Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro donderpreek

Fugro donderpreek

Op het forum krijgt iedereen een preek van Totaalplaatjezien. Copypaste, het moehahaha-gelach moet u er zelf even bij denken. Zonder tik-, spel- en stijlfouten, mag ook wel eens gezegd #ikkanerzelfookwatvan

Hahaha, ineens is iedereen even vergeten dat Boskalis nog steeds op Fugro aast. Op de beurs regeert tegenwoordig uitsluitend de waan van de dag. De gemiddelde belegger heeft tegenwoordig een geheugen dat niet verder terug gaat dan een paar minuten.

Mijn geheugen gaat gelukkig nog wel wat verder terug, daarom heet ik ook totaalplaatjezien. Het werkt bijna altijd. Het heeft recentelijk nog prima gewerkt bij Tencate en zal uiteindelijk ook wel weer bij Fugro werken. Geduld. Zoek dat woord maar eens op in het woordenboek beste ADHD beleggertjes.

Het is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap die een goede belegger kan hebben. Ik koop mijn spulletjes altijd graag in de aanbieding. Of het nou om nieuwe sokken gaat of om aandelen die op mijn verlanglijstje staan.

Heel erg hartelijk bedankt dus allemaal dat jullie Fugro vandaag, speciaal voor mij, in de aanbieding hebben gedaan. Hier zat ik al een tijdje geduldig op te wachten. Heel hartelijk bedankt!

Heeft Totaalplaatjezien ook gelijk? De wijsheid komt altijd achteraf. In ieder geval kunnen we kort zijn over de KW2-cijfers van vandaag: die zijn slecht, maar wie had anders verwacht gegeven dat de oliesecor - dé klant voor Fugro - op z'n achtsterste ligt en alle investeringen worden uitgesteld.

Net als Royal Dutch Shell verwacht Fugro geen herstel van de olieprijs binnen afzienbare tijd en geeft dan ook een zuinige oulook af. U hoefde echter geen raketgeleerde te zijn om deze rapportage te verwachten, dus waarom de koers nu met 9% naar beneden moet? Het staat er alleen wel.

Gehiem

Het is bij Fugro natuurlijk schipperen tussen enerzijds Boskalis Westminster dat nog altijd met zijn oorlogsvloot voor de deur ligt. Het concern bezit 25,1% van de aandelen. Gaan ze  bijkopen, dan zitten ze zo aan 30% en dan moet Papendrecht ook een bod uitbrengen op de rest van de aandelen.

Het is een groot geheim of Boskalis-Westminster daar zin in heeft. Ik denk of gok zelf van niet, want dan moet ze onverkoopbare onderdelen gaan verkopen in een slechte markt en dat is een risico. Komt er echter nóg een keer zo'n buitenkans van een koers van 8 à 10 euro, dan happen ze misschien wel.

Anderzijds is (mede door dit beleg?) Fugro nog altijd relatief duur. Even kort door de bocht, dit lees ik in Reuters Eikon over koerswinstverhoudingen voor het komende jaar van de peers af. Die Nederlandse namen mag u vergeten en bij de buitenlanders twee streepjes... Het zegt iets over hoe deze sector op apegapen ligt.

  • Fugro: 19,0
  • SBM Offshore: 7,0
  • CGG: -
  • Vopak: 17,5
  • Petro Geo Sycs: -
  • Technip: 10,8
  • Saipem: 16,8
  • Arcadis: 10,7

Niettemjn zou het niet voor het eerst zijn, dat het inderdaad een prima strategie is om afgestrafte aandelen van een toevallig even in duigen liggende sector te kopen, weg te leggen en na zoveel maanden of jaren weer te kijken. Wellicht een idee voor Fugro, zeker met die Boskalis put eronder.

Als u ervan overtuigd bent dat de olieprijs echt wel weer eens herstelt - gewoon de wal keert eens het schip - kunt u dat overwegen. Schat dan wel in hoe lang dit dood geld is en of u niet in die tijd beter ergens anders wel rendement kunt maken, maar dat is natuurlijk heel lastig of gewoon niet te doen.

Als het aan de shorters ligt - en dat zijn er nogal wat, netto 8,3%! - kan er echter nog wel wat meer van de koers af. Dus of u, zoals Totaalplaatjezien beweert, ze nu lekker kunt oppikken in afwachting van betere tijden, is aan u. Veel animo is er nog niet.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 augustus 2015 13:00
    Dit inderdaad:

    Niettemjn zou het niet voor het eerst zijn, dat het inderdaad een prima strategie is om afgestrafte aandelen van een toevallig even in duigen liggende sector te kopen, weg te leggen en na zoveel maanden of jaren weer te kijken. Wellicht een idee voor Fugro, zeker met die Boskalis put eronder.

  2. [verwijderd] 6 augustus 2015 15:30
    Is een optie, als je niet bang bent voor een scenario waarbij de koers weer terugvalt naar de 10 euro en Boskalis (of een andere partij) dan ineens een overnamebod doet met een 'riante' premie van zeg 30-40%...

    Dat vind ik zelf dus toch nog iets te veel tot de mogelijkheden behoren om nu in te durven stappen
  3. [verwijderd] 6 augustus 2015 17:23
    Jij krijgt van mij een aanbeveling Wall Street Shuffler. Jij hebt tenminste een geheugen dat verder terug gaat dan één dag.
    Ik schreef het vanmiddag zelf ook al op het Fugro forum. Niemand heeft in z'n eentje de wijsheid in pacht. Dat blijkt wel uit het feit dat ik ooit de bodem bel luidde in Imtech. Zo zie je maar dat spreiden ook heel belangrijk is. In TomTom werkte het wel heel goed om in te stappen op de dag dat de Rabobank zich uitermate negatief uit liet over TomTom en daarop de koers door het putje ging. In TenCate werd geduld recentelijk nog beloond. Geen enkele strategie is 100 procent waterdicht. Ik ga in ieder geval in Imtech de bodem bel maar niet meer luiden. Dat zal de Curator naar alle waarschijnlijkheid wel voor ons doen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links