Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: En toen was alles anders

Hoe anders kan het gaan als de routemap die je hebt geschetst? Met een enorme neerwaartse knal kwam er gisteren een einde aan de kortetermijnvisie die ik voor de laatste weken van dit jaar had aangegeven. De zeer krachtige opgaande trend zoals we die kenden in de afgelopen tijd is daarmee ten einde gekomen.

De vraag is nu of de AEX een nieuwe dalende trend in het kortetermijnbeeld zal ontwikkelen of dat er sprake is van het ontstaan van een nieuwe en aanzienlijk milder stijgende trend voor de komende maanden.

Ik denk dat de beweging van gisteren er wel voor gezorgd dat de kans nu groot is dat de top voor de komende weken op de borden staat bij 474,85. De procentuele beweging die we gisteren zagen, hebben we dit jaar niet vaak gezien.

Normale correctie

Volgens mij was deze beweging alleen groter op de bewuste dag in augustus, de laatste daling tot een niveau van 401. Dit betekent verder ook dat we volgens de door mij gehanteerde bandbreedtes, alweer in de 8e correctie van dit jaar zijn aanbeland.

Bij een normale correctie ga ik uit van een tegengestelde beweging van 5% tot 10%. Vanaf de 474,85-top is deze daling al groter dan 5%. In de maand november werd een krachtige weerstand ontwikkeld bij 473 punten, destijds een test van het 200-daags gemiddelde.

Deze zone is in de afgelopen weken geregeld aangeraakt. Enkele dagen geleden wist de AEX nog tweemaal intraday boven deze zware weerstand te klimmen, maar sloot hij telkens onder de 473. Mijn verwachting van een slotdoorbraak op zeer korte termijn boven de 473 leek steeds reëler te worden, totdat gisteren de sinds september stijgende bodemlijn bij 463,50 neerwaarts werd gebroken.

Kortstondige overshoot

De doorbraak die in de loop van de middag plaatsvond onder de 455,30 zorgde voor een verder verval en gold voor mij als verdere verslechtering van de stijgende zeerkortetermijntrend. Ondanks dat ik deze bewegingen zeker niet had verwacht, vinden ze nu wel plaats.

De beweging onder de 455,30 zorgt in principe voor een meer zijwaartse bewegingsfase voor de komende tijd. Daarbij is het wel belangrijk dat de AEX weet te bodemen rond de zone 447 – 448. Een kortstondige overshoot hieronder in deze zeer volatiele markt is daarbij mogelijk, maar dit is wel een belangrijke zone in het middellangetermijnbeeld.

Eerder in november werd deze zone al getest met een bodem bij 448,30. In de genoemde zone liggen de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems.

Opwaarts gebroken

Zolang de index hier dus boven weet te sluiten, is er vanuit technisch perspectief voor de komende maanden niet zoveel aan de hand. Een verder verval in de komende dagen hieronder zou wel meer neerwaartse ruimte vrijmaken, mogelijk zelfs richting de bodem van 431.

Het 50% Fibonacci-retracementniveau ligt overigens rond de 439 punten van de gehele opgaande beweging sinds september en er ligt nog een horizontaal punt bij 442. Het lastige in deze markt is verder dat andere indices veelal het vergelijkbare niveau (473) van de AEX al wel recentelijk opwaarts hebben gebroken.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Die indices hebben aanzienlijk meer neerwaartse ruimte voordat een verdere verslechtering optreedt. Wel hebben deze indices hun steil stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken, maar belangrijke horizontale steunpunten liggen nog wat verder weg.

DAX en Stoxx Europe

De DAX heeft een belangrijke steunzone bij 10.500 – 10.600 en de STOXX Europe 600 bij de zone 364 – 366. We moeten dus alert zijn dat een eventuele verdere verslechtering van de AEX (structureel doorbraak van enkele dagen) onder de 447 – 448 zone een vals signaal kan zijn als we kijken naar alle andere indices die meer ruimte hebben.

Feit blijft echter wel dat de markt gedraaid is in het kortetermijnbeeld. Van een krachtige opgaande trend naar een brede zijwaartse handelsfase. Of er hiermee een volgende bodem in het middellangetermijnbeeld gevormd gaat worden in de komende dagen moeten we daarbij dan nog bezien.

Dit zou dan uiteindelijk moeten zorgen voor een milder stijgende trend voor de komende maanden. Wel is de kans groot dat de top voorlopig is gezet bij 474,85 en dat we deze pas volgend jaar opnieuw zullen zien.

Het is uitstel en zeker geen afstel van mijn visie voor de komende tijd dat de AEX een poging zal ondernemen om de zone 490 – 495 en hoger op de borden te zetten. Voor vandaag ligt de belangrijke zone bij 447 – 448.

Een overshoot naar lagere niveaus is nog wel mogelijk. Volgende steunpunten liggen bij 442 en 439. Wel moeten we alert zijn op een omkeerpatroon, dus lager openen en een aanzienlijk herstel over de handelsdag en de bewegingen die plaatsvinden in andere indices.

Eerste weerstand is bij 455,30 te vinden. Daarboven lijkt een bodem te zijn gezet.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

586 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Midas1987 4 december 2015 08:26
    Dag Bas,

    Verkeerde analyse kan gebeuren. Niets om je voor te schamen. Denk dat vele van ons (en ik uiteraard ook) niet hadden verwacht dat de beurs zo negatief op het ECB besluit zouden reageren. Laten we het houden op een dure les voor sommigen. Voor mij helaas ook 1 om spoedig te vergeten. :(

    Hopelijk enig herstel vandaag en volgende week...
  2. [verwijderd] 4 december 2015 08:47
    Bundesbank leaves German 2015 GDP forecast unchanged at +1.7%
    Fri 4 Dec 2015 07:41:48 GMT

    Latest forecasts from the BUBA now out

    inflation forecast cut to +0.2% vs +0.5%
    2016 GDP unchanged at +1.8%, inflation reduced to +1.1% vs +1.8% prev
    2017 GDP +1.7%, inflation +2%

    Realistic inflation revisions and still hopeful of reaching the 2% nirvana in 2 years
  3. [verwijderd] 4 december 2015 08:54
    Goede column vandaag Bas. Voor mij is gisteren weer duidelijk geworden dat TA niet werkt tenzij je het misschien zoals Ad Nooten, per uur doet. Dan wil het nog wel eens bruikbaar zijn. Het belangrijkste is dat je je bij de TA houdt en geen voorspelling doet want het is nu toch wel duidelijk geworden dat je dat meer kritiek oplevert dan je lief is.
  4. [verwijderd] 4 december 2015 08:55
    En de door de Telegraaf gehypte ABN Amro aandelen gaan ook nog wat meemaken. Althans, de bezitters ervan die voor 'buy&hold' gaan.....
    Hoeveel zou de Telegraaf ervoor gekregen hebben, om die aandelen zo aan te prijzen?? Ze zitten financieel niet best, die TMG jongens dus gevoelig voor smeergeld
586 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links