De AEX scherpte zijn jaartop afgelopen vrijdag toch nog nipt verder aan tot 506. Hiermee werd precies de onderkant van de zware horizontale weerstandszone tussen 506 en 510 bereikt. De eerdere dubbele top (tweezers-top) bij 505,50 werd hiermee geneutraliseerd.
Toch blijf ik bij mijn mening dat de kans op een krachtige vervolgstijging beperkt is. Hiermee zou een structurele doorbraak door de 510,50 moeten plaatsvinden waarna de volgende fase aanbreekt in de stijgende langetermijntrend.
De top van 510,50 werd al in april 2015 op de borden gezet en geldt nog steeds als hoogste punt in de sinds maart 2009 gestarte langetermijnbullmarkt. Ik verwacht dat deze top uiteindelijk wel gebroken zal worden, maar acht de kans op een structurele doorbraak in de komende week beperkt.
Nu eerst omlaag
De stijging van de afgelopen maand had ik niet verwacht, maar een krachtige vervolgbeweging boven de 510,50 lijkt ook in deze zeer euforische markt een stap te ver. Eerst een normale tot forsere correctieve beweging is het meest realistische scenario voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.
Pas daarna verwacht ik een verder vervolg tot boven de 510,50. Mijn uiteindelijke en volgende langetermijndoel voor de tweede helft van dit jaar ligt bij 564. De opgaande lange en middellangetermijntrend blijven dus intact, maar een trend wordt gevormd door de correctieve bewegingen.
En het is alweer even geleden dat er een normale correctie plaatsvond in de AEX.
Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Overshoot?
De krachtige vervolgbeweging zorgde ervoor dat de AEX de laatste dagen ook boven de stijgende toppenlijnen noteert. Toch verwacht ik niet dat dit een structurele doorbraak van het sinds februari stijgende trendkanaal zal zijn.
De decemberbodem bij 445,65 betekende nog een test van de onderkant van dit trendkanaal. Het trendkanaal startte in februari vorig jaar bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 en loopt langs de bodems van 410 in juni en de 437,50 en 445,65 in november en december.
De laatste weken staat de bovenkant dus onder druk. Het is echter in een zeer euforische markt zeer lastig in te schatten waar en wanneer het draaipunt komt, waardoor de doorbraak aan de bovenkant nog steeds kan uitmonden in een overshoot.
Risicosignalen
Het draaipunt is naar mijn mening echter wel dichtbij. Maar er is een neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn noodzakelijk als startsignaal voor de eerste correctie van dit jaar. Deze stijgende bodemlijn startte bij de decemberbodem van 445,65 en loopt langs de januari-bodem van 476,70.
Deze opgaande steunlijn ligt vandaag bij 493,60 en zal in de komende anderhalve week naar de 500-puntengrens kruipen. Ook vanuit de technische indicatoren krijgen we de nodige risicosignalen de laatste weken.
Daar lijkt een lagere top gevormd te zijn over de afgelopen maanden in zowel de RSI als de MACD, wat wijst op een groot negatief divergentie-patroon. Divergentie zien we ook in de VIX die al enige tijd bezig is met het vormen van hogere bodems.
Geen bevestiging
Opvallend is verder dat veel indices geen hogere jaartoppen op de borden wisten te zetten afgelopen vrijdag. Zowel de Stoxx Europe 600 en de DAX bleven onder hun eerdere toppen en daarmee ook binnen de grenzen van hun grote stijgende wig.
De Amerikaanse indices gaven ook geen gehoor aan de roep om hogere koersen.
Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Verder bleef ook de Nikkei onder zijn zware horizontale weerstandszone. Ik acht de kans groot dat deze bewegingen in de AEX de laatste perikelen kunnen zijn van de huidige krachtige opgaande kortetermijnbeweging vanaf de decemberbodem.
Daggrafiek Nikkei 225

Klik op de grafiek voor een grote versie
Eerste steun bij 501
Eerdere verkoopsignalen eind januari en in februari werden allemaal tenietgedaan. Dit zien we vaker in zeer euforische markt. Het is wachten op de plotselinge en krachtige neerwaartse draai waarbij de AEX dus onder de 493,60 moet sluiten.
Het eerste steunpunt ligt bij de 501 waaronder de brede opwaartse gap ligt tussen de 496,60 en 499. Een sluiting van deze gap zou een eerste verzwakking in de huidige markt opleveren.
We moeten dus zeer alert zijn op een eventuele verslechtering in de verschillende indices in de komende week. Een structurele opwaartse vervolgdoorbraak boven de 510,50 verwacht ik nu nog niet.