Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodembel?

Ondanks dat de AEX niet op het laagste punt van de afgelopen weken ligt, lijkt de neerwaartse ruimte zeer beperkt. Is dit een moment voor het luiden van de bodembel?

Het eerste halfjaar zit er ondertussen op. Een halfjaar waarbij een van de krachtigste stijgingen plaatsvond sinds de start van de huidige bullmarkt in 2009. Alleen in 2009 was er ook een krachtige opgaande beweging van rond de 25% zonder correctieve bewegingen in slechts enkele maanden tijd.

Opvallend was dit keer dat de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde tot grote hoogtes was opgelopen. Als stelregel is vaak te gebruiken dat de kans op een correctie groot wordt zodra de afstand van de koers ten opzichte van deze gefilterde langetermijnbeweging meer dan 10% bedraagt.

Versteiling trend

De afstand lag op een gegeven moment op 75 punten verschil. Met deze krachtige stijging werd ook een versteiling gestart in de stijgende middellangetermijntrend. In februari werd de sinds 2012 stijgende toppenlijn gebroken.

Dit betekende dat ik mijn koersdoel voor de rest van dit jaar heb verhoogd van 495 naar 564 punten. De top uit 2007. Met de vorming van een top bij 510,50 was er echter nog steeds geen correctie gestart en waren de contouren van deze middellangetermijntrend nog niet duidelijk.

Uiteindelijk werd de sinds januari stijgende bodemlijn net na de vorming van een top bij 510,50 neerwaarts gebroken, wat de eerste duidelijke verslechtering betekende. Ook werd destijds een bearish engulfing op de borden gezet in de weekgrafiek.

Twee correcties

In de maanden maart tot en met nu, was er sprake van een grote correctieve periode met twee correcties van rond de 7 tot 9%. Er werd een hoofd-schouderpatroon afgerond, maar ook een diamantformatie. Mijn doelzone lag bij 450 tot 460.

De bovenkant van deze doelzone was in de afgelopen week opgelopen naar 462. Hier lag de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Die werd recent dus op 2,5 punt na getest, waarna de derde correctie boven de dalende toppenlijn (vanaf de 504,80-top) werd afgerond.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eindfase

Ik ga er vanuit dat deze correctieve fase van enkele maanden in de eindfase is aanbeland. Ondanks dat we lagere niveaus niet mogen uitsluiten, lijkt de bodem bij 464,60 wel op de borden te kunnen staan. De technische indicatoren braken ook al door hun maandenlange dalende toppenlijnen.

Steeds meer seinen komen op groen te staan. De terugval die werd ingezet naar aanleiding van de externe schok vanuit Griekenland dit weekend zorgde tot op heden voor een terugtest naar bijna de voormalige dalende toppenlijn van de derde correctie en de horizontale steunlijn van 470.

Bij 470 ligt het eerste steunpunt en de voormalige dalende toppenlijn is inmiddels verder gezakt naar een niveau van 467,90. Daaronder ligt nog de bodem van de afgelopen tijd bij 464,60, ongeveer gelijk aan de stijgende bodemlijn op de weekgrafiek sinds oktober vorig jaar.

Hammertime

Maandag werd er nog een enorme inverted hammer gevormd, die gisteren met de beweging onder de 473,50 (dieptepunt hammer) werd opgeheven. Toch was het opnieuw hammertime, want ook gisteren werd er een enorme inverted hammer gevormd.

Ik gaf al aan dat we zeer alert moesten zijn op omkeerpatronen tijdens deze terugval en het einde lijkt nu in zicht te zijn, met beperkt neerwaarts potentieel. De bodem werd gisteren overigens bij 471,30 gezet, waarmee de 470 zo goed als getest werd.

Het is nu zaak dat in de komende tijd het laatste deel van de maandag gevormde neerwaarts gap wordt gesloten. Die staat nog open tussen de 483,50 en 488,30. Een sluiting van deze gap zou het signaal zijn dat de bodem daadwerkelijk gevormd kan zijn.

Tussenliggend is nog een voormalig bovenkant van een opwaarts gap te vinden bij 484,35 als weerstandsniveau. Zoals gezegd, lijkt de bodem dichtbij en wie luidt de bodembel?


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

520 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2015 08:52
    quote:

    MG TF schreef op 1 juli 2015 08:48:

    Goedemorgen
    bearish engulfing, hanging man, doji candle, diamant patroon, dark cloud en meer van dat soort bla bla .
    Er bestaat maar 1 woord wat al maanden bepalend is, hoe belachelijk ook, en dat is Griekenland.
    death crosses....dat zijn de belangrijkste....
  2. [verwijderd] 1 juli 2015 08:55
    quote:

    Sloeki schreef op 1 juli 2015 08:52:

    Wat is de beurs toch gek...waarom zouden we vandaag stojgen? Er staat ern land op het punt om failliet te gaan.
    lekker failliet laten gaan... invloed beperkt omdat er de afgelopen jaren al flink door Europese banken en zo is afgebouwd met posities in Griekenland. Ook weinig invloed op de Nederlandse economie. Een faillissement van Griekenland zou een opluchting zijn voor Europa met als reactie stijgende koersen. Liever vandaag failliet dan morgen!!
520 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links