Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar lagere niveau's?

TA: Op naar lagere niveau's?

Ineens was daar de forse neerwaartse draai en is er sprake van een minicorrectie waarbij een koers tussen de 3% en 5% terugvalt. Om te kunnen spreken van een normale correctie, de zevende van dit jaar, moet de AEX onder de 450 terecht komen.

Tegen mijn verwachting in zakte de AEX onder de bodem van eerder deze week bij 461,10 en ging op weg naar de 458. Vandaag moeten we bezien of deze steun op slotbasis behouden zal blijven, of dat de AEX toch nog op weg gaat naar lagere niveaus.

Is hiermee de stijgende kortetermijntrend ten einde gekomen? Nee zeker niet, de zeer steil stijgende bodemlijn die in september startte werd enkele dagen geleden al neerwaarts gebroken, maar door zijn steilheid was dit uiteindelijk een onhoudbare steunlijn.

Neerwaartse gap

De waarde hiervan was naar mijn mening ook beperkt. Een beweging onder de 458 zou wel meer neerwaartse ruimte vrijmaken richting de 451 tot mogelijk zelfs de zone 447 – 448. Deze terugval zorgt er verder voor dat de recente toppen in de zone 472 – 473 een zwaardere weerstand worden en dat het langer gaat duren voordat deze zone opwaarts wordt gebroken.

Ik ging er vanuit dat deze zone deze week tot begin volgende week al gebroken kon worden waarna de AEX op weg kon naar de 481 (bodem eind juli). Deze opwaartse beweging zal dus langer op zich laten wachten.

Dit neemt niet weg dat mijn doel voor de komende anderhalf tot twee maanden ligt bij de zone 490 – 495. Hier liggen enkele oude en zware horizontale weerstanden, het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon (neklijn 447 – 448) en ook een brede neerwaartse gap.

Beperkte consolidatiefases

Deze gap tussen de 488,40 en 493,85 werd aan het begin van de zware augustuscorrectie gevormd. In het zeerkortetermijnbeeld is de neerwaartse druk dus ineens terug, maar dit zal uiteindelijk moeten zorgen voor een duidelijke hogere kortetermijnbodem, die zorgt voor een minder steil stijgende kortetermijntrend vanaf de septemberbodems.

De AEX was natuurlijk al bijna 70 punten opgelopen met slechts enkele tussentijdse en beperkte consolidatiefases. Bij de zone 472 – 473 werd recent een bearish engulfing gevormd, die met de beweging van gisteren duidelijk werd bevestigd als toppatroon.

Ook ligt in deze zone een meermaals geteste weerstand en het 200-daags gemiddelde. Daaronder ligt verder nog een weerstand bij 465 – 466. Hier ligt onder andere het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige augustuscorrectie.

Weerstandsniveaus

Dit niveau werd al enige tijd geleden opwaarts gebroken en in het middellangetermijnbeeld betekent dit dat de kans groot is dat in de komende tijd het startpunt van deze voormalige correctie bij 504 weer wordt opgezocht.

Dit zien we geregeld na de doorbraak van dergelijke Fibonacciniveaus. Mocht de AEX vandaag met een neerwaartse gap openen en deze in stand houden, dan is de bodem van gisteren het eerste weerstandsniveau dat bij 459,25 is te vinden.

Waar liggen dan de steunniveaus in het kortetermijnbeeld? We moeten in de komende handelsdagen zowiezo alert zijn op bodempatronen vanuit de candlesticks. Ik verwacht dat deze bodem snel gezet kan worden, de vraag is alleen tot hoever de AEX deze terugval zal doormaken.

Septemberbodems

Na de vorming van deze bodem kan de AEX snel de opwaartse weg weer hervatten richting de 473. Maar dat zal dus langer duren dan ik aanvankelijk dacht. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 454, 451,40 en de zone 447 – 448.

Bij 454 ligt het 50% Fibonacci-niveau van de voormalige correctie, bij 451,40 is de septembertop te vinden en de zone 447 – 448 zou zelfs een volledige terugtest naar de neklijn van het grote bodempatroon betekenen.

Zelfs een dergelijke terugtest zou het beeld voor de komende tijd niet veranderen. Als we kijken naar de septemberbodem bij 405 en de recente top van 473 dan ligt het eerste Fibonacci-niveau precies gelijk aan de neklijn, namelijk bij 447.

Zolang de index hierboven blijft, blijft er sprake van een krachtige opgaande trend vanaf de septemberbodems.

Gouden stier

Tenslotte wil ik iedereen enorm bedanken die voor de Gouden Stier 2015 zijn stem op mij heeft uitgebracht. Na mijn winst van deze prachtige prijs vorig jaar, ging hij dit jaar helaas aan mijn neus voorbij gisteravond. Nogmaals bedankt en gefeliciteerd Nico Pantelis. 


Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

554 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2015 08:38
    technische storing ing sprinters, haha je kon er op wachten.
    en 1 andere wekt wel. echt geen storing, misleiden en niet mogen kopen of verkopen.
    Dax 11110 sh wekt wel.

    De uitverkoop gaat beginenn nu pas.
    Niemand aandelen weekeinde in.

    Boeken gaan gesloten worden, beleggers kijken uit naar nieuwe jaar, lagere koersen en indexen die dan in dec gekocht kunnen worden.
  2. Bonus aanbieding 13 november 2015 08:59
    quote:

    expert@info schreef op 13 november 2015 08:56:

    PS Tthfred , het zou wel kunnen nu dat je long 457.2 en nu niet is uitgegaan omdat de sprinters down liggen :)
    Dat zou natuurlijk voor jou wel leuk zijn ....
    mocht deze er achteraf toch uitgehaald worden dan zou je dat moeten reclameren !! Want de schoften vergoeden niet je verlies door storingen maar het eventueel voordeel wat jij nu bijv. zou halen wil men dan wel afpakken door aan te geven dat de beurs tussen 08/09u onder de 457.2 gestaan heeft ... dat zou schandalig zijn !

    Dat zou schandalig zijn, je weet dus al hoe het werkt!
  3. [verwijderd] 13 november 2015 08:59
    Bas, jammer van die gemiste Gouden Stier. Ik had op je gestemd omdat ik toch iedere werkdag begin met het lezen van jouw column en daar erg tevreden mee ben. Immers, jij weet toch iedere keer weer aan te geven in welk kader (steun en weerstand) we de beursontwikkeling kunnen plaatsen. Ga svp zo door.
  4. [verwijderd] 13 november 2015 09:30
    Bnp heeft het probleem dat er geen lekker ding tussen zit, en te veel hoge spreet, of te hoge koop prijs.

    Vanwaar dat het niet echt door daalt als het mag dalen, elke keer zie je up gaan bij daling, en dan wel; even doordalen, voorheen was dalen in 1 lijn.
    Nu weer, up stoten, voor het echt mag dalen.

    Opening van -2 % zien we maar weinig.
554 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links