Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weinig weerstand

Nauwelijks weerstand tot 475

De bewegingsruimte van de AEX was gisteren ongeveer 2,5 punt, een behoorlijk verschil met vrijdag toen de AEX ongeveer 9 punten bewoog tussen de intraday-top en de intraday-bodem. Afgelopen vrijdag werd op een haar na de eerdere opwaartse gap gesloten.

Het nog openstaande deel van deze gap is zo klein dat dit eigenlijk geen naam meer mag hebben.

In het kortetermijnbeeld lijkt de neerwaartse ruimte beperkt. Er ligt een batterij aan steunpunten in een beperkte zone en ik verwacht dat deze terugtest dan ook beperkt zal blijven. In de komende twee weken is de kans naar mijn mening het grootst dat de opwaartse druk op de recente toppen weer wordt opgevoerd.

Weinig weerstand

Aan de bovenkant ligt namelijk ook maar een beperkt aantal weerstandniveaus:

  • de recente top bij 453
  • de jaartop bij 458

Mijn volgende opwaartse doel voor de komende tijd ligt bij de novembertop van 475 punten. Tot aan dit doel zijn de genoemde 453 en 458 de belangrijkste tussenniveaus. Tussen de 458 en de 475 liggen eigenlijk geen belangrijke weerstanden meer.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijk Fibospel

De jaartop van 458 werd medio april op de borden gezet. Dit was toen het startpunt van de derde correctie van dit jaar tot aan de belangrijke 426-grens. Ook werd hiermee een Fibonacci-spel afgerond:

  • Bij 457 lag namelijk het 61,8%-niveau van de gehele daling tussen de augustus-top en de februaribodem (505 en 378,50).
  • De daling van 7% tot aan 426 betekende een test van het 38,2%-niveau tussen deze top en bodem.
  • De 426 is dit het 38,2%-niveau tussen de bodem van 378,50 en de jaartop van 458.

Een normale en technisch perfecte beweging tussen deze Fibonacci-niveaus. Pas een structurele beweging onder de 426 zou voor een verzwakking in het technische beeld van de AEX zorgen. Hier ligt ook de neklijn van een potentieel toppatroon, een hoofd-schouderpatroon.

Omkeersignalen

Toch is dit niet mijn uitgangspunt voor de komende periode. In de afgelopen maanden zijn grote omkeersignalen in het langetermijnbeeld gegeven, vooral in het eerste kwartaal van dit jaar.

Een langdurige en zeer forse correctieve beweging heeft uiteindelijk gezorgd voor een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari waarna een klassieke omkeer heeft plaatsgevonden. Dit zien we in veel aandelenindices.

In het kortetermijnbeeld verwacht ik dus meer opwaartse druk in de komende twee weken naar de toppen van 453 en 458. Uiteindelijk blijf ik uitgaan van een volgende opwaartse doorbraak.

Veel steun

Maar waar liggen de steunpunten in het kortetermijnbeeld?

  • bij 443 ligt de recente bodem en onderkant van de voormalige opwaartse gap
  • bij 441 ligt het 50-daags gemiddelde
  • bij 437,20 ligt het 200-daags
  • tussen 438,50 en 440 liggen de voormalige toppen van een tijdelijke zijwaartse handelsrange in mei

Als laatste heb ik een nieuwe potentiële stijgende bodemlijn ingetekend langs de bodems van 378,50 en 426. Ik gebruik het woord potentieel omdat deze lijn buiten de bodem slechts één hoger raakpunt heeft en daardoor nog beperkte technische waarde heeft. Deze lijn ligt vandaag bij 436.

Kortom er liggen veel steunpunten onder de markt en aan de bovenkant ligt genoeg opwaartse ruimte met maar beperkte weerstand. De opwaartse druk op de jaartop kan dus in de komende twee weken weer verder worden opgevoerd.

Daggrafiek euro-dollar
Daggrafiek valutapaar EUR/USD
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

EUR/USD: naar 1,15

Een spannende grafiek is die van de euro-dollar. Zoals u weet ben ik al langere tijd positief op dit valutapaar. De lange dalende trend is medio vorig jaar al opwaarts gebroken, maar sinds die tijd beweegt de euro-dollar in een brede zijwaartse range tussen de 1,0450 en 1,15.

De laatste test van de onderkant vond eind vorig jaar plaats waarna een stijgende middellangetermijntrend werd gestart. De onderkant van dit trendkanaal werd vorige week rond de 1,11 aangeraakt waarna vrijdag met een forse opwaartse candlestick de dalende toppenlijn van deze korte terugval werd gebroken.

De opwaartse druk op de 1,15 wordt nu weer opgevoerd, maar een structurele doorbraak is nodig om een nieuwe impuls in het langetermijnbeeld te geven. Deze kans acht ik reëel in de komende maanden waarna de weg openstaat richting de 1,20 tot 1,21.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 7 juni 2016 09:24
    quote:

    MickBe schreef op 7 juni 2016 09:13:

    wens jullie een fijne dag toe. Ik ga weer een stuk wandelen met de hond!
    Mick! Je hebt vier op een rij! Gefeliciteerd! :-)

    Goeiemorgen iedereen en succes! Ik ben zelf te snel iets te fors short komen te zitten (Dow) grrrr... Als ik snel ben, lijk ik nog de keuze te hebben tussen verlies nemen en margin calls...
242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links