Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Daar zijn ze weer

Vooruitblik: Daar zijn ze weer

 

Hé, SBM Offshore terug in de AEX en vandaar ook die enorme stijging vrijdag...? Dit zijn namelijk de officiële indexregels van Euronext:

The Review Cut-Off Date(see 8. Definitions) is after the market close of the last Friday of February (for the annual review), May, August and November (for the quarterly reviews).
The Review Effective Date is after the market close of the third Friday of March (the annual review), June, September and December (quarterly reviews).

Als de data van Behr.nl kloppen, dan zitten per maandag 22 maart deze fondsen in de AEX. AMX en AScX. Het wachten is op het persbericht van Euronext ter bevestiging en dan vooral of inderdaad SBM Offshore of Air France-KLM de AEX in gaat. ASMI lijkt mij niet, omdat ze er nog nooit in zat.

 

 

Saillant

Over de AEX gesproken, met dat mooie beursweekje à +2,6% dat we achter de rug hebben, ziet het technische beeld er al weer heel anders uit. In plaats van dat de index op zoek ging naar een nieuwe, lagere bodem in de bestaande neergaande trend, knikte het ding de andere kant op.

Dat komt eigenlijk wel op een saillant moment. Op de beurs is het KW4-bedrijfscijferseizoen eigenlijk al afgelopen, ondanks dat we deze week op het Damrak nog interessante namen met jaarrapportages hebben van onder meer Ahold, Gemalto, Corbion, Galapagos, PostNL en Brunel.

Waar het om gaat is dat het geheel van de bedrijfscijfers en de -outlooks nu wereldwijd is ingeprijsd. Toeval of niet, maar het oplopen van én de aandelen én de (betere) staatobligaties komt op het moment dat op de beurs de focus weer verschuift van bedrijfscijfers naar centrale banken.

 

 

Centrale banken maar weer?

Op 10 maart beslist de ECB over de rente, verdere aankoop van staatsobligaties en over haar eigen regels, ofwel of ze ook papier gaat kopen wat ze eerst niet mocht van haar zelf. Denk aan negatief renderende obligaties of zelfs gifleningen, de beruchte non-performing loans uit vooral Italië.

Op 16 maart volgt dan de Fed. In december dacht iedereen nog dat de Amerikaanse centrale bank dan weer een kwartje ging bijtikken, maar daar gaat intussen nog maar 12.4% van de markt vanuit. Sterker nog, pas voor december 2016 is er een meerderheid te vinden die aan een verhoging denkt.

Het is natuurlijk hét beeld sinds de kredietcrisis begon, dat de centrale banken op een historisch ongekende manier stimuleren:

  • Obligatiemarkten en in haar kielzog aandelenbeurzen lopen op
  • Valuta staan onder druk, met voorlopig de dollar als grote winnaar of minste verliezer
  • Inflatie is niet vooruit te branden
  • De economie blijft vastzitten

Kortom, u kan concluderen dat de beurzen alvast wat vooruitlopen op duivische woorden en daden van in ieder geval de ECB en misschien ook wel de Fed. Nu zal ik niemand ooit aanraden - never ever! - tegen de oneindig diepe zakken van de centrale banken in te beleggen, maar toch.

Kruik en water

Misschien is het gezegde De kruik gaat te water tot hij breekt het duurste blauwe bordje op de beurs. U kent het, u ziet ergens een bepaalde wetmatigheid op de beurs. Als dit stijgt, daalt dat. Zoiets. Dat werkt iedere keer weer, u verdient er aan, u neemt steeds meer risico en... boem!

Op een dag breekt de kruik en werkt die wetmatigheid niet meer, die achteraf bezien toch niet zo wetmatig bleek. Weet u ook waarom zelfs de meest geavanceerde blackbox ooit een keer scheef zit. Dát is dan weer wel een wetmatigheid. Ik vrees er voor dat dit een keer bij de centrale banken gebeurt.

Intussen is iedereen klaar met negatieve rentes en opkoopprogramma's die alles op en aanjagen, behalve inflatie en economie. Ik ga zeker niet zo'n reactie op de komende rentebesluiten voorspellen, maar reken er niet blind op dat de markten er voorspelbaar op blijven reageren. Dat kan duur zijn.

Dat geldt ook voor andere algemene aannames in juist deze markten: bedenk gewoon eens wat er met koersen, rentes, inflatie en valuta kan gebeuren, als het n.i.e.t. tot een recessie komt, maar tot een nieuwe bloeitijd en olie en grondstoffen omhoog gieren? Always expect the unexpected.

Agenda

Eerste week van de maand, en dat betekent routinematig een rondje inkoopmanagersindices en Payroll Report. In vogelvlucht deze week:

  • KW4-cijfers zijn er bij ons van nakomertjes Ahold, Gemalto, Corbion, Galapagos, PostNL, Brunel en ICT Automatisering
  • In het buitenland zijn er nog KW4-kliekjes van onder meer Adidas, Barclays, Glencore en Delhaize
  • Klapperrr van de Week is het Payroll Report vrijdag, het maandelijkse arbeidsmarktrapport uit de VS. Waar duidt die markt op: recessie of hernieuwd economisch elan? Dit kan er in hakken bij een ver van de verwachting afwijkend cijfer
  • Eerste van de dag van de nieuwe maand: dat betekent manufacturing en services purchasing managers indices (PMI's). Ofwel de inkoopmanagersindices van de industrie en dienstensector over februari komen uit. Let vooral op China, Duitsland en VS
  • Restmateriaal vormen het Amerikaanse ADP arbeidsmarktrapport, olievoorraden én het Fed Beige Book, met daarin de laatste stand van zaken van de economie VS

Let morgen vooral op de inkoopmanagersindex uit de Windy City, de Chicago PMI. Die geldt als leading indicator voor de nationale ISM Index en is vooral een ongeleid projectiel. San Francisco Fed president John Williams is (woensdag) de enige speechende central bank bobo.

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Onze Bas ziet al een technische uitbraak, geloof ik. Volgens mij hoort dat op hoog volume te zijn en wellicht weer even een pullback om dan pas echt te gaan. Dat heb ik allemaal nog niet gezien. Ik heb er evenwel niet voor doorgeleerd.

Meer fundamenteel gesproken: ik zie vooralsnog dalende winsten en een wereldeconomie die weinig tekenen van leven geeft. Dus waarom hogere indexstanden? Het zou echter niet voor het eerst zijn dat de index het beter weet en vooral ziet dan ik en dan gebruik ik nog een understatement.

Want wie weet. Zie bijvoorbeeld deze grafiek en het verhaal op Business Insider.

 

 

 

 

Wat wel onder het kopje fundamenteel valt en voor aandelen pleit, is dat de rentes maar blijven zakken. Dat deden ze echter ook toen aandelen dit jaar naar beneden klapten, dus in hoeverre dit momenteel hout snijdt?

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) is gedaald, maar staat nog altijd op een ADHD-stand. Voor een heuse bullmarket moet deze index minimaal weer onder 20 duiken

 

 

Onze tienjaarsrente zakt zoals gezegd nog verder weg. Onze achtjaarsrente noteert op nul, daaronder rendeert alles negatief. Ik weet niet wat ik hier verder nog over moet zeggen #waanzin

 

 

 

 

EUR/USD weet niet wat ze wil en toedelt nu al tijden op en rond 1,10 rond. Wellicht dat er met die rentebesluiten wat meer richting komt. Als de ECB nog voller dan de Fed op het orgel gaat zou in principe EUR/USD moeten dalen (dollar up) en vice versa.

 

 

Olie kan aan het uitbodemen zijn, maar de neergaande trends zijn nog intact. Vinger aan de knop als u hierin handelt, want u weet hoe snel en hard het kan gaan als het spul weer eens richting kiest. Vooral bij een opwaarts uitbraak denk ik, omdat er dan veel shorts dicht moeten.

Het sentiment is barslecht, de producerende landen draaien op volle toeren en de wereldeconomie bakt er weinig van. Wie kan mij een fundamentele reden geven waarom olie nog verder zou kunnen zakken richting zeg maar 20 dollar en misschien nog wel minder?

 

 

 

Goud moet een nieuw topje neerzetten om de doorbraak en korte opgaande trend te bevestigen. Let vooral op bewegingen van de Amerikaanse centrale bank, want goud blijft vooral de anti- Fed en anti-dollar belegging bij uitstek.

 

 

Veel succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs. Oh ja, gisteren was er nog een bekende belegger van een heel bekend en vooral enorm groot beursfonds dat met KW4's en die beroemde Chairman's Letter kwam. Berkshire Hathaway van Warren Buffett dus. 

28 feb
00:50 Japan industriële productie jan (cons. 3,3%)
08:00 PostNL KW4-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jan (cons. 0,3%)
11:00 Italië inflatie CPI feb (cons. 0,1% MoM)
11:00 EU inflatie CPI feb (cons. 0,1%)
15:45 VS Chicago PMI feb (cons. 53,0)
16:00 VS pending home sales jan
16:00 VS Dallas Fed business index feb

1 mrt
00:50 Japan detailhandelsverkopen jan
02:00 China manufacturing PMI feb (cons. 49,3)
02:00 China non-manufacturing PMI feb
02:45 China Caixin manufacturing PMI feb (cons. 48,3)
03:00 Japan manufacturing PMI feb
08:00 Barclays KW4-cijfers
08:00 Glencore KW4-cijfers
09:00 Nederland: Nevi PMI feb
09:15 Spanje manufacturing PMI feb (cons. 54,0)
09:45 Italië manufacturing PMI feb (cons. 52,4)
09:50 Frankrijk manufacturing PMI feb (cons. 50,3)
09:50 Duitsland manufacturing PMI feb (cons. 50,2)
09:55 Duitsland werkloosheid feb (cons. 6,2% en -10K)
10:00 EU manufacturing PMI feb (cons. 51,0)
10:30 VK manufacturing PMI feb (cons. 52,2)
15:45 VS manufacturing PMI feb
16:00 VS ISM Manufacturing Index feb (cons. 48,6)
16:00 VS bouwuitgaven jan (cons. 0,3%)

2 mrt
07:45 Zwitserland BBP KW4 (cons. 0,1%)
08:00 Corbion KW4-cijfers
10:30 VK construction PMI feb (cons. 55,5)
11:00 EU inflatie PPI jan (cons. -2,9%)
14:15 VS ADP banenrapport feb (cons. 190K)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS Fed Beige Book

3 mrt
02:45 China Caixin services PMI feb
08:00 Ahold KW4-cijfers
08:00 ICT Automatisering KW4-cijfers
08:00 Delhaize KW4-cijfers
08:00 Adidas KW4-cijfers
08:00 Continental KW4-cijfers
09:15 Spanje services PMI feb (cons. 54,0)
09:45 Italië services PMI feb (cons. 53,2)
09:50 Frankrijk services PMI feb (cons. 49,8)
09:55 Duitsland services PMI feb (cons. 55,1)
10:00 EU services PMI feb (cons. 53,0)
11:00 EU detailhandelsverkopen jan (cons. 0,1% MoM)
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS productivity and costs KW4 (cons. -3,3% en 4,7%)
15:45 VS services PMI feb
16:00 VS ISM non-manufacturing PMI feb (cons. 53,5)

4 mrt
08:00 Gemalto KW4-cijfers
08:00 Galapagos KW4-cijfers
08:00 Brunel KW4-cijfers
10:00 Italië BBP KW4 (cons. 1,0%)
14:30 VS Payroll Report feb (cons. 190K en 4,9%)
14:30 VS handelsbalans jan (cons. -43,50B)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bangizwe 28 februari 2016 20:21
    Een fundamentele reden waarom de olie onder de 20 USD zou kunnen duiken is oa de wereld economie. De winstverwachtingen voor het huidige kwartaal liggen op - 5 %. Na een daling van 4 % in het vierde kwartaal van 2015. En minder winst en omzet wil ook zeggen minder transport. Voeg daar bij dat ze allemaal op volle snelheid blijven produceren. En Iran wil de productie opdrijven. En van China verwacht ik dat ook wel. En dat terwijl de opslagcapaciteit voller en voller geraakt. Die 20 moeten we zonder problemen kunnen halen.
  2. [verwijderd] 28 februari 2016 20:52
    quote:

    Bob B. schreef op 28 februari 2016 20:21:

    Een fundamentele reden waarom de olie onder de 20 USD zou kunnen duiken is oa de wereld economie. De winstverwachtingen voor het huidige kwartaal liggen op - 5 %. Na een daling van 4 % in het vierde kwartaal van 2015. En minder winst en omzet wil ook zeggen minder transport. Voeg daar bij dat ze allemaal op volle snelheid blijven produceren. En Iran wil de productie opdrijven. En van China verwacht ik dat ook wel. En dat terwijl de opslagcapaciteit voller en voller geraakt. Die 20 moeten we zonder problemen kunnen halen.
    De lage olieprijs heft niets te maken met een vermeende a.s. recessie waar dan ook. Het is simpelweg een game of chicken tussen Opec en de VS. Totdat er voldoende partijen omvallen in de VS, zal de olie niet aantrekken.
  3. Bangizwe 28 februari 2016 22:20
    Als ze daar op rekenen dan zal het gaan tegenvallen. Die schalie bedrijven hebben maar een paar weken nodig om terug operationeel te worden. En die zijn hun kosten fors naar omlaag aan het halen. Waar ze eerst 1 boring uitvoerde per locatie , doen ze er nu meerdere in verschillende richtingen. Zo halen ze meer volume uit de grond.
  4. Belgske 29 februari 2016 02:31
    quote:

    Bob B. schreef op 28 februari 2016 22:20:

    Als ze daar op rekenen dan zal het gaan tegenvallen. Die schalie bedrijven hebben maar een paar weken nodig om terug operationeel te worden. En die zijn hun kosten fors naar omlaag aan het halen. Waar ze eerst 1 boring uitvoerde per locatie , doen ze er nu meerdere in verschillende richtingen. Zo halen ze meer volume uit de grond.
    Dat volume dat ze kunnen produceren is één zaak, maar wat met transport en opslag enzo? Ik heb gehoord dat een prijs tussen 45 en 50 dollar nodig is om uit de kosten te geraken...Garantie tot aan de voordeur lol.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links