Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Piet Particulier en Bas

Na Appy Heaven is het vandaag de beurt aan Piet Particulier. Hieronder vindt u zijn technische analyse voor 2015. Net als Appy wil ik Piet Particulier ook enorm bedanken voor het lef dat hij toont met het maken en het willen publiceren van zijn visie voor een heel beleggingsjaar. Zijn analyse is als volgt:

De AEX in 2015

Nadat de AEX begin december de jaartop op 432,22 aanscherpte, heeft de index een vrije val gemaakt. Deze correctie van 10% eindigde met het vullen van de gap van 8 augustus, waarna de index opveerde vanaf het 61,8% Fibonacci retracement op 391,93.

Op weekbasis werd het aanscherpen van de voorgaande jaartop (425,74) niet voorafgaand bevestigd door een hogere RSI. Deze negatieve divergentie gaf het signaal dat een terugval in de AEX aanstaande was. De AEX-weekgrafiek zakte vervolgens door de onderkant van de stijgende trendlijn, door het 65-daags voortschrijdende gemiddelde en zette op het 61,8% retracement een bodem.

Voor 2015 verwacht ik dat de AEX de stijgende middellangetermijntrendlijn gaat testen. Dit betekent een daling tot 380. Mocht deze steun houden, dan voorzie ik een terugtest tot, in eerste instantie 400, waar het 38,2% Fibonacci retracement ligt van 432 tot 380. Vanaf dat niveau kan het 50% (406) en 61,8% (412) retracement getest worden.

Mochten deze weerstanden niet doorbroken worden, dan zal 400 als een magneet blijven trekken. Toch verwacht ik dat in de loop van 2015 de jaartop van 2014 wordt getest en gebroken met een maximale top van 440 in juli, waar twee trendlijnen elkaar kruisen.

Tot aan het einde van 2015 zal de index een hogere bodem neerzetten rond 412, waarna de index tegen deze dalende (langetermijn)trendlijn blijft aanhinken om deze uiteindelijk eind september te doorbreken. Na de top rond 445 zal de index corrigeren tot circa 420 om daarna de eindejaarsrally af te sluiten rond het 138,2% Fibonacci retracement op 452.

 

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Bas zijn visie: steeds meer groene signalen

Hoe zie ik de markt in het kortetermijnbeeld? Na de forse stijging van afgelopen donderdag gaf ik eind vorige week aan dat een tijdelijke consolidatie of terugtest mocht worden verwacht voordat de AEX de aanval zou inzetten op de toppen van 428,30 en 432,20.

Tijdens deze consolidatie werd echter wel de eerdere opwaartse gap tussen de 414 en 415,45 gesloten. Dit had ik eerlijk gezegd niet meer verwacht. Toch zorgde deze terugval niet voor een verandering van mijn kortetermijnvisie.

De AEX plaatste in de afgelopen dagen een volgende bodem bij 412,75 en ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat de AEX kon omkeren en zijn opwaartse weg in een snel tempo kon vervolgen.

Eindfase consolidatie

Als we kijken naar de technische signalen dan werd vorige week tijdens de eerste correctie van dit jaar een hammer (positief omkeerpatroon) op de weekgrafiek geplaatst. Deze patronen zagen we in de afgelopen jaren geregeld als bodempatroon optreden tijdens correctieve bewegingen.

Ook de tijdelijke consolidatie van de afgelopen dagen lijkt in de eindfase te zijn gekomen. Gisteren werd de (tweezers)top van eind vorige week (424,20) al intraday doorbroken, wat de weg opent voor een beweging in de komende week naar de top van 428,30 (startpunt van de eerste correctie van dit jaar) tot de jaartop van vorig jaar bij 432,20.

Ik geef al een tijdje aan dat deze niveaus deze maand op de borden kunnen komen en mogelijk al doorbroken. Ook de technische indicatoren geven krachtige vervolgsignalen voor een verdere beweging omhoog:

  • de MACD maakte gisteren een positieve crossing
  • de RSI brak door zijn dalende toppenlijn van een symmetrische driehoek

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de daggrafiek zelf is een duidelijk patroon van hogere bodems in het kortetermijnbeeld te zien vanaf zowel de oktoberbodem, als korter ingezoomd vanaf de decemberbodem. Ook hier was sprake van een symmetrische driehoek.

Maar ik gaf gisteren al aan dat de kans op een opwaartse doorbraak realistisch was aangezien de toppen veel minder steil daalden als de bodems opliepen. Steunniveaus liggen bij:

  • het 50-daags gemiddelde, rond de 417,50
  • de nieuwe stijgende zeerkortetermijnbodemlijn (vanaf de decemberbodem) bij 415

Er blijft dus veel ruimte aanwezig tussen de weerstanden en de steunniveaus waardoor de beweeglijkheid wat hoger kan blijven in de komende dagen. Ik verwacht wel dat deze volatiliteit in de komende tijd verder zal afnemen.

Voor de AEX zelf houd ik rekening met verdere opwaartse druk richting de 428,30 tot 432,20 in de komende twee weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

985 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Van der Stadt 14 januari 2015 09:09
    quote:

    shorter6 schreef op 14 januari 2015 09:05:

    nee hoor, gaan gewoon up. zeg niet dik up. maar up gaan we. even 0930 in de gaten houden. dat kan nog zepert worden.
    Alle indices gaan de Olie achterna , dat wil zeggen alles min 65% in 2015. Let maar op.

    Zal vandaag nog niet gebeuren maar het schiet hard op :D
  2. [verwijderd] 14 januari 2015 09:12
    quote:

    Priamos schreef op 14 januari 2015 09:09:

    [...]

    Alle indices gaan de Olie achterna , dat wil zeggen alles min 65% in 2015. Let maar op.

    Zal vandaag nog niet gebeuren maar het schiet hard op :D
    weet niet waar jij vandaan komt, maar neem eerst effe een bakje koffie zou ik zeggen
985 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links