er dan over na die jaren: visie op aandelenbeurzen totaal fout. Rendement op goud in euro's ook niet geweldig, zeker voor zo'n risiovolle speculatieve belegging. En dan heeft hij nog wat geluk gehad met exploratie gokaandeeltjes.

      Ach, het is net als met astrologie: als je erin gelooft werkt het,

      JR
    8. [verwijderd] 31 december 2007 13:26
      quote:

      jrxs4all schreef:

      [quote=Brievenbus]
      Hè bah, alweer die domme zelfvoldane zelfverzekerdheid!
      En dat terwijl als iemand de afgelopen jaren schone karaktereigenschappen zoals zelftwijfel en zelfkritiek had moeten leren, door het continu niet uitkomen van de eigen voorspellingen.......
      [/quote]

      Ja, 5 jaar geleden bij een AEX van 2xx schreeuwde hij ook al hetzelfde. Als je toen zijn visie had gevolgd was je al 3 keer failliet geweest.

      Wat blijft er dan over na die jaren: visie op aandelenbeurzen totaal fout. Rendement op goud in euro's ook niet geweldig, zeker voor zo'n risiovolle speculatieve belegging. En dan heeft hij nog wat geluk gehad met exploratie gokaandeeltjes.

      Ach, het is net als met astrologie: als je erin gelooft werkt het,

      JR
      kill the messenger. blijft een wonderlijk fenomeen.

      pak alleen de grafiek van de goudprijs er sinds 2002 maar bij en je zult het bovenstaande moeten nuanceren.

      hoedan ook veel geluk. you gonna need it.

      grt roos.
    9. [verwijderd] 31 december 2007 13:30
      Zo te zien aan de reacties op de colum van Middelkoop kunnen blijkbaar velen "de zon niet op een ander in het water zien schijnen".

      En door wat wordt de DOW en de andere beurzen recht gehouden??

      Wel door Ben zijn helicopters en zijn colega Trichet die nu ook regelmatig met zijn helicopters rondjes maakt.

      Crashen de helicopters van beide heren dan zullen ook de beurzen crashen,zo simpel is dat.

      Goud in 2008 naar 1000$ tot spijt van van wie het benijdt.
    134 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links