Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eindfase correctie

Mijn doel voor deze terugtest is ruimschoots gehaald en we moeten nu zeer alert zijn op de vorming van een bodempatroon en een plotselinge omkeer. Met een daling van 26 punten is deze terugtest uiteindelijk uitgemond in de zesde correctie van dit jaar.

Ik gaf vorige week al aan dat de kans hierop aanwezig was. De beweging tot ruim onder de 409-steunzone kan naar mijn mening een tijdelijke overshoot zijn. Ook vandaag is de kans groot dat de AEX nog verder zal zakken met een openingsgap.

Waar liggen nu de belangrijke steunpunten in het zeerkortetermijnbeeld?

  • het eerste punt ligt bij de bodem van begin november van 403,10
  • daaronder ligt bij 401 nog een horizontale steun
  • het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele voorgaande stijging (van 366 naar 432) is bij 399,50 te vinden

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Waar precies de bodem komt te liggen vandaag of in de komende dagen is onmogelijk te zeggen. Wel verwacht ik dat deze zesde correctie in zijn eindfase is aanbeland en de kans groot is dat de AEX begin deze week een zijn bodem zal hebben gevormd.

Bodempatronen

Bij de technische indicatoren valt vooral de RSI op. Na de eerdere negatieve divergentie is deze indicator ondertussen de 30-grens alweer aan het naderen. Ik verwacht dat de RSI hierboven een bodem zal vormen waarna de opwaartse ruimte weer fors is.

Ook de volatiliteitsindex VIX testte vrijdag alweer zijn toppen van begin dit jaar en vorig jaar.

We moeten dus zeer alert zijn op bodempatronen en een plotselinge omkeer. De weerstanden in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • het neerwaarts gebroken 200-daags gemiddelde bij 406,70
  • de horizontale weerstand bij 409
  • het 50-daags gemiddelde rond 409,50

Hogere jaartoppen

Ik verwacht dat na een positieve omkeer deze weerstanden echter voor weinig tot geen neerwaartse druk zullen zorgen. Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging van de AEX naar hogere jaartoppen. Die zullen begin volgend jaar op de borden verschijnen.

Zowiezo ligt mijn doel voor de eerste drie maanden van dit jaar bij de zone 450 tot 462. De 462 is het 161,8%-Fibonacci-projectiedoel tussen de bodem en top van dit jaar (366 en 432). Beide niveaus werden in de afgelopen twee maanden op de borden gezet.

Ook moeten we kijken naar de media, analisten en beleggers. Nadat ruim twee weken geleden de algemene opinie nog uitging van de start van een eindejaarsrally (rond de 425 tot 432) draait die nu snel naar "meer neerwaarts risico" tot soms zelfs al een "eindejaarscrash".

Zo snel kan deze algemene opinie draaien en dat geeft naar mijn mening aan dat een bodem dichtbij kan zijn.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bevestiging

Ook in andere indices zien we dat belangrijke steunpunten zijn genaderd en de kans op een omkeer toe is genomen. In de afgelopen week gaf ik aan dat het neerwaarts potentieel in de S&P 500 beperkt leek tot ongeveer de 1991. Hier ligt een horizontale steun.

Vlak daarboven is bij 1999 het oplopende 50-daags gemiddelde te vinden. Deze steun werd afgelopen vrijdag precies getest. In tegenstelling tot de AEX is er in de S&P 500 wel een dalende toppenlijn van deze terugtest te zien. Die daalt dagelijks ongeveer 8 punten en ligt vandaag bij 2035.

Een opwaartse doorbraak hiervan zou het eindsignaal van deze terugtest betekenen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

926 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Blackmouse88 15 december 2014 09:07
    Als we als aanhangwagen achter de VS hangen dan moet wel even gezegd worden dat bij vorige correcties de S&P tot onder de 50 dagen lijn corrigeerde.
    Ook dat is een patroon.
    Dit past overigens wel in Bas zijn conclusie dat we best nog nog eens een paar dagen kunnen doorpieken naar beneden met onze Kikkerlandse AEX.
  2. [verwijderd] 15 december 2014 09:09
    Lol...zit hier met CB speeders met geen bied/laat.

    Tof om je stukken weg te krijgen...

    Nuja zolang de AEX stijgt is er geen probleem.

    Maar langs 1 kant zou die storing ook wel een voordeel kunnen zijn.
    Stel dat de AEX nu snel door mijn SL breekt (403) en terug opveert, ben ik ze misschien niet kwijt...
926 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links