Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Rondje langs de velden

Ik begin vandaag aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten. In de S&P 500 zien we een brede zijwaartse ontwikkeling de laatste maanden. De top werd begin dit jaar nog wel iets opgehoogd naar een niveau van 2119, maar het is een totaal andere beweging dan we in Europa hebben gezien.

Ook zien we de vorming van een driehoeksformatie, zeer langzaam dalende toppen en zeer langzaam stijgende bodems. In de afgelopen dagen testte de S&P 500 bijna de bovenkant van dit patroon. Pas een beweging door de 2119 lijkt een volgende opwaartse impuls te kunnen starten. Verder werd gisteren een dark cloud cover afgerond op de daggrafiek.

Vanaf de oktoberbodem werd de stijgende bodemlijn al meerdere dagen gebroken en steeds meer onder druk wordt gezet. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 2087. Een doorbraak hieronder zet de weg weer open naar de recente bodem bij 2040 tot de 2020 (waar onder andere het 200-daags gemiddelde ligt).

Overigens zou een beweging onder de 2040 ook het zijwaartse patroon neerwaarts afronden. De S&P 500 is dus zeker geen overtuigende index de laatste maanden en de neerwaartse druk kan op korte termijn weer gaan toenemen.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Precies dezelfde bewegingen zien we ook in de Nasdaq 100. Daar werd ook al eventjes de stijgende bodemlijn sinds oktober gebroken maar inmiddels test de index alweer de langzaam dalende toppenlijn die vlak onder de jaartoppen ligt.

Een neerwaartse draai en doorbraak onder de stijgende bodemlijn bij 4350 zou na de vermoeidheidsverschijnselen van de afgelopen maanden wel eens een neerwaartse versnelling kunnen starten.

Daggrafiek Nasdaq
Daggrafiek Nasdaq Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In Europa hebben de meeste indices een stijging in de afgelopen maanden laten zien van ongeveer 25% vanaf hun januari-dieptepunt.

Let op bodemlijn

 

De DAX is steeds verder gaan versteilen vanaf de 9380-bodem in januari. Ondertussen is hier sprake van een stijging van 3000 punten. De stijgende langere toppenlijn komt inmiddels al in zicht. Dit niveau ligt rond de 12.650. We moeten dan ook vooral de onderkant in de gaten houden.

Het eerste steunpunt ligt bij de oude jaartop van 12.220. Dit niveau ligt vlak boven de vrijdag gevormde opwaartse gap tussen de 12.166 en 12.214. Vanaf begin februari is verder een stijgende bodemlijn te zien die nu bij 12.170 ligt.

Een structurele neerwaartse doorbraak zou een duidelijke verzwakking zijn in het kortetermijnbeeld.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

Hoe staat onze eigen AEX er dan voor? Net als de DAX brak de AEX afgelopen vrijdag met een gap door zijn voormalige jaartop bij 500,65. Hiermee werd opwaartse ruimte gecreëerd richting de 513 tot 521:

  • bij 513 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente mini-correctie (van 500 naar 481)
  • bij 521 ligt de dubbele top van eind 2007

Het intraday-topje werd gisteren alweer geplaatst bij 509,64. Ondanks deze volgende verbetering en voorzetting van de stijgende trend sinds begin januari, moeten we vooral de onderkant in de gaten houden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Minder koopdruk

Opvallend was dat in de afgelopen weken alle seinen op rood stonden, vooral de gevormde toppatronen in de weekgrafiek en de neerwaartse doorbraak onder de vanaf de 447,25 stijgende bodemlijn gaven signalen af dat een volgende correctie was begonnen.

Risicosignalen die momenteel nog in de markt aanwezig zijn, zijn de ongebreidelde euforie onder beleggers en in de media, de extreme afstand tot aan het 200-daags gemiddelde en de negatieve divergentie in de RSI op weekbasis.

Op dagbasis is er overigens nog steeds sprake van een dalende trend in de RSI. De koopdruk neemt dus verder af. De onderkant in de AEX die we in de gaten moeten houden, is de stijgende bodemlijn vanaf de 406-bodem. Deze heb ik getrokken langs de recente bodems tijdens de mini-correctie bij 481.

Topvorming?

De stijgende bodemlijn loopt dagelijks bijna 1,5 punt op en is vandaag alweer bij 496 te vinden. Een neerwaartse doorbraak van deze stijgende bodemlijn zou een duidelijke verzwakking inhouden in het kortetermijnbeeld.

Vlak daaronder ligt de recente eerste gap vanaf de 481 die tussen de 493,15 en 495,85 is te vinden. Het eerste steunpunt ligt bij de vrijdag gevormde gap tussen 502 en 503,25.

Kortom: er is dus nog enige opwaartse ruimte in het kortetermijnbeeld en hogere niveaus blijven mogelijk, maar de koopdruk neemt steeds verder af. We moeten vooral de wat langere stijgende bodemlijnen in de Europese indices in de gaten houden. Zodra deze neerwaarts worden gebroken, lijkt een volgende top te staan en ontstaat meer neerwaartse ruimte.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 april 2015 09:50
    quote:

    US Trader schreef op 14 april 2015 09:43:

    Gisteren flink verlies geleden vooral door de gok op qualcomm calls.
    Heb je langlopende calls? Misschien ideetje voor een spread met Nasdaq? Die twee lopen flink uit elkaar (zie grafiek, gisteren in WSJ) en misschien heeft Jana Partners meer succes dan men nu verwacht.
335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.