Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinees leren

Help, ik weet het niet meer. Stevenen we af op een recessie, stagflatie of veert de economie weer op dankzij China & Co? Heeft de markt nou altijd gelijk of is het de neurotische, overdrijvende zakenpartner van de belegger?

Je moet tegenwoordig een halve Nostradamus zijn om de mondiale ontwikkelingen te begrijpen en te voorspellen. Als IEX mij traditiegetrouw vraagt wat ik denk van de dollar, de rente en de Nederlandse inflatie in 2008, moet ik eigenlijk afhaken.

Niet omdat ik geen idee heb wat er zich afspeelt in de wereld of omdat ik het niet durf, maar omdat de economische ontwikkelingen zich nu niet laten voorspellen. Waarom ik dat denk?

Kijk maar naar de beurs: we blijven dalen in een traditioneel uitstekende beursmaand, net na de grootste correctie in vijf jaar. Deep value wordt gedumpt. Hongkong daalt het hardst.

Zekerheden
Als dat niets met onzekerheid te maken heeft, dan begrijp ik echt niets van de beurs. Gelukkig zijn er een paar 'zekerheden' die mij de mogelijkheid bieden een prima rendement te behalen in 2008.

1) China zal de economische katernen ook in 2008 beheersen. Met de handige overnames van enkele westerse bedrijven, de snel groeiende aanwezigheid in het grondstofrijke Afrika en de Olympische Spelen in de zomer hebben de Chinezen de beste kaarten in handen volgend jaar.

Juist als de Verenigde Staten en Europa wat minder snel gaan groeien denk ik dat China in staat blijft de hoge economische groei te handhaven, mede dankzij de grip op valutaschommelingen, grote investeringen en door de stijgende interne vraag. Ik denk dat de Chinezen handig genoeg zijn om de inflatie te beteugelen, waarschijnlijk kunstmatig.

2) Van de aanhoudende groei in China zullen vele landen en bedrijven profiteren, met name de regionale spelers. Ik blijf daarom bijzonder gecharmeerd van beleggingen in Zuid Korea, Hongkong, Singapore en in mindere mate Japan en Zuidoost Azië.

Gemiddeld zijn dit niet meer de goedkoopste regio's voor beleggers, maar door de enorme verschillen in waardering vind ik er wel de meeste koopjes. Veel economen denken dat juist deze economieën een tragere groei in de Verenigde Staten (of zelfs een recessie) kunnen overleven en hoewel dit een voorspelling betreft, vind ik dit absoluut geloofwaardig.

3) Natuurlijk nemen de wereldwijde reserves van vele essentiële grondstoffen snel af, maar dat betekent niet dat olie en goud volgend jaar nóg hoger staan. Alles kent z'n prijs: voor een brood betaalt u nu ook niet 30 euro als er volgend jaar nog maar drie van worden verkocht in uw supermarkt. 2007 was het jaar van de alternatieve energie; 2008 kan dat zomaar weer worden.

4) Trends, lastig te voorspellen, maar ze zijn er altijd. De huidige beurstrend, cash and wait , is eigenlijk de enige waar ik niets mee kan behalve risicomijdende te werk gaan. Vroeg of laat zullen beleggers brood zien in nieuwe trends: voedsel misschien, of biotech. Misschien wordt Oost-Europa weer hip. Of wellicht blijft iedereen toch kijken naar BRIC & Oil.

Chinees leren
Hoe dan ook, ik zal er van profiteren. Met een combinatie van technische analyse (trendherkenning, ja dat is het) en een value/growth/momentum-analyse zie ik altijd snel waar beleggers naartoe bewegen.

Voorlopig bewegen ze echter alleen maar naar handje contantje en zoals gezegd maakt mij dat voorzichtig en ongeduldig. Tegelijkertijd weet ik dat de huidige trend nooit lang duurt, want iedereen zoekt altijd naar kansen.



Tijdsperiode grafiek: 

Wat ik met kerst doe? Waarschijnlijk mijn boek Chinees voor beginners lezen. En het na een kwartier weggooien omdat ik de tekens te ingewikkeld vind. Ach, ik hoef toch geen Chinees te kennen om geld te verdienen met ondergewaardeerde Chinese telecom en juweliers?

Bekijk hier de voorspellingen van Mark Leenards in IEX magazine.


Mark Leenards is fondsbeheerder en bezeten van de beurs. Sinds maart 2006 beheert hij het Strong Buy Selection Global Equity Fund. Hij maakt gebruik van een breed scala van analysemethodes om te zoeken naar kansrijke aandelen op alle wereldbeurzen.

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 december 2007 14:24
    Als ik zie waar de grootste groei vandaan komt, en dat blijkt de beveiligingsindustrie te zijn, denk ik dat we de groei voorlopig wel gehad hebben. Men zal gaan beseffen dat beveiliging wel veel geld kost, maar onheil niet voorkomt. Als dan op de tweede plaats de ecohandel komt, waarbij krampachtig geprobeerd wordt het paard achter de wagen te spannen, wordt wel duidelijk hoe de overige sectoren het gedaan hebben. Niet zo best dus. We zijn dus toe aan een nieuwe hype om de zaak draaiend te houden. Of die komt? Weet u het?
    Pacito
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links