Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell 'maar' -4%

Shell 'maar' -4%

Met de luxe van de achteruitkijkspiegel is dit wel grappig om te zien. Kijk die grafiek. Rond het sluiten van KW2 begonnen beleggers blijkbaar aan hun grote teen te voelen dat Royal Dutch Shell wel erg hard was gestegen, nadat ze in februari juist doorkregen dat het aandeel wel erg hard was gedaald.

Vandaag de afrekening? Het begrip winst is boekhouden, vergeet dat nooit, maar de werkelijk waardeloze KW2-cijfers vandaag van Royal Dutch Shell maken duidelijk dat het nog lang geen business as usual is bij Olies. Alsof dat ooit wel het geval was of ooit zo zal zijn, maar u begrijpt denk ik wat ik bedoel.

Kijk nog even goed naar die grafiek. Ondanks die oliestorm van nu al twee jaar presteerde Shell per saldo niet eens dramatisch slechter dan de AEX. De koers zelf is al weer bijna boven jan. De olieprijs zelf staat nog op -60% sinds zomer 2014 en dan zwijg ik maar over al die dividenden die Olies uitkeerde in die tijd.

 

 

Standaardgevoelskoers

Wellicht dat business as usual wel een beetje het gevoel was, een maandje geleden. Olieprijs weer boven 50 dollar en Shell zelf weer op zo'n 25 euro. U ook? Ik geef het eerlijk toe, dat bedrag is bij mij zo'n beetje - hoe zal ik het noemen? - de standaardgevoelskoers van het aandeel. Ik leg uit wat ik bedoel.

Hier is de langste grafiek die ik in Reuters van De Koninklijke kan maken. Eigenlijk is al een jaar of twintig die 25 euro zo'n beetje de draaischijf van het aandeel met uitschieters naar 37,95 euro in 2000 en 15,27 euro in 2009. Dit heet ook wel dood geld op de beurs, maar gelukkig hebben we het dividend nog!

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ik ook rond 25 euro een maandje geleden het idee case closed had. Nog een paar dollartjes bij die olieprijs en Shell verdient gewoon geld zoals ze dat altijd deed en dat hele circus rond olie en Shell van de afgelopen twee jaar kunnen we nu afsluiten. Wee, de verkopers van deze winter!

 

 

Stormvast

Dat was dus ruw ontwaken vanochtend. Zelfs in KW2, met veel betere marktomstandigheden dan daarvoor, was het worstelen geblazen voor Shell. Eigenlijk hadden u en ik dat ook kunnen en moeten bedenken. Olies haar business strekt zich over jaren en decennia uit en niet kwartalen, waarin wij beleggers denken.

De KW2's van vandaag maken duidelijk dat het concern zich nog altijd in zwaar weer bevindt. Dat is niet leuk, voor niemand, maar het geeft niks, want het concern heeft hogere golven bevaren. Tegenslag en slechte marktomstandigheden horen ook bij ondernemen. Belangrijk is dat het bedrijf op papier aardig stormvast is.

De analisten zijn unaniem dat Shell de beste balans heeft van alle grote oliebedrijven. Die kan wat hebben. Twee weken geleden riep zelfs het gerenommeerde Barron's het op haar voorpagina uit tot haar favoriete olie-aandeel. Auw, daar kijken ze nu vast ook een beetje beteuterd naar met die cijfers van vandaag... :-)

 

 

Risico

Wat heet eigenlijk beteuterd? Het aandeel doet nu -4%, zoals eigenlijk al de hele dag en dat is eigenlijk helemaal niets. Ik heb andere aandelen wel gekkere sprongen naar beneden zien maken op een winsthalvering. Eigenlijk zegt de koers vandaag: alles is OK met Shell, de stijging ging alleen net even te hard.

Dat het dividendrendement nog steeds een torenhoge 7,2% doet, geeft aan dat beleggers nog niet helemaal zijn gerustgesteld. Terecht, want wat voor subliem trackrecord Shell ook heeft, dat is geen enkele garantie voor de toekomst. Er is zeker risico, want Shell kiest (met de overname van BG Group) voor gas in de toekomst.

Dat kan heel goed uitpakken, maar voor hetzelfde geld gaat ze hiermee de mist in door een doorbraak van een alternatieve energievorm, of verzin een andere reden. In ieder geval, met een olieprijs boven 60 dollar zit u goed bij Shell, want dan verdient ze geld. Neem dat voor mijn part als houvast. Helaas is het nu net 42 dollar.

 

 

Hefboom

Helaas zonder risico, stress en slapeloze nachten geen rendement en dat merken we deze jaren nu ook bij Shell, waar het altijd zo gemakkelijk en vrolijk dividendcouponnetjes knippen was. Met de koers vrijwel altijd op 25 euro. Het zou mij niet verbazen dat die koers nog wel een tijdje met een hefboom op de AEX handelt.

Tot slot, waarmee ik vaker eeen Shell-stukje heb afgesloten én nog nooit antwoord op gehad. Nee, ook Shell heeft niet het eeuwige (duurzame) leven, maar noem mij een belegging met een vergelijkbaar risicoprofiel, waar u 7,2% yield beurt. Ik zou het niet weten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 roloff 8 augustus 2016 03:04
    Beste mensen van de ´posts´ hierboven,

    Zowel de positieve als negatieve reactie hierboven zou ik zeggen, lees de tekst en boodschap nog maar eens goed:

    ¨Olies haar business strekt zich over jaren en decennia uit en niet kwartalen, waarin wij beleggers denken¨, denk daar eerst maar eens goed over na voor een reactie te geven.

    In dat kader dient u een reactie - die u hier bovenstaand beide geeft - toch écht te zien.

    RDS-Groet, Roloff
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links