Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Komt er nog een correctie?

Technische analyse AEX-index

De jaartop die de AEX in de eerste handelsdagen van dit jaar op de borden zette, werd afgelopen vrijdag intraday doorbroken en verhoogd naar een niveau van 490,86. Hiermee werd een eerste speldenprik aan de bovenkant van de langdurige en smalle zijwaartse handelszone uitgedeeld.

Is er direct sprake van de start van een volgende krachtige opwaartse beweging? Nee, en ik verwacht dit eerlijk gezegd ook niet. Het is niet uit te sluiten dat de aandelenmarkten in de komende dagen verder zullen oplopen, maar er zijn nog genoeg risico’s aanwezig.

Deze risico’s wijzen er naar mijn mening nog steeds op dat de kans op een corrigerende beweging reëel is. Ondanks de eerste doorbraak van de 489,90 lijkt de opwaartse ruimte in het zeerkortetermijnbeeld beperkt.

Zware weerstanden

De kans is aanwezig dat de AEX in de komende dagen zijn jaartop nog iets verder zal verhogen maar er liggen nog steeds zware weerstanden boven de verschillende aandelenmarkten. Veel Europese aandelenmarkten hebben de eerdere jaartoppen overigens ook nog niet gebroken.

De belangrijkste AEX-weerstanden voor de komende week liggen in de zone 493,85 tot 495:

 • Bij 493,85 ligt de bovenkant van een deels nog openstaande neerwaartse gap, die in de zomer van 2015 op de borden werd gezet.
 • Bij 495 ligt een oude bekende horizontale weerstand en de bovenkant van de sinds februari vorig jaar stijgende middellangetermijntrend.

Ik acht de kans klein dat de AEX een volgende versteiling zal starten in de komende tijd tot ruim boven deze stijgende toppenlijn. Een beweging naar de weerstandszone bij 506 tot 510 lijkt op korte termijn dan ook nog niet plaats te gaan vinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bullmarkt intact

De 510 is overigens wel mijn eerstvolgende doel in de opgaande trend, maar een test en doorbraak van dit niveau verwacht ik pas na een correctie. Voor de tweede helft van dit jaar acht ik een beweging naar de 564 mogelijk.

Maar zoals u weet, wordt een stijgende trend bepaald door de hogere bodems en de kans is naar mijn mening groot dat eerst een volgende hogere bodem gevormd moet worden, voordat de opwaartse weg naar 510 en hoger wordt voortgezet.

Bij 510 ligt de top van 2015 en het hoogste punt van de in 2009 gestarte bullmarkt. Deze bullmarkt is zeker nog niet ten einde en zal dit jaar een volgende fase ingaan naar hogere toppen.

Toppatronen opgeheven

Met de verhoging van de jaartop werden de eerdere toppatronen van de afgelopen anderhalve maand allemaal opgeheven. Wel werd een volgend patroon gevormd, een hanging man. Zodra de AEX boven de 490,86 terechtkomt en sluit, wordt dit patroon mogelijk ook weer opgeheven.

Toch moeten we alert blijven in de komende dagen op de vorming van nieuwe toppatronen. Aangezien de opwaartse ruimte beperkt is. Het elastiek wordt steeds verder opgerekt. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 steeg de AEX in korte tijd naar de voormalige jaartop van 489,90, een stijging van 45 punten.

In de afgelopen weken was er sprake van een zijwaartse en smalle consolidatiefase. Een soort correctie in de tijd en nog niet in punten.

Nieuwe bodemlijn

Eind januari leek de AEX een verdere neerwaartse beweging te starten toen de koers onder de 480,40 terechtkwam, maar deze doorbraak bleek vals en bleef beperkt tot twee dagen en een dieptepunt bij 476,70.

Met de verhoging van de jaartop heb ik een nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn ingetekend. Die loopt langs de bodems van 445,65 en 476,70 en ligt vandaag bij 483.

Zodra de AEX in de komende dagen (week) onder deze opgaande bodemlijn terechtkomt, treedt een eerste verzwakking op na de eerdere opwaartse doorbraak. Ook de MACD en de RSI lieten afgelopen vrijdag een verbetering zien:

 • de MACD gaf nipt een positieve crossing
 • de RSI brak door de scherp dalende toppenlijn

Toch is dit nog geen krachtig signaal; er is nog steeds sprake van negatieve divergentie en de kans is groot dat deze beweging zal eindigen in een lagere top.

Geen opwaarts vervolg

Andere indices geven ook geen krachtige vervolgsignalen:

 • De S&P 500 wist met een opwaartse gap wel zijn jaartop te verhogen, maar bleef nog steeds onder zowel een Fibonacci-projectieniveau als zijn stijgende toppenlijn.

  Daggrafiek S&P 500 Index Klik op de grafiek voor een grote versie

   
 • De Stoxx Europe 600 bleef ook nog net onder zijn eerdere top en daarmee ook onder een zware horizontale weerstand.

 • De DAX lijkt juist een lagere top te gaan vormen en daar zijn de contouren van een hoofd-schoudertoppatroon nog steeds duidelijk zichtbaar.

  Daggrafiek DAX Index
  Klik op de grafiek voor een grote versie

   

Kortom: er is geen sprake van een duurzame doorbraak naar mijn mening. De opwaartse ruimte is beperkt na deze verhoging van de jaartop en de kans is aanwezig dat het hier gaat om een laatste opwaartse poging in het zeerkortetermijnbeeld.

Ik blijft dus zeer alert op de vorming van toppatronen en een krachtige neerwaartse draai in de markt. Een eerste verslechtering treedt op onder de nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn die vandaag bij 483 ligt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

270 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Over en uit... 13 februari 2017 08:48
  Ja, en als de AEX op 510 staat en gaat corrigeren dan zegt men: zie je wel, ik had het toch gezegd dat er een correctie zou komen...

  "Tweezers Top, omkeren, overshoot, euforie, lagere top, bearish engulfing, gravestone doji, correctiesignalen ..."

  Wat een flauwekul allemaal. Zoals iemand anders ook al zei: de lijnen zijn al lang uitgezet in de U.S. door hele grote partijen, en de AEX volgt dat patroon gewoon. Geen correctie daar is geen correctie hier. Want een correctie is toch 5 - 10% onder de top? Alleen welke top vertelt het verhaal dan weer niet...
 2. JurjenS 13 februari 2017 09:09
  quote:

  Formule1-Fan schreef op 13 februari 2017 09:04:

  Let op, dax shorts bij ing hebben ze 15 cent verschil. nadeel voor je als je koopt of verkoopt, de koersen bij bnp staan goed, bij ing niet, will je te laat laten kopen.
  ratte.

  men weet meer denk ik.
  Dan heb je dus juist een voordeel als je koopt..
 3. forum rang 5 tmaster 13 februari 2017 09:21
  Heb sinds eind december diverse keren short gezeten met turbo's en sprinters.. Heeft mij genoeg geld gekost. Steeds maar weer veerde de markt op vanaf 480-482. Blijkbaar zijn er partijen die een correctie nog niet noodzakelijk achten. Immers een zijwaartse patroon is ook corrigeren, zolang de indicatoren maar voldoende afkoelen.
  Zit nu weer long met diverse fondsen om het verlies terug te pakken.
  Vergeet niet dat de economie beter en beter draait. (Cijfers ASML, Mittal, ING etc bevestigen dat) Ook diverse Europese bedrijvigheid cijfers zeggen dit. Dan is het niet onlogisch dat we hoger gaan. En ja er hangt genoeg shit boven de markt, Banken in italie, shit in griekenland.. maar uiteindelijk gaat het om de bedrijven zelf in de AEX en die zitten voornamelijk ook buiten Europa en daar gaat alles eigenlijk best wel goed.
  Je kunt niet alleen maar koersen vormen aan de hand van fundamentals!
 4. [verwijderd] 13 februari 2017 09:37
  Waarom dond. en vr. niet basi gezegt dalen komt eraan, pas op.
  Nu wierda het zei moet bas het ook zeggen, zijn we nu erin geluisd om long te gaan of pas morgen voor bode.

  aex naar 400 300.
  Zou dalen pas in de vakantie gaan plaats vinden volgde week.

  Short gaan word gewoon klem gezet al tijden. elke keer kopen en gam rkijg je om je oren, hoe oneerlijk het is.
270 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links