Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Maf Sif

Maf Sif

 

Wat hebben we toch een cool en gaaf jargon op de beurs. De bulltrap, of the return to normal, kunt u ook al afvinken. Op één puntje na - capitulatie - is dit een bubbelgrafiek uit het boekje:

 

 

Kijk maar, misschien is dit wel het beroemdste beursplaatje:

 

 

Kort genoteerd, lang verhaal

Niettemin staat Sif dit jaar nog op een meer dan een schappelijke +20%. Het fonds is ruim een jaar genoteerd. De beursgang was 12 mei 2016 tegen 14 euro rond. In de tijd is dit bedrijf met op het eerste gezicht letterlijk recht-door-zee business - funderingen voor windmolens - al een heus beursverhaal geworden.

De voornaamste ingrediënten hiervan, behalve de normale bedrijfsvoering en cijfers, zijn:

  • Grootaandeelhoudersperikelen: ingewikkeld verhaal, maar per saldo levert dit op papier koersdruk op
  • ING, ABN Amro, NIBC, Kepler Cheuvreux en HSBC die het aandeel volgen en keer op keer met adviezen de koers in vuur en vlam zetten

Over de KW1-cijfers van vandaag zijn we snel uitgepraat, die zijn in de prik. Belangrijker wellicht, zeker voor de koers, is de outlook. Is die aan de magere kant? Citaat:

With 210 Ktons estimated production for 2017, utilization will again be at a high level. During 2017, total capacity will increase from 225 Kton at the start to 300 Kton on a full year basis once the second production line becomes operational.

The expected 2017 EBITDA result will not materially differ from normalized EBITDA in 2016. Long term projections for European offshore wind look healthy with more than 5% annual growth for the period 2015- 2025 (source: MAKE Consultants). The orderbook for 2018 covers 97 Ktons. 

Het is een koud kunstje hier de koersdaling van vandaag aan toe te schrijven. Ik heb geen idee of het zo is. Ik zei het al, Sif is een beursverhaal. De windmolenbusiness is tricky door sterke (wispelturige) overheidsbemoeienis en -subsidies en dat uit zich bij Sif in grootaandeelhouders die het oneens zijn.

Verkoopdruk

Vorige maand kwam het zelfs tot een breuk. Onder ons, gehoord op de vloer. De belegging in Sif is voor sommigen een beetje uit de hand gelopen hobby geworden. Geen idee of het waar is, maar het zou zo maar kunnen. We hebben namelijk op de beurs wel eens de neiging te veel in chicanes te denken. 

Enfin, het ANP op 14 april en als belegger weet u meteen genoeg: verkoopdruk. Ieder voor zich, letterlijk. 

Investeerders die via GKSE Holding in Sif belegden, houden hun deelnemingen voortaan direct. Aan de gezamenlijke investeringsstructuur een einde is gemaakt. Met een aantal is nog wel een soort verkoopprotocol afgesproken.

Als de betreffende partijen, goed voor circa 62 procent van het aandelenkapitaal van Sif, in de toekomst aandelen verkopen zal dat hierdoor op een ordelijke en gecontroleerde manier gebeuren.

Zo ziet het lijstje er nu uit. Peter Visser is de baas van Egeria en beheert vermogen van de familie Brenninkmeijer. Dat die grootaandeelhouders graag hun positie en exposure willen afbouwen is wellicht niet zo gek, want Sif is risicovol. Niemand weet ten eerste zeker of windenergie echt de toekomst heeft.

Ten tweede weet ook niemand hoe na 2018 in deze sector de investerings- en subsidiestromen vloeien. Zeker lange termijnbeleggers als die Sif grootaandeelhouders rekenen liever met redelijk voorspelbare yield-stromen, dan dat ze gaan zitten hopen en bidden dat letterlijk de wind uit de goede hoek waait.

 

 

Analistenadviezen

Verkoopdruk dus, maar dat is in grotesque tegenspraak met die winst dit jaar op het bord. Om van die top van 25,35 euro maar te zwijgen. Hier komen die banken om de hoek kijken. Deze grafiek hebben wij u vaker laten zien. De pijltjes zijn advieswijzigingen. U ziet de koersreacties daarop. Ongelooflijk.

 

 

Zo lijkt het fonds dit jaar een speelbal van banken en grootaandeelhouders. Ja maar het is niet zo duur tegen 13 keer de winst en 2% dividendrendement, roept u. Klopt, maar nogmaals, dat is niet onlogisch met risicovolle, soms alles-of-niet business. Vergeet niet, bijvoorbeeld verzekeraars zijn optisch ook goedkoop...

Of bijvoorbeeld een overheid wel of niet tot de bouw van een park besluit, maakt nogal verschil: héél véél of geen orders.

 

 

Hoe dan ook, met Sif is het Damrak wel een spannend aandeel rijker. Of beweegt het gewoon zoals een windaandeel hoort te bewegen? Grote stiefbroer Vestas loopt al wat langer mee en is letterlijk aan haar derde leven bezig. Wellicht kennen de Sif-grootaandeelhouders dit plaatje ook. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. watergeus 18 mei 2017 15:59
    Wie nog twijfelt aan de toekomst van schone energie ligt bij Trump in bed. Wie wil dat nu? En verzekeraars zijn goedkoop en daarom worden ze ook voortdurend overgenomen. Net als grote AEX bedrijven omdat ze door analisten als AJK c.s. continue naar beneden worden gepraat. Zolang Sif nog weinig concurrentie heeft zal het prima blijven draaien.
  2. forum rang 4 hjs64 18 mei 2017 16:20
    Dit soort beweeglijkheid heeft ook een voordeel, als je tijdens de rit omhoog braaf af en toe wat loopt te schaven omdat de weging in portefeuille wat te groot is geworden en tijdens de daling bij koopt om de weging weer op peil te brengen mag de koers zelfs terug naar 14, dan heb je hetzelfde aantal stukken als in het begin, maar je hebt wel een leuke cent opgestreken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links