Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: De laatste week

Vooruitblik: De laatste week

Deze koers op deze koers en zo klimmen we naar boven. Dit weekend even niet, want bitcoin staat te janken in zijn eigen grafiek: -3% nu. Was erger. Laat ik met dit heetste hangijzer op de markten beginnen. Al is het maar omdat dit spul 24/7 handelt en vanaf vanavond is de handel in bitcoin iets meer voor het eggie.

De CBOE-futures gaan dan los. Een week later volgt CME. Dat is uniek aan de bitcoin-frenzy, nooit eerder gebeurde het buiten de financiële industrie om dat assets vlogen en zelfs bubbelden. Meestal stonden ze vooraan. We gaan zien of dit het begin is van een nog grotere bullrun, of dat zij de Laatste Kopers zijn.

Eerlijk toegeven, stiekem hopen we natuurlijk met z'n allen dat Wall Street inderdaad de sucker in de markt is die nog even op de rijdende trein jumpt :-) Aan de andere kant moeten we dan misschien precies tien jaar na dato weer de sector opdweilen, omdat ze de risico's weer volledig verkeerd hebben ingeschat.

Niettemin, dat u het even weet als Piet Particulier of argeloze beginner: de profs doen nu mee. Succes. Kijk mee wat CBOE zelf over die futures heeft te vertellen. Wat is precies de onderliggende waarde, hoe gemakkelijk of moeilijk kunt u short en wat voor margins moet u wel niet aanhouden, zijn de hamvragen.  

 

 

Jeetjemina, zonder Dagobert Duck-geldpakhuis hoeft u er niet aan te beginnen? Dit plaatje van WSJ uit een prima verhaal over die futures geeft een idee, hoewel dit de CME futures betreft. Lees anders Reuters als u er niet in- of uitkomt.

 

 

Als u nog steeds geen idee hebt waar uw geld nou in zit, of als u ook zin hebt u hier mee te bemoeien:

 

 

 

Agenda

Welkom bij de laatste echte beursweek van het jaar. Tenminste, we verhapstukken de laatste agendapunten van 2017 en dat houdt een centralebankbonanza in. De Fed verhoogt woensdag de rente met een kwartje, komt met economische ramingen en voorzitter Janet Yellen geeft haar laatste persconferentie.

Een kwartje verhoging naar 1,25%-1,50% is voor een 90% ingeprijsd. Van Yellen zijn we koetjes-kalfjes persconferenties gewend - in vier jaar tijd heeft ze niet één keer de koersen in brand gezet - en ik neem niet aan dat ze met een Bang! wil vertrekken. Persoonlijke vragen over haar gedwongen vertrek ontwijkt ze vast ook.

Misschien dat ze ooit nog wel eens terugblikt en dan denkt dat ze misschien precies op het juiste moment haar biezen moest pakken. Kijk nou, ik neem aan dat de president inmiddels dit succes heeft geclaimd en een nationale feestdag heeft uitgeroepen? Haal u voor de geest hoe eind u 2008 en begin 2009 dacht.

Dit had ik toen in ieder geval niet voor ogen. 

 

 

Verhip, die zin kan ik nog een keer herhalen, maar dan minder leuk. Misschien dat ze ooit nog wel eens terugblikt en denkt dat ze misschien precies op het juiste moment haar biezen moest pakken... 

 

 

Inderdaad, de Europese Centrale Bank (ECB) neemt ook een rentebesluit, net als de Bank of Japan (BoJ), Bank of England (BoE) en Schweizerische National Bank (SNB), maar dat zijn hamerstukken. ECB-president Mario Draghi kan in zijn persconferentie wel vragen verwachten over: 

 

 

En hier krijgt Oom Mario ook vragen over!

 

 

Verder nog iets te doen deze week? Best wel:

  • Buitengewone aandeelhoudersvergaderingen Vopak, Fugro en GrandVision.
  • Veel voorlopende indicatoren al over december, wat mij betreft de Klapperrrs van de Week:inkoopmanagersindices (PMI's) uit VS, Duitsland en VS, New York Fed Index en Duitse ZEW Index.
  • Amerikaanse en Europese inflatie.
  • Amerikaanse detailhandelsverkopen over november, ofwel inclusief Black Friday en aanpalende dagen.

Het allerbeste nieuws is nog dat aandelen 20% goedkoper zijn geworden, zonder dat we het doorhadden. Verdorie, als je dit nou ook eens met de koerswinstverhoudingen doet, Bloomberg :-)

 

 

Verder nog iets? Helaas is met BAM ook het winstwaarschuwingenseizoen rücksichtlos begonnen. Beter Bed kwam vrijdag nabeurs ook door. De afrekening is wellicht niet mals morgenochtend, want ik kan me voorstellen dat beleggers hun geduld verliezen, maar dat is speculatief. Afwachten of er meer komen.

Op zich zou ik ook vrijdag nabeurs winstwaarschuwen, als ik dat moest. Scheelt toch twee dagen voor de eerste koersreactie, waardoor de markt misschien wat minder impulsief en radicaal reageert. Helemaal op zo'n dag als vandaag, als u starend naar de sneeuw nog eens uw belegging in Beter Bed overdenkt.

Kom ik deze ook nog tegen. Best heftig, want de straffen op de handel in voorkennis in de VS zijn niet mals. Zo ver is het nog lang niet, maar toch.

 

 

Weet u nog, zijn Pershing Square staat in Amsterdam genoteerd. Nou, als er handel met voorkennis was, dan is Bill daar niet al te handig mee omgegaan?

 

 

Hier de hele agenda nog.  

11 dec
16:00 VS JOLTS okt

12 dec
00:00 Vopak beleggersdag
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment dec 17,4
14:30 VS inflatie PPI nov 0,3% MoM

17:45 Colruyt halfjaarcijfers
20:00 VS begrotingstekort -62B

13 dec
08:00 Duitsland inflatie CPI nov 0,3% MoM
10:00 Italië industriële productie okt 0,6% MoM
11:00 EU industriële productie okt -0,4% MoM
14:30 VS inflatie CPI nov 0,4% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS Fed rentebesluit
20:00 VS Fed persconferentie


14 dec
00:00 GrandVision BAVA
00:00 Fugro BAVA

03:00 China industriële productie nov 6,0%
08:45 Frankrijk inflatie CPI nov
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI dec 57,2
09:00 Frankrijk flash services PMI dec 59,9

09:00 Spanje inflatie nov 0,4% MoM
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI dec 62,0
09:30 Duitsland flash services PMI dec 54,6

10:00 Italië inflatie CPI nov -0,2% MoM
10:00 EU flash manufacturing PMI dec 59,6
10:00 EU flash services PMI dec 56,0
13:00 BoE rentebesluit
13:45 ECB rentebesluit

14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
14:30 VS import- en exportprijzen nov 0,8% en 0,2%
14:30 VS jobless claims 240K
14:30 VS detailhandelsverkopen nov 0,3% MoM
15:45 VS flash manufacturing PMI dec 54,0
15:45 VS flash services PMI dec 55,0

16:00 VS bedrijfsvoorraden okt -0,1% MoM

15 dec
00:00 Vopak BAVA
11:00 VS handelsbalans okt
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index dec 19,25
15:15 VS industriële productie nov 0,3% MoM
16:00 Optie expiratie

Kiek op de Grafiek

Herstel deze week en de AEX sloot vrijdag tegen 17,4 keer de huidige winst en 3,3% dividendrendement. Er zijn zowel goede argument om dit duur of goedkoop te noemen. Feit is dat de AEX op een maar een paar procent van jaartop 557,43 en de top van 563,94 uit 2007 staat. Dat geldt ook voor de lagere niveaus.

Het speelveld is klein. In theorie kan een nieuwe high boven die 563,94 - waarna ongetwijfeld het Op naar 703,18 uit 2000 klinkt - of AEX 500 in een vloek en een zucht op het bord staan. Dat zie ik niet snel gebeuren zo half december met een industrie die de kerstspullen uit- en de skispullen inpakt, maar zeg nooit nooit.

 

 

De AEX herbeleggingsindex - de Nederlandse DAX - staat dit jaar op +17,1%. Geniet er van, want gelet op ruim vierhonderd jaar beursstatistiek is dat een outperformance van 10%. Vorig jaar ook al, maar reken er in hemelsnaam nou niet op dat u dit altijd gaat maken.

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) heeft de indexstijging uiteraard weer cash uitbetaald. Permanent long VIX en de verkeerde ritjes bitcoin moeten zo ongeveer de grootste bleeders van dit jaar zijn.

 

 

De Eurostoxx 50 staat dit jaar op een keurige +9,2% zonder herbelegd dividend, maar de stomende Europese economie spat niet van de index af. Niet dat het moet. Economie is niet helemaal hetzelfde als de omzet en winst van bedrijven die wij op de beurs betalen. Europa is trouwens goedkoper dan Amsterdam.

De Eurostoxx 40 doet 16,2 keer de huidige winst en yieldt ook 3,3%.

 

 

Om eerlijk te zijn vind ik de S&P 500-grafiek net zo verbijsterend als bitcoin. De stijging is natuurlijk maar een fractie, maar kijk die vrijwel rechte lijn eens. Dit is zonder precedent. Of het nou op-, zij- of neerwaarts is, een indexkoersgrafiek hoort te haaientanden. Dit zijn hooguit kindermelktandjes.

Zo straalt het gebrek aan volatiliteit u ook tegemoet, maar misschien vooral TINA: There Is No Alternative (voor aandelen). Dat heeft een prijs, want de S&P kost 23,3 keer de huidige winst en daar koopt u 2,2% wederkerig rendement mee, ofwel het dividendrendement.

 

 

Rentes, de enige grafieken waar de stijgingen harder gaan dan de dalingen. Logisch, want een stijgende obligatie levert een lagere rente op. U ziet dat onze Tienjaars Wopke weer aardig op weg is naar waar ze dit jaar begon.  

 

 

De Bund heeft deze cirkel ook al bijna rund. Blijft absurd, zo'n economie en dan zo'n rente.

 

 

Wat dat betreft oogt de Amerikaanse rente een stuk realistischer. Het is in ieder geval een vrolijk en dynamisch zijwaarts patroontje.

 

 

Het is wel een stevig wedstrijdje korte versus lange rentes in de VS:

 

 

Over zijwaarts gesproken. Met wat vallen en opstaan lijken het de dollar en de euro wel te bevallen zo rond de huidige niveaus.

 

 

Het touwtrekken tussen Opec en die Amerikaanse schaliegasten levert deze kleine, tijdelijke impasse op? Die psychologische (?) 60 dollar heeft bij West-Texas Light Intermediate (WTI) nog niet op het bord gestaan. 

 

 

Weet u? Goud is na de bullrun of bubbel van 330 in 2003 naar 1921 dollar in 2011 niet echt ingestort. Ik heb niks met dit spul als belegging - voor veel geld uit de grond halen en voor veel geld er weer instoppen, terwijl het niks uitvreet - maar anders zou ik voor de gein misschien wat oppikken. Niemand kijkt er meer naar.

U begrijpt wat ik bedoel, Probleem is alleen dat dit twintig jaar kan duren. Nee, ook hier is geen free lunch. Hier niet, bij aandelen en obligaties niet en zelfs niet bij volatiliteit en bitcoin. Knoop het in uw oren, anders ligt er vroeg of laat een nog veel dikkere knoop in uw portemonnee.

 

 

Geniet van of erger u aan de sneeuw en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links