Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend is levensnoodzakelijk

“Diamonds are a girl’s best friend”.

Je zou kunnen zeggen dat hetzelfde principe opgaat voor beleggers, maar dan met dividenden: het zijn de beste vrienden van elkaar. Om er nog een gevleugelde uitspraak aan toe te voegen van John D. Rockefeller: “Weet je wat het enige is dat mij plezier oplevert? Mijn dividenden zien binnenstromen.”

Nu hoop ik voor u dat u nog andere dingen leuk vindt in het leven, maar het belang van dividenden in de huidige context kan moeilijk overschat worden. Een dividend komt van het Latijn dividere, wat verdelen betekent. Het is dus een verdeling van cash die ten goede komt aan de aandeelhouders.

Wanneer beleggers de beursindices volgen, dan gaan ze vaak voorbij aan het feit dat ze naar een prijsindex kijken in plaats van een total return index. In het eerste geval worden de dividenden op lange termijn niet meegerekend in het totale rendement, in het tweede geval gebeurt dat wél.

En de gevolgen voor de rendementen op lange termijn zijn enorm. Kijk maar eens mee naar de onderstaande grafieken.

 Bron: UBS en Thomson Reuters.

 

 Bron: UBS en Thomson Reuters.

 

Herbeleggen

Inderdaad, als we teruggaan over een periode van dertig jaar, dan kan ik vaststellen dat sinds 1984 zowat 60% van de totale beursreturns van aandelenbeleggingen afkomstig is van het dividend.

Een veel kleiner gedeelte is afkomstig van winstgroei, en een nog kleiner gedeelte van wijzigingen in de koers-winstverhouding (expansie/contractie van de waardering). Een aandelenbelegging brengt veel meer op wanneer je de dividenden systematisch opnieuw investeert, dan wanneer je ze opsoupeert.

Daar is wel wat discipline voor nodig, maar iedereen kan het.

Teken van vertrouwen

Waarom is een dividend nu precies zo aantrekkelijk? Wel, dividenden geven een krachtige en duidelijke indicatie over de gezondheid en cashflowgeneratie van een bedrijf. Het is een mooi teken van vertrouwen.

Goede bedrijfsvooruitzichten worden op die manier vertaald in aantrekkelijke dividenden. Een hoge pay-outratio wijst erop dat het management vertrouwen heeft in de stabiliteit en de groei van toekomstige winsten.

Dividenden bieden een returncomponent aan de aandeelhouder die uiteindelijk het beleggingsrisico loopt. Andere academische studies wijzen uit dat aandelenkoersen de neiging hebben om gelijke tred te houden met de stijging van de dividenden. Dividenden zijn ook minder volatiel dan bedrijfswinsten.

Let op pay-outratio's

Een misvatting is dat enkel gevestigde waarden of logge bedrijven zonder veel groeivooruitzichten (telecom, nutssector, enzovoort) een dividend uitbetalen. Arnott en Asness, twee wetenschappers, bestudeerden het verband tussen het dividendbeleid van een bedrijf en de winstgroei.

Ze kwamen tot de conclusie dat de verwachte toekomstige winstgroei hoger is wanneer de huidige pay-outratio’s hoog zijn, en omgekeerd.

  • Bedrijven die vaak koste wat het kost willen groeien en uitbreiden en de ingehouden winsten gebruiken om dure overnames te doen, vernietigen in veel gevallen net aandeelhouderswaarde.

  • Bedrijven die hogere dividenden uitbetalen hebben beperkte ingehouden winsten en zijn dus heel wat selectiever in hun investeringsprojecten.

  • Bedrijven met hogere ingehouden winsten (lage dividend pay-outratio’s) zijn doorgaans minder kritisch en engageren zich vaker in projecten die geen aandeelhouderswaarde creëren.

Steeds afhankelijker

De dividendstijl komt ook tegemoet aan het feit dat beleggers steeds ouder worden. Tegen 2050 zal het aandeel van de wereldbevolking ouder dan 65 20% bedragen. Aangezien de babyboomers al vanaf 2011 met pensioen gaan, wordt een recurrent inkomen genereren steeds belangrijker.

Mensen in deze categorie zijn steeds afhankelijker van hun beleggingsportefeuille om hun consumptie te financieren.

Sparen versus dividendbeleggen

Hoe moeten beleggers hier nu mee omgaan?

De collega’s van Slim in Dividend, die de specialisten ter zake zijn voor alles wat hoogrentende activa aangaat, hebben een vergelijking gemaakt tussen het klassieke sparen en het dividendbeleggen.

Hun conclusie is dat je met gelijke investeringen op lange termijn veel beter af bent met een gespreide dividendportefeuille dan met een spaarrekening. Uit de grafiek hieronder blijkt dat over een periode van vijftien jaar uw vermogen dubbel zo groot kan worden door te investeren in dividenden.

 Bron: Slim in Dividend

 

Twee types

Uiteraard moet u er dan wel voor zorgen dat de bedrijven die u in portefeuille heeft een duurzaam dividend uitbetalen dat ruimschoots gedekt is door de cashflows. U wil immers geen bedrijven in portefeuille die moeten gaan lenen om uw dividend te betalen.

U kunt ook een onderscheid maken tussen bedrijven met een op dit moment hoog dividend en bedrijven die hun dividend de komende jaren nog zullen optrekken.

Bedrijven met een hoog dividend leveren onmiddellijk hun vruchten af, maar op langere termijn zijn het de bedrijven die hun dividend zullen optrekken die voor de turbo in je portefeuille zorgen.

Op langere termijn is het echter een must om beide types bedrijven in uw portefeuille op te nemen. Op de onderstaande grafiek ziet u de aangroei van een kapitaal op termijn, en wat beide types dividendbetalers voor uw rendement kunnen doen.

 Bron: Slim in Dividend

 

Meer aandacht

Nu vastrentende beleggingen vrijwel niets meer opbrengen, zijn dividendaandelen interessanter dan ooit. Op voorwaarde dat je de juiste bedrijven er uitpikt, die hun dividend op lange termijn kunnen optrekken en die een bewezen track record van dividendgroei hebben.

Op die manier kan je profiteren van het magische effect van de samengestelde interest, en in het achterhoofd houden dat voor wie beleggen echt serieus neemt, het dividend nog meer aandacht moet krijgen dan de koerswinst.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 31 maart 2015 12:04
    Het is heel erg moeilijk om zuiver te berekenen hoeveel van de kapitaalgroei afkomstig is van herbelegd dividend. Door dividend te herbeleggen, krijg je meer aandelen. Die nieuwe aandelen doen vervolgens mee met het genereren van dividend, maar ook van koerswinst. Dus zowel het inkomen als de koerswinst krijgen een extra kick van het herbeleggen. Als je alles boven de koerswinst van het oorspronkelijk aantal aandelen toewijst aan dividend, dan overschat je het effect van het dividend. Je meet dan vooral het compounding-effect van de total return.
  2. [verwijderd] 31 maart 2015 12:20
    Dividend is inderdaad zeer belangrijk en het is ook historisch bewezen dat dividendaandelen het beter doen dan het marktgemiddelde. In Nederland vind ik vooral Kas Bank het beste dividendaandeel.
    Delta Lloyd en Binckbank bieden ook mooie dividenden, maar beiden staan nu onder druk. Nog andere interessante dividendaandelen?
  3. [verwijderd] 31 maart 2015 12:47
    quote:

    Cas1 schreef op 31 maart 2015 12:20:

    Dividend is inderdaad zeer belangrijk en het is ook historisch bewezen dat dividendaandelen het beter doen dan het marktgemiddelde. In Nederland vind ik vooral Kas Bank het beste dividendaandeel.
    Delta Lloyd en Binckbank bieden ook mooie dividenden, maar beiden staan nu onder druk. Nog andere interessante dividendaandelen?
    Acomo, Microsoft, Lyondellbasell, industrie aandelen tijdens de opwaartse beweging van de cyclus.
  4. forum rang 5 theo1 31 maart 2015 13:50
    quote:

    A_A schreef op 31 maart 2015 13:43:

    Wat zijn jullie meningen over dividend EFT's zoals die van Vanguard?
    Het risico van dit soort fondsen is dat ze nogal eens erg geconcentreerd gaan zitten in een paar sectoren die hoge dividenden betalen. Zo zaten voor 2008 veel dividend ETF's zwaar in banken en telecom. Wellicht hebben ze intussen hun regels aangepast zodat ze meer sectorspreiding inbouwen, maar als dividendrendement sec één van de belangrijkste criteria is, houd je toch een "chasing the yield" effect. En dividendrendementen willen nog wel eens hoog zijn omdat de koers is gedaald, terwijl het dividend nog op het oude niveau staat. Het zou me niet verbazen als dit soort fondsen nu vrij sterk overwogen zitten in olie-gerelateerde bedrijven. Fijn als de olieprijs op redelijke termijn gaat herstellen, maar als dat lang gaat duren kan dat pijn gaan doen.

    Bij een dividendstrategie moet je altijd heel goed kijken naar waarom dat dividend zo hoog is en of dat wel houdbaar is. Dat leent zich m.i. niet goed voor een mechanische aanpak en ETF's zijn nu eenmaal inherent mechanisch.
  5. [verwijderd] 31 maart 2015 13:53
    quote:

    cornelia60 schreef op 31 maart 2015 13:23:

    En zeer interessant is GENERAL ELECTRIC, Apple en Intel
    Deze aandelen betalen toch geen hoge dividend uit.
    En General Electric zeer flauwe preformance. Fors onder gemiddelden.
    Apple is natuurlijk een gans ander verhaal. Fors boven gemiddelden.
  6. [verwijderd] 31 maart 2015 14:06
    Goed verhaal van Nico dat de kracht van dividenden en dividendbeleggen nogmaals onderstreept.

    Voor de liefhebbers is een lijst met dividendaandelen te vinden op www.mijngeldwerkt.com. Bij de dividendprofielen is informatie per bedrijf te vinden.

    Dit is geen commercial aangezien alle data op Mijn Geld Werkt vrij beschikbaar is. Doe er je voordeel mee.
  7. forum rang 5 theo1 31 maart 2015 15:18
    quote:

    Cas1 schreef op 31 maart 2015 13:53:

    [...]

    Deze aandelen betalen toch geen hoge dividend uit.
    En General Electric zeer flauwe preformance. Fors onder gemiddelden.
    Apple is natuurlijk een gans ander verhaal. Fors boven gemiddelden.
    Hangt ervan af wat je precies onder "hoog" verstaat. In Amerika vinden ze alles boven 2% aardig hoog.

    GE is een turn-around verhaal. Ze waren altijd een aristocraat, maar hebben in de crisis het dividend moeten verlagen. Voor een bedrijf met een geschiedenis van ieder jaar dividend verhogen die bijna terug gaat tot Thomas Edison zelf, is dat nogal wat. En de topman die dat deed (Immelt) zit er nog steeds. Nogal wat aandeelhouders hebben GE daarom uitgekotst en er is nogal wat haat en rancune. Lees maar de reacties onder willekeurig welk artikel over GE op seeking alpha.

    Als je erin gelooft dat GE zichzelf opnieuw heeft uitgevonden en dat het fundamentele probleem (het was op een gegeven moment meer een bank dan een industrieel concern) nu echt is opgelost, en je hebt geduld, dan kan GE een hele goede investering zijn. Dan is dit misschien wel het ondergewaardeerde aandeel op een dure markt.
  8. Marcel68 1 april 2015 00:30
    Er worden hierboven al een aantal Nederlandse dividend-aandelen genoemd (o.a Shell, Unilever, Acomo, Hal, Kasbank, Delta Lloyd, Binck).

    Zijn er nog meer aandelen die in aanmerking komen? Bij voorkeur uit AEX of AMX i.v.m. liquiditeit.
    Ik hoor graag jullie suggesties, alvast mijn dank daarvoor!
  9. [verwijderd] 1 april 2015 00:54
    quote:

    Marcel68 schreef op 1 april 2015 00:30:

    Er worden hierboven al een aantal Nederlandse dividend-aandelen genoemd (o.a Shell, Unilever, Acomo, Hal, Kasbank, Delta Lloyd, Binck).

    Zijn er nog meer aandelen die in aanmerking komen? Bij voorkeur uit AEX of AMX i.v.m. liquiditeit.
    Ik hoor graag jullie suggesties, alvast mijn dank daarvoor!

    Aandelen met een aantrekkelijk dividend zijn er genoeg, maar bedrijven die het dividend geregeld verhogen en nooit verlagen zijn er niet veel op het Damrak. Delta Lloyd valt qua groeidividend af, terwijl Binck dit jaar zijn belofte heeft gebroken qua pay-out. Een aandeel met stabiel groeiend dividend dat nog wel mist in het NL rijtje is Wolters Kluwer. Dat aandeel is duur, maar heeft wel een heel goed trackrecord qua dividend.
  10. boomer92 1 april 2015 02:51
    quote:

    Marcel68 schreef op 1 april 2015 00:30:

    Er worden hierboven al een aantal Nederlandse dividend-aandelen genoemd (o.a Shell, Unilever, Acomo, Hal, Kasbank, Delta Lloyd, Binck).

    Zijn er nog meer aandelen die in aanmerking komen? Bij voorkeur uit AEX of AMX i.v.m. liquiditeit.
    Ik hoor graag jullie suggesties, alvast mijn dank daarvoor!

    Ha marcel ik kan er nog wel een aantal .
    fortis aegon ing abn ahold vande moolen getronics enz. zijn of allang naar de klote of hangen aan het infuus ,en er zijn er veel meer !!
    dit soort bedrijven moest je pak weg 10 jaar geleden hebben volgens de kenners !!
    die stonden toen zo rond de 25,00 , neem ahold ging van 25,00 naar 1 ,50 zo iets en betaalde ook geen dividend meer !!
    Ik ga het niet voor je uitzoeken maar met dezelfde aandelen als pak hem beet 10 jaar geleden !!!!!!!! want fortis abn enz niks meer waard en ing aegon kpn ahold
    staan nog steeds veel lager als toen !!
    Wat hebben we dan aan dividend ontvangen ?? van ahold ing fortis abn enz ? ze hebben fortis max 1 euro vervangen door eci enz en zo kan de aex en midkap altijd verder en hoger .
    Zo zal bv. kneusje imtech ook wel worden vervangen . bv. door apple of google en ja dan kan het vast weer omhoog !
    Wat ik wil zeggen is dus geloof die onzin en flauwekul niet ,maak je eigen plan
  11. Adek 2001 1 april 2015 10:03
    quote:

    boomer92h2t1yg schreef op 1 april 2015 02:51:

    [...]

    Ha marcel ik kan er nog wel een aantal .
    fortis aegon ing abn ahold vande moolen getronics enz. zijn of allang naar de klote of hangen aan het infuus ,en er zijn er veel meer !!
    dit soort bedrijven moest je pak weg 10 jaar geleden hebben volgens de kenners !!
    die stonden toen zo rond de 25,00 , neem ahold ging van 25,00 naar 1 ,50 zo iets en betaalde ook geen dividend meer !!
    Ik ga het niet voor je uitzoeken maar met dezelfde aandelen als pak hem beet 10 jaar geleden !!!!!!!! want fortis abn enz niks meer waard en ing aegon kpn ahold
    staan nog steeds veel lager als toen !!
    Wat hebben we dan aan dividend ontvangen ?? van ahold ing fortis abn enz ? ze hebben fortis max 1 euro vervangen door eci enz en zo kan de aex en midkap altijd verder en hoger .
    Zo zal bv. kneusje imtech ook wel worden vervangen . bv. door apple of google en ja dan kan het vast weer omhoog !
    Wat ik wil zeggen is dus geloof die onzin en flauwekul niet ,maak je eigen plan
    Helemaal mee eens!
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links