Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Keerpunt dichtbij?

Kans op krachtig AEX-vervolg beperkt

De AEX scherpte zijn jaartop afgelopen vrijdag toch nog nipt verder aan tot 506. Hiermee werd precies de onderkant van de zware horizontale weerstandszone tussen 506 en 510 bereikt. De eerdere dubbele top (tweezers-top) bij 505,50 werd hiermee geneutraliseerd.

Toch blijf ik bij mijn mening dat de kans op een krachtige vervolgstijging beperkt is. Hiermee zou een structurele doorbraak door de 510,50 moeten plaatsvinden waarna de volgende fase aanbreekt in de stijgende langetermijntrend.

De top van 510,50 werd al in april 2015 op de borden gezet en geldt nog steeds als hoogste punt in de sinds maart 2009 gestarte langetermijnbullmarkt. Ik verwacht dat deze top uiteindelijk wel gebroken zal worden, maar acht de kans op een structurele doorbraak in de komende week beperkt.

Nu eerst omlaag

De stijging van de afgelopen maand had ik niet verwacht, maar een krachtige vervolgbeweging boven de 510,50 lijkt ook in deze zeer euforische markt een stap te ver. Eerst een normale tot forsere correctieve beweging is het meest realistische scenario voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

Pas daarna verwacht ik een verder vervolg tot boven de 510,50. Mijn uiteindelijke en volgende langetermijndoel voor de tweede helft van dit jaar ligt bij 564. De opgaande lange en middellangetermijntrend blijven dus intact, maar een trend wordt gevormd door de correctieve bewegingen.

En het is alweer even geleden dat er een normale correctie plaatsvond in de AEX. 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Overshoot?

De krachtige vervolgbeweging zorgde ervoor dat de AEX de laatste dagen ook boven de stijgende toppenlijnen noteert. Toch verwacht ik niet dat dit een structurele doorbraak van het sinds februari stijgende trendkanaal zal zijn.

De decemberbodem bij 445,65 betekende nog een test van de onderkant van dit trendkanaal. Het trendkanaal startte in februari vorig jaar bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 en loopt langs de bodems van 410 in juni en de 437,50 en 445,65 in november en december.

De laatste weken staat de bovenkant dus onder druk. Het is echter in een zeer euforische markt zeer lastig in te schatten waar en wanneer het draaipunt komt, waardoor de doorbraak aan de bovenkant nog steeds kan uitmonden in een overshoot.

Risicosignalen

Het draaipunt is naar mijn mening echter wel dichtbij. Maar er is een neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn noodzakelijk als startsignaal voor de eerste correctie van dit jaar. Deze stijgende bodemlijn startte bij de decemberbodem van 445,65 en loopt langs de januari-bodem van 476,70.

Deze opgaande steunlijn ligt vandaag bij 493,60 en zal in de komende anderhalve week naar de 500-puntengrens kruipen. Ook vanuit de technische indicatoren krijgen we de nodige risicosignalen de laatste weken.

Daar lijkt een lagere top gevormd te zijn over de afgelopen maanden in zowel de RSI als de MACD, wat wijst op een groot negatief divergentie-patroon. Divergentie zien we ook in de VIX die al enige tijd bezig is met het vormen van hogere bodems.

Geen bevestiging

Opvallend is verder dat veel indices geen hogere jaartoppen op de borden wisten te zetten afgelopen vrijdag. Zowel de Stoxx Europe 600 en de DAX bleven onder hun eerdere toppen en daarmee ook binnen de grenzen van hun grote stijgende wig.

De Amerikaanse indices gaven ook geen gehoor aan de roep om hogere koersen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Verder bleef ook de Nikkei onder zijn zware horizontale weerstandszone. Ik acht de kans groot dat deze bewegingen in de AEX de laatste perikelen kunnen zijn van de huidige krachtige opgaande kortetermijnbeweging vanaf de decemberbodem.

Daggrafiek Nikkei 225
Daggrafiek Nikkei 225 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerste steun bij 501

Eerdere verkoopsignalen eind januari en in februari werden allemaal tenietgedaan. Dit zien we vaker in zeer euforische markt. Het is wachten op de plotselinge en krachtige neerwaartse draai waarbij de AEX dus onder de 493,60 moet sluiten.

Het eerste steunpunt ligt bij de 501 waaronder de brede opwaartse gap ligt tussen de 496,60 en 499. Een sluiting van deze gap zou een eerste verzwakking in de huidige markt opleveren.

We moeten dus zeer alert zijn op een eventuele verslechtering in de verschillende indices in de komende week. Een structurele opwaartse vervolgdoorbraak boven de 510,50 verwacht ik nu nog niet.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Ricktrader 6 maart 2017 09:08
  5 minutentrend HL's-HH's is klaar ;-)

  quote:

  Reversal schreef op 5 maart 2017 22:17:

  AEX update 5-3-2017

  De hogere bodem in de 15 minuten is afgelopen vrijdag gezet:

  invst.ly/3dzm2

  Na die bodem heeft de AEX een vervolgbeweging omhoog neergezet. De 5 minuten (zie hierna) moet nu hogere toppen en bodems blijven zetten. Lukt dat niet dan kan er een sterke of zwakke beweging omlaag ontstaan. Een zwakke zal leiden tot een beweging richting de blauwe of rode lijn, daar zou dan weer een draai kunnen ontstaan, een sterke beweging omlaag zal leiden tot een beweging richting die tweede rode lijn op 491.85.

  Dit is het trendje in de 5 minuten:

  invst.ly/3dzml

  Voor continuiteit van deze beweging moet hij hogere bodems en hogere toppen blijven zetten. Lukt dit niet of wordt dit proces afgerond dan kan er een beweging omlaag ontstaan zoals ik hieroor omschreef.

  __________________________________________________________

  Voor de volledigheid hieronder ook de grotere trends:

  1 uurtrend:

  invst.ly/3dhs2

  De 1 uurtrend is ook nog bezig met de beweging omhoog vanaf de HL (zware pijl).

  4 uurtrend:

  invst.ly/3dhq8

  De 4 uur is nog  steeds bezig met de beweging vanaf de HL, hier is vandaag geen verandering in gekomen.

  Dagtrend

  Binnen die eerste beweging op de weektrend is de dagtrend met een trendmatige (impulsieve) beweging omhoog bezig:

  invst.ly/3d6b0

  Na de eerste HL (bij de blauwe 2) is de dag nu bezig met een sterke beweging omhoog. Uitgaande van een beweging die uit 5 golven bestaat mag je hier nog minimaal 1 zwakke (corrigerende) beweging omlaag verwachten en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog. Een sterke beweging omhoog zou meer opwaartse potentie met zich meebrengen terwijl een zwakke beweging omhoog de inleiding voor een correctie op de weektrend zou kunnen betekenen. Vooralsnog is hij echter nog met de sterke beweging omhoog bezig.

  Weektrend

  De weektrend is vanaf de HL (bij de zwarte 4) bezig met een eerste beweging omhoog:

  invst.ly/3d68z

  Aangezien een beweging uit drie of vijf golven bestaat mag je hier nog minimaal een zwakke (corrigerende) beweging omlaag en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog verwachten.

  Maandtrend

  Op maandbasis is de AEX bezig met een trendmatige (impulsieve) beweging omhoog bezig:

  invst.ly/3d67x

  Begin 2016 is een HL gezet, vanaf dat punt nu bezig met een vervolgbeweging omhoog. Dit kan een sterke of zwakke beweging omhoog zijn, daar gaan we gedurenende deze beweging en middels de kleine(re) trends achterkomen. Een sterke beweging omhoog leidt tot een hogere top (HH) en meer opwaarts potentieel terwijl een zwakke beweging omhoog de inleiding is voor een sterke of zwakke beweging omlaag.

 2. forum rang 4 Over en uit... 6 maart 2017 09:16
  quote:

  Reigâh schreef op 6 maart 2017 09:08:

  [...]

  Rabo ook in storing. De ultieme GAM!

  Had wat orders uitstaan, maar of er wat van terecht is gekomen...

  Als er enige volatiliteit is dan zetten ze gewoon de boel even stil. Een soort megafreeze. Zo creëren ze idd de ultieme GAM.
250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links