Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Armpje drukken olie-majors

Armpje drukken olie-majors

 

Oeps, ik moet opschieten!

 

 

Weet u in ieder geval waarom BP nu weer in de min staat, terwijl het vanochtend nog zo vrolijk +2% deed op KW3-cijfers. De Britten rekenen op én met een olieprijs van 60 dollar en gaan heel hard bezuinigen en kosten skippen. Op één puntje zegt BP niet te gaan bezuinigen: het dividend.

CEO Bob Dudley said he is planning to be able to pay dividends without having to borrow money if prices are about $60 a barrel by 2017, echoing a similar strategy from French producer Total SA. The company aims to reduce annual cash costs by $6 billion over that period and reduce capital expenditure further.

 

 

Deze week komen ze allemaal nog door met KW3's: Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil en Chevron, ofwel de grote oliejongens. Afgezien van alle cijfers, prognoses, bezuinigingen, schattingen, conlusies en outlooks is het denk ik hier waar het vooral om te doen is: hoe houdbaar zijn de dividenden?

Afgaande op dit plaatje van WSJ is de cashflow van de bedrijven al lang niet meer voldoende om de dividenden uit te betalen. U ziet echter ook, ondanks het korte trackrecord, dat dit vaker voorkomt! Geen één grote olie-major heeft ook al aangegeven het dividend te verlagen, laat staan te passeren.

 

 

Wie breekt als eerste?

Dat is ook de reden waarom u in deze bedrijven belegt: het gaat om het dividend, toch? Eventuele koerswinst is meegenomen - vaak zijn deze fondsen zelfs jarenlang per saldo dood geld - en een daling is eerder een koop- dan paniekmoment. Lekker bijkopen, omdat het veilige dividendrendement zo hoog is.

Als de olieprijscrisis maar lang genoeg doorzet, kan dit net zo'n wedstrijdje armpje drukken worden als tussen zeg maar de Saoedi's en de Amerikaanse schalieboeren: wie breekt al eerste? Als ik de analisten mag geloven zit u dan relatief goed bij Royal Dutch Shell, want dat zou de sterkste balans hebben.

Dan zal het aandeel ook wel het beste zijn blijven liggen, dacht ik hier in mij jeugdige onschuld achteraan. Not. Nou, dat wil zeggen, sinds 24 juni 2014 presteert het aandeel Shell juist het slechtst van deze vijf. Ik heb die dag als ijkdatum genomen, omdat dit het laatste topje was voor de Den Grooten Daaling begon.

Klik voor groot. U ziet dat die hardcore olie-Texanen van ExxonMobil verreweg het beste - of minst slechtste - presteren. Zeg maar waarom. BP, Total, Chevron en Royal Dutch Shell schurken dicht tegen elkaar aan. Het kan best zijn dat als u een iets andere peildatum neemt het stuivertje wisselen wordt.

 

 

Tussen 4,8% en 7,6%

Reken donderdag en vrijdag bij al die KW3-cijfers op ingestorte omzetten en winsten, extra bezuinigen en investeringstops, assets in de etalage en misschien wel saneringsrondes en ontslagen. Dividendverlagingen zou ik niet op rekenen. En niet alleen omdat bijvorobeeld Shell CEO Ben van Beurden daar al op hintte.

Nee, niemand wil de eerste zijn en een vertouwensbreuk met beleggers kan op lange termijn meer schade aanrichten dan zo'n blipje in de olieprijs. Ja, blipje. Oliebedijven kijken vijftig tot honderd jaar vooruit en van oprispingen - omhoog of omlaag - van een paar maanden en soms jaren wordt daar niemand warm of koud.

De laatste keer dat Shell bijvoorbeeld het dividend verlaagde was midden in WOII. Europa was van de Atlantische kust tot de poorten van Stalingrad bezet door de Duitsers, Japan had in no time half Azië veroverd én de olievoorraden en raffinaderijen van Royal Dutch Shell in het voormalige Oost-Indië geconfisceerd.

Dat zijn wel even andere omstandigheden dan een olieprijsje van dik 40 dollar, toch? Terug naar het heden, de actuele dividendrendementen. Het is duidelijk dat beleggers met name BP en Shell niet helemaal vertrouwen. Wellicht dat we donderdag en vrijdag zien of dat terecht is.

  • BP: 7,6%
  • Royal Dutch Shell: 7,0%
  • Total: 5,6%
  • ExxonMobil: 3,6%
  • Chevron: 4,8%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rafter 27 oktober 2015 17:06
    Uitgaande van 60 euro de barrel in 2017 verlaagt BP t dividend niet; dan toch duidelijk waarom de koers wat wegzakt?
    Neem verder de index k/w's in ogenschouw en de verschillen vallen wel mee tussen de reuzen. Daarbij heeft Total de beste contacten met Poetinland en is Exxon t efficientste.
    Terecht dat AJK wijst op de laatste div verlaging van RDS: 1942! De historische bedding mag wat snel geschreven zijn ('van de Atlantische kust tot de Poorten van Stalingrad', 'Half-Azie', 'Oost-Indie'), maar slecbts Mr. Kniesoor valt daarover....
    RDS voor mij echt verreweg ondergewaardeerd; zelfs bij een halvering van t dividend nog hoger dan t AEX gemiddelde. En nog t meeste vet op de botten ook. Longgggggggggggggg.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2015 17:49
    Het zijn ook alleen columnisten en analisten die maar blijven praten over de houdbaarheid van het dividend terwijl Kon Olie het zelf heeft over minimaal het dividend in 2016 en zelfs al praat over aandelen inkoopprogramma's vanaf 2017, dat doe je niet als je je dividend zou moeten verlagen in die tijd.

    Het dividend rendement op kon olie is inderdaad hoog maar niet omdat het dividend zo hoog is, nee de koers is veel te laag.

    Alsof een hoog dividend rendement juist een gevaar zou moeten zijn in een wereldwijd leidend bedrijf in een primaire levensbehoefte die voorop loopt in de verandering van veel CO2 uitstotende fossiele brandstoffen naar minder CO2 uitstotende brandstoffen aka meer inzetten op gas.

    Dat Amerikaanse bedrijven duurder zijn dan hun wereldwijde counterparts is altijd al geweest, de Amerikanen hebben het meeste geld en beleggen het liefst in eigen huis.

    Dat Nederland juist het tegenover gestelde doet is het verlies voor de vermogende mensen waarvoor deze vermogensbeheerders en pensioenfondsen hun best zouden moeten doen.

    Als particulier individu die uit zijn spaargeld in aandelen wordt gedreven door het wanbeleid van overheden, banken en centrale banken, zou het een nobrainer moeten zijn om op dit moment een aantal kon olie aandelen in portefeuille te nemen en voor de iets meer ervaren belegger dit te combineren met het geven van calls voor extra rendement en het geven van puts zodra de short calls op long aandelen een keer geleid hebben tot levering van deze aandelen om weer in het bezit te komen van deze aandelen of het geven van puts om de positie mogelijk uit te breiden als de situatie in zijn geheel nog wat onzeker is.

    Het is compleet belachelijk dat juist het sterkste jongetje van de klas zo wordt afgestraft binnen de sector, dat is geen bedreiging maar een kans en het enige wat gebeurt is vraagteken na vraagteken oproepen door de heren analisten en columnisten terwijl de CEO van Shell toch heel duidelijk is en ruim 70 jaar data heeft om het te bewijzen.

    We horen het donderdag wel weer, een duidelijke daling van de winst en omzet natuurlijk obv de gedaalde olieprijs maar het gaat om de ontwikkeling van de kosten bij deze lagere olieprijs en hoe er verder ingegrepen wordt om deze downturn in de olieprijs uit te kunnen zingen om vervolgens veel beter uit de strijd te komen, een strijd waarbij de onderliggende factoren duidelijk in het voordeel zijn van een weer stijgende olieprijs op termijn.

    In die tussentijd betaald Shell gewoon door wat ze in de jaren hiervoor niet heeft betaald waardoor ze juist nu zo een sterke balans hebben, en zullen ze over een paar jaar als de prijzen weer veel hoger zijn ook niet ineens veel meer uitbetalen maar eerst weer zorgen dat de gearing weer omlaag is.
  3. [verwijderd] 28 oktober 2015 08:17
    Grafiek is onleesbaar, dus kan niet precies lezen wie welk lijntje is en hoe groot de verschillen zijn.

    -Shell heeft als enige een grote overname gedaan, dat is een hele acceptabele verklaring voor underperformance.
    -Shell betaalt het meeste dividend, dus dat scheelt ook nog een paar procent

    Groet,
    Bolo
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.