Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Help, 'spetember' komt er aan!

Help, 'spetember' komt er aan!

 

Bij mijn weten zijn er geen officiële datums of dagen in mei en september wanneer u respectievelijk moet in- en uitstappen. Wat dat betreft hebt u nog een maandje de tijd. Ik doel hier natuurlijk op het overbekende Sell in May and Go Away, but Remember to Come Back in September.

Als ik dit tik zijn de beren en stieren in een hardcore rugby scrum verwikkeld vlakbij de achterlijn van de beren: AEX 458,02. Dat is de intradagtop dit jaar. De index strandde al diverse keren vlak voor de lijn. Vandaag is dat vooralsnog 457,86. Wel de hoogste top sinds die 458,02.

 

 

Het zou een tikje ironisch zijn als de Sell in May verkopers nu de index op een jaartop moeten terugkopen. Kijk maar. De AEX zag in mei vele standen voorbijkomen, maar wel allemaal lager dan de huidige. Enfin, nu weer instappen op een top en... dan een dikke daling om de oren?

Want september is statistisch de slechtste beursmaand van het jaar. De allerslechtste was zo ver ik na kan gaan in 1931, toen de S&P 500 zo'n 20% daalde. De volgende maand nog eens -13%. Those were the days...  Maar hoe slecht is slecht nou? Corné van Zeijl is altijd goed hierin. Check.  

 

Spetember!

Die vroeg ik gisteren dus om een grafiekje en kijk aan, het stuurt mij er gelijk een hele tekst bij! Dank Corné, de credits zijn voor jou. Lees even over zijn typo's heen, hoewel ik spetember eigenlijk een veel betere naam vind voor de komende maand gelet op grafiek en conclusies :-)

Copypaste uit m'n mail. Let wel, Corné heeft niet de AEX (herbeleggingsindex anno 1983) genomen, maar de MSCI World Netherlands Total Return Index (anno 1969). De indices inclusief herbelegd dividend dus. Hoe langer hoe beter en die index is ook veel breder dan de AEX.

Eén nadeel, Royal Dutch Shell zit er niet in. Kijk mee, hier is het factsheet. Ik weet niet of dit gedurende de hele looptijd was, of dat het is gebeurd toen Koninklijke Olie en Shell een paar jaar geleden een nieuwe juridische grondslag kregen. Dat u het weet als u een tracker overweegt.

 

 

Uit de bocht vliegen

De conclusies van Corné spreken voor zich. De Sell in May club tip ik dan maar in arren moede op de dip te wachten. Zelfs als de AEX uitbreekt. Koers komt meestal nog een keertje terug op het uitbraakniveau. Pech gehad als de dip niet komt. Statistiek is iets anders dan recht hebben op iets.

Neem ik u nog mee terug naar die MSCI Netherlands Total Return Index in lokale valuta, ofwel euro's en guldens. Voor de zoveelste keer, lange termijn indexbeleggen is een no-brainer. Wie geld verliest moet bij zichzelf zijn: die is aan het timen, zit in de verkeerde aandelen, of wil de markt verslaan.

Duh, zegt u. Op zo'n lange termijn vliegen bijna alle grafieken uit de bocht. Eens, het is veel beter om vanaf pak-hem-beet 20 jaar plaatjes logaritmisch te nemen. Vanaf dan komt het rente-op-rente-effect pas echt tot leven, vandaar. Slaapt u ook beter van :-) Zelfs in spetember...

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links