Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KPN, maar dan heel anders

KPN, maar dan heel anders

Zeker vijftien mensen heb ik het vandaag allemaal al gevraagd, gewoon rechtstreeks, face-to-face. Beursmannetjes, collega's, paar voorbijgangers zeg maar en m'n vrouw. Gewoon, wat vindt je van KPN? Echt waar, niemand die ook maar iets vond. Schouderophalen. Dat was tien à vijftien jaar geleden wel anders.

Daar hebben we het maar niet meer over. Niet alleen omdat er toen hele andere koersen op het bord stonden, maar beleggen is vooruitkijken. Daar zit hem wel de truc, want waar zit hem nog de fantasie in KPN? Behalve dat er wellicht ooit een ridder op een wit paard met cash om haar hand vraagt, zou ik het niet weten.

U wel? Meld het dan aub in de comments. Want ook als ik de analisten er op na blader kom ik keurige cijferanalyses tegen, maar ook geen fantasie. Het is gewoon net als PostNL een krimp-business. Weliswaar weet KPN knap daar meer winst uit halen, maar dat is vooral door kostenbesparingen. Wel een mooi dividendje.

Bedenk het me net. Eigenlijk is dit min of meer het verhaal van de hele AEX, ook de AMX en van mijn part de hele Nederlandse beurs. Na Sturm & Drang, megalomanie en heel veel fantasiefondsen eind jaren negentig, wat bij lange na niet werd waargemaakt, is het Damrak misschien wel een meer dan volwassen markt geworden.

Warren Buffett

Kijk maar naar de AEX: eigenlijk op de buitenlanders na allemaal bedrijven met bewezen business. De focus ligt op doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg (en óf dat zo is) en als het even kan een paar procent dividendrendement. De AEX in totaal doet nu iets van 3,5%. Dat is negen keer de yield op onze tienjarige staat!

Kijk nou eens goed naar al die 25 AEX-fondsen: wijs mij er één aan waar nog écht fantasie, woeste toekomstdromen en visioenen van algehele wereldheerschappij in zitten: ASML? DSM? Inderdaad, KPN en Philips, die dat ooit wel hadden, zeker niet meer. ING en ABN Amro straks ook niet meer. En dat is maar goed ook #2008

Wat mij betreft is daar helemaal niks mis mee. Met Royal Dutch Shell en een verdieping lager Arcadis hebben we al genoeg te stellen met in principe mooie en degelijke bedrijven waar dan toch ineens iets mee is. Wat dat betreft hebben we ook meer dan genoeg meegemaakt deze eeuw. Ik durf de waslijst niet meer op te noemen.

Weet u wie volgens mij die zeg maar de loeisaaie AEX een mooie index zou vinden? Warren Buffett en aanverwante geesten. Gewoon overwegend domme business die er over zoveel jaar en zelfs decennia ook nog is. Wie weet zit er bij sommigen zelfs een mooie overnamepremie in. Zoals bijvoorbeeld KPN dus.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 februari 2016 19:58
    Tom2 daar ja daar zit fantasie in maar men ziet het niet en wordt (nog) niet echt gewaardeerd, kijk maar eens naar de koers.
    Dus als je stelt er zijn geen bedrijven met fantasie meer stel ik dat men niet meer in staat is om ze te onderscheiden van de rest.
    Ik vind KPN juist een mooi bedrijf om in te beleggen wat zuren we nou zeg kom op, weinig risico wat wil je nog meer.
    Een beetje positiever alstublieft.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links