Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aan de BAMmetjes

Aan de BAMmetjes

 

Lagere omzet en hogere winst. Zo zijn de KW3-cijfers van BAM wel samen te vatten. Na een dip op opening zagen we zojuist een plusje op het bord verschijnen.

De cijfers zijn niet slecht, zeker niet als we het Britse pond meenemen. BAM zelf zegt daarover: 'ondanks een negatief wisselkoerseffect van € 90 miljoen'.

Het Britse pond, oudere projecten in Duitsland en de Nederlandse utiliteitsbouw (bedrijfspanden) zijn items die negatief worden belicht door de bouwer. Over de lagere orderportefeuille zegt BAM:

De wijziging van de orderportefeuille toont het gecombineerde effect van de lagere pond (€ 162 miljoen), een projectannulering in België in het eerste kwartaal en de marktomstandigheden bij BAM International.

Geen enorme koerszwieper dus vandaag en dat is an sich ook nieuws, want bij de kwartaalcijfers van BAM wil het nog wel eens hard gaan. Hier de vijfjaarsgrafiek van het aandeel BAM uit Reuters. De strepen in de grafiek zeggen genoeg, lijkt me.

 

 

De cijfers

U leest in de meeste commentaren dat het bij BAM minder dan verwacht is. Dat is misschien zo, maar je zou ook kunnen stellen dat BAM ondanks de negatieve factoren (pond!) toch haar winst heeft weten te vergroten. Ook handhaaft BAM haar verwachtingen en dat is nog best knap als je ziet tegen wat voor zaken men aanloopt.

 

De CEO noemt de eerste 9 maanden van dit jaar zelfs bevredigend... Nu heb ik nog nooit een uitvoerder op een bouwplaats een klus bevredigend horen noemen, maar dat even terzijde...

'Onze prestatie over de eerste negen maanden was overall bevredigend. Wij hebben onze resultaten in de sectoren Infra en Vastgoed verbeterd.

Helaas bleef het resultaat achter door Bouw en techniek in Duitsland. De kwaliteit van onze orderportefeuille blijft verbeteren door handhaving van onze tenderdiscipline.

De verandering van het niveau van de orderportefeuille weerspiegelt voor € 0,4 miljard het effect van het zwakkere pond en druk in de Nederlandse utiliteitsbouwmarkt, de Belgische inframarkt en de internationale olie- en gasmarkt.

Naast het wisselkoerseffect, houdt ten aanzien van brexit de onzekerheid over de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk aan. Wij volgen de ontwikkelingen nauwlettend.

BAM of Heijmans

Allebij de beursgenoteerde bouwbedrijven hebben nu de cijfers laten zien. Bij Heijmans werden de beloften (volgend jaar gaat het beter) voor de zoveelste keer niet waargemaakt en dat zag u terug aan de koers.

Beleggers accepteren "volgend jaar gaat het écht beter" niet meer. Het had namelijk al beter moeten gaan. 

Bij BAM zien we wat anders. In tegenstelling tot Heijmans heeft BAM exposure naar het VK en daarom last van het Britse pond. Dalende pond, betekent lagere omzet en winst in euro's. En ondanks dat valuta-effect weet het bedrijf wel de winst per aandeel te vergroten.

Heijmans is af

Heijmans, je bent af. Weer gaat er -7% van de koers af nadat er gisteren al -16,6% op het bord stond. Het aandeel wordt oneerbiedig gezegd uitgekotst. Beleggers zijn er klaar mee. KW4 wordt voor Heijmans mogelijk erop of eronder. Die onzekerheid, daar houden beleggers niet van.

BAM nu -1%, en al even in de plus, en het zou mij niet verbazen als het fonds met een klein plusje de dag uit gaat. Natuurlijk, de cijfers van BAM zijn ook niet geweldig. Ook verrekend voor de negatieve wisselkoerseffecten is het niet bijzonder.

Voor dit jaar wordt er verwacht dat BAM 0,35 euro per aandeel verdient en voor volgend jaar is dat 0,51 euro (Reuters). Dit betekent dat op de huidige koers BAM voor dit jaar een verwachte koers/winst-verhouding heeft van 11,8 en een verwachte K/W voor 2017 van 8,1.

Ofwel de cijfers zijn niet bijzonder, maar de waardering is ook niet bijzonder... Hier heb ik als afsluiter een screenshot uit Reuters met ratio's van BAM, waarmee u uw eigen sommen kunt maken:

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links