Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro in de turbo

Fugro is een engineering onderneming die gegevens over het aardoppervlak en zeebodem verzameld en vervolgens analyseert. Met deze gegevens adviseert ze vervolgens de olie- en gasindustrie, mijnbouw en bouwondernemingen.

De sterke opwaartse trend in de grondstoffenprijzen die in 2002 startte, gecombineerd met de stijgende aandelenkoersen vanaf 2003 - hebben gezorgd voor een sterke koersontwikkeling van Fugro: van 6 euro in 2003 naar 36,68 euro afgelopen mei.

Omdat de aandelenkoers van Fugro zo hard is gestegen in de paar jaar geef ik de weekgrafiek op logaritmische schaal weer . Op deze manier wordt de procentuele beweging juist weergegeven. Een beweging van 6 naar 7 euro is namelijk een plus van 16,67%.

Een koersstijging van 34 naar 35 euro is echter maar een plusje van 2,94%. De logaritmische schaal maakt dit duidelijk.

Weke weekgrafiek
De weekgrafiek van het fonds laat een mooie stijgende trend zien vanaf 2003. De steunlijn verbindt elke belangrijke correctiebodem. Aan het patroon van hogere toppen is alleen nu dan toch een einde gekomen. Fugro was begin september namelijk niet in staat om boven de vorige top op 36,68 euro uit te breken.

De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) tekende begin september zelfs een lagere top dan in mei. Deze negatieve divergentie zet mijn gedachte kracht bij dat de grafiek van Fugro verzwakt. Het fonds zit in een overgangsfase.

  • De steunlijn loopt op 32 euro,
  • Steun in de weekgrafiek ligt op 31,70 euro,
  • Als die niveaus worden gebroken, is de weg vrij naar 28,36 euro.

    Kortom, het niveau van 31,70 euro speelt een cruciale rol voor de middellange termijn ontwikkeling van Fugro. Het relatieve sterkteverloop van het fonds versus de AEX begint aan ook kracht in te boeten. De Relatieve Sterkte Lijn (RSL) krult neerwaarts, ofwel aan dan de outperformance van het aandeel is een eind gekomen.

    Turbo short
    Nu ik de weekgrafiek heb geanalyseerd en de niveaus heb gedefinieerd, zoom ik in op de daggrafiek. De steunlijn vanaf juni werd enkele dagen geleden gebroken. De breuk van de vorige bodem op 34,20 euro volgde. Op korte termijn is er daarom een lagere bodem gevormd. De koers nadert 32,87 euro, waar speculatieve kopers kunnen instappen.

    De RSI staat laag en lijkt dit beeld te ondersteunen. Een terugtest van de vorige bodem als weerstand op 34,20 euro is mogelijk voor de vorming van een lagere top. Duikelt de koers onder 32,87 euro, dan worden Fugro turbo shorts interessant. Mijn eerste richtpunt ligt in dat geval op 31,70 euro.

    De cruciale rol van dit niveau legde ik u al uit. Breekt ook het laatste niveau, dan komt er meer ruimte vrij. Hoe profiteert u van deze mogelijke beweging, als Fugro inderdaad onder 32,87 euro zakt? Ik denk aan de:

  • Fugro turbo short 39,60 (17778).

    Natuurlijk mag de koers niet meer boven de vorige top op 36,68 euro uitkomen. Daarboven wordt de stijgende trend namelijk nieuw leven ingeblazen en is er geen sprake meer van een overgangsfase. Dit laatste niveau is daarom mijn stoploss voor uw ingenomen short bij een doorbraak van 32,87 euro.


    Klik hier voor de IEX Turbosectie

    Jaap Muns is directeur van Trade For A Living en technisch analist bij TurboTraders.nl. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. Muns heeft op moment van publicatie geen positie in de in dit artikel genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

  • Jaap Muns is technisch analist. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jaap Muns

    Jaap Muns was een van de eerste Nederlanders die de titel van Chartered Market Technician (erkend TA-er) mocht voeren en is tevens lid van de Amerikaanse MTA. Zijn jarenlange ervaring als helicopterpiloot komt hem nog dagelijks van pas bij het bestuderen van grafieken. Als geen ander vertrouwt hij blindelings op indicatoren,...

    Meer over Jaap Muns

    Recente artikelen van Jaap Muns

    1. jan '06 ABN Turbo 2
    2. sep '06 TA: Zijwaarts 106
    3. sep '06 TA: Weerstand 232

    Gerelateerd

    Reacties

    10 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 14 september 2006 08:44
      Fugro haalt grote nieuwe order binnen in VS. Denk dat een turbo long verstandiger is op dit moment.
      De heer Muns lijkt na de grote klap in mei-juli het spoor bijster. Zijn voorzichtigheid maakt dat de ta niet meer gevolgd wordt. 1 dag dalen is meteen de bodem in, 3 dagen stijgen is een pullback.
      Hopelijk komt GJ gauw terug, want graag willen we onze mening ook onderbouwd zien. Aan de heer Muns zou ik willen zeggen: 'kom over de zomer klap heen en kijk weer helder naar de cijfers'. Economie nederland gaat groeien de komende 2 jaar. De huizenbubbel van de VS lijkt op die van nederland zo'n paar jaar geleden. Zijn daar de huizen echt goedkoper door geworden??? Zeker met de kans op dalende rente in VS wordt het tijd om vooral weer LONG te gaan.
    2. [verwijderd] 17 september 2006 18:54
      Medano volg muns maar lekker, doe er vooral je voordeel bij. Ik constateer dat na afgelopen mei (waarbij de heer muns zich zeer in de vinger heeft gesneden) er zeer negatief wordt geadviseerd. Dat wil zeggen vrijwel alleen nog maar shortadviezen. En naar mijn beleving is de correctie van afgelopen zomer slechts een hobbel in de weg naar boven, maar de heer muns lijkt hiervan zo geschrokken dat hij de weg van Willem Middelkoop begint te bewandelen dwz alles is overgewaardeerd. Straks zijn er ook nog complotten!!
      Ik hou me vast aan de adviezen van de heer Muns toen hij het nog helder zag en dat was een koersdoel voor de AEX voor eind 2006 van 513 of 530.
    3. [verwijderd] 20 september 2006 13:19
      Het feit dat de koers van FUGRO hard is gestegen is omdat het een ijzersterk aandeel is, met een performance die ook in de toekomst hoog zal blijven. Niet voor niets geven alle analisten koersdoelen van 40 euro en hoger.
      Bij de laatste overname van concurrent CGG, die Veritas DGC overneemt voor 3,1 miljard blijkt dat martwaarde van FUGRO 20 tot 30% ondergewaardeerd is.Tel uit je toekomstige winst.
      Huidige koers 33,50 reeele koers 42 euro.
      Samenvattend: Volg Jaap Muns dan ben je een .....
    10 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links