Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Start achtste bulljaar

Bullmarkt blijft intact.

Het is precies zeven jaar geleden dat de bodem van huidige bullmarkt op de borden werd gezet, op 9 maart 2009. De meeste aandelenindices zitten nog steeds in die bullmarkt. Ik zag gisteren in een stukje van Arend Jan dat er sprake zou zijn van de eerste bearmarkt sinds die bodem.

Vaak wordt gerefereerd aan een bearmarkt zodra er sprake is van een daling van meer dan 20%. Ik ben het daar niet mee eens, het gaat om de trend. Overigens klopt de 20%-redenering niet: in 2011 viel de AEX ook ruim 25% terug. Het is de tweede keer dat de AEX meer dan 20% daalt sinds begin 2009.

Zolang er in het langetermijnbeeld een patroon is van stijgende bodems en stijgende toppen (vooral de bodems zijn belangrijk) dan is de stijgende langetermijntrend intact. Veel indices hebben tijdens de langdurige correctieve fase hun stijgende bodemlijn benaderd of precies getest.

  • De DAX en de Stoxx Europe 600 testten deze lijn in februari precies.
  • De S&P 500, Nasdaq 100 en de SOX bleven hier nog ruim boven.

De AEX is een van de weinige indices die kortstondig onder deze lijn brak en daarbij het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau testte. Zoals u weet was naar mijn mening pas sprake van een langere bearmarkt zodra de AEX structureel onder de 366 (bodem oktober 2014) zou blijven.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde correctie

Kortom de stijgende langetermijntrends zijn intact gebleven en in de afgelopen weken kwam er een einde aan de langere correctieve fase in de aandelenmarkten. Een dalingsfase die vergelijkbaar is qua tijd en diepte met 2011.

In de eerste maanden van dit jaar werden belangrijke bodempatronen in de maandgrafiek geplaatst, twee enorme hammers. Verder was er sprake van positieve divergentie. Het belangrijkste eindsignaal was de opwaartse doorbraak door de sinds november dalende toppenlijn.

Veel indices lieten een dergelijke doorbraak bijna gelijktijdig zien.

De DAX en de StoxxEurope 600 hebben in de afgelopen dagen een voormalige top getest en te zwaar bevonden. De terugval die momenteel plaatsvindt, zou kunnen resulteren in de vorming van de tweede schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Bij de DAX ligt de neklijn dan bij 9905.

Tijdelijke top

De huidige terugval is dan ook normaal en gezond na de krachtige stijgingen van de afgelopen weken. In slechts enkele weken tijd wist de AEX precies 50% van zijn totale daling vanaf de 505-top in augustus goed te maken. Dit niveau ligt bij 441, gelijk aan de bovenkant van de gap an de eerste handelsdag.

Ik gaf in de afgelopen week al aan dat de kans groot was dat hier een tijdelijke top gevormd zou worden en de AEX een terugtest danwel een tijdelijke consolidatiefase zou laten zien. Vanaf de 378,50 is er nog geen echte en meerdere dagen durende terugval geweest.

Die zou kunnen resulteren in een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem in de AEX. Het kost overigens altijd de nodige tijd voordat de contouren van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend zichtbaar zijn, vooral na een zeer krachtige opgaande beweging.

Let op bodempatronen

De consolidatie van de afgelopen vier dagen (432 tot 441) werd gisteren aan de onderkant verlaten. Dit zorgt echter niet voor een verandering in mijn opinie voor de komende weken. Een dergelijke terugval is normaal en er is dan ruimte ontstaat richting de zone 426 tot 427 tot een vorig topje bij 421,50.

Met een dieptepunt van net onder de 430 was de AEX al een eindje op weg naar deze steunpunten. Vanuit de Fibonacci-techniek zou zelfs een terugval naar het 38,2%-niveau tussen de 378,50 en 441 geen enkel probleem opleveren. En dat niveau lig ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde rond de 418,50.

Voor de komende dagen moeten we alert zijn op bodempatronen in de daggrafiek. De huidige terugval zal naar mijn mening beperkt blijven en mogelijk in de komende dagen kunnen resulteren in een hogere kortetermijnbodem. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar die precies komt te liggen.

De 426 tot 427 en 421,50 zijn slechts volgende steunpunten in het kortetermijnbeeld.

Na deze terugval verwacht ik in de komende week een nieuwe aanval op de 441-weerstand. Een opwaartse doorbraak in de komende tijd en een vervolgbeweging naar de zone 449 tot 451 lijkt in de komende weken het meest realistische scenario.

WTI-terugval is slechts een aanloop

De WTI (olieprijs) testte als laatste gisteren precies de zone 38 tot 38,30 en viel daarna terug. Let op de steunpunten bij 35,75 en eventueel 32,90. Ik verwacht ook hier dat het slechts een aanloopje zal zijn om een volgende opwaartse beweging te maken richting de 43,60 en hoger.

Doel blijft onveranderd 50 tot 51 voor de komende maanden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2016 09:12
    Na 7 vette jaren komen er 7 magere jaren zo luidt het gezegde, maar in Basland is dit natuurlijk niet zo en zitten we in het achtste vette jaar...

    Ja ja natuurlijk, "Start achtste bulljaar" luidt de kop van het artikel.

    De glazen bollen van meneer Heijink voorspellen dit blijkbaar. Mijn glazen bollen zeggen iets anders: die zeggen: we gaan dalen, en als we gaan dalen, ja dan gaan we dalen, en mochten we niet gaan dalen, ja dan gaan we stijgen , en als we gaan stijgen, ja dan gaan we stijgen, waarschijnlijk naar 449 de komende weken, komende dagen, komende maanden of de komende tijd, maar zoals gezegd ik verwacht dit niet.
  2. [verwijderd] 9 maart 2016 09:19
    Als het 8ste vette jaar is, dan is sowieso de eis dat we nu en merendeel van het jaar ver boven de 510 staan. Maar we staan bijna 20% onder. Normaal heb ik geen commentaar op ta. Maar te enthousiast is gevaarlijk. Vooral als er mensen je geloven en op basis alleen hiervan uit mee gaan. Erg risky uitspraak
  3. [verwijderd] 9 maart 2016 09:31
    quote:

    JoostVLS schreef op 9 maart 2016 09:07:

    @Fred, jij handelt toch ook via tradebox ?
    Ik betaal € 7.12 per turbo transactie provisie en zij zeggen dat de 5% korting( omdat ik over de laatste 4 kwartalen meer dan 5K provisie heb gedraaid) daarin verwerkt zit. Wat betaal jij als ik vragen mag per turbo transactie ?
    ff kijken moment...
276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links