Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kans op consolidatie

En opnieuw was er een handelsdag met een beweging tussen twee belangrijke niveaus in de AEX. Ditmaal waren het echter niet de Fibonacci-retracementniveaus van de vijfde correctie van dit jaar.

Deze niveaus heeft de AEX namelijk allemaal al opwaarts gebroken, waarmee de weg voor de komende weken openstaat richting de jaartop van 425,80.

Ik gaf in mijn vorige column aan dat een klein aanloopje mocht worden verwacht voordat de AEX op weg kon naar de laatste belangrijke weerstand tot aan de jaartop. Gisterochtend viel dit aanloopje samen met een test van het eerste steunpunt, de 409.

Prachtige dagbeweging

Hierna ging de AEX op weg naar de zone 415,70 – 415,90, waarbij de onderkant van deze zone precies werd getest maar te sterk bevonden. Bij de 409 liggen overigens het 50-daags gemiddelde en de voormalige dubbele jaartop over de eerstee vijf maanden van dit jaar.

Een prachtige dagbeweging dus, waarbij ik had verwacht dat de zone 415,70 – 415,90 pas begin volgende week in beeld zou komen. Ondertussen zijn dus alweer 40 punten van de 50-puntendaling tijdens de meest forse correctie van dit jaar goedgemaakt.

In de afgelopen anderhalve week vonden ook al met precisie uitgevoerde terugtesten plaats tussen de verschillende Fibonacci-retracementniveaus die liggen bij 389, 396,50 en 403,50.

Krachtopbouw

De weerstanden bij 412,80 (top van eerder deze week) en de 414,40 gaven zoals verwacht niet thuis als potentiele weerstand. Bij de 415,70 – 415,90 ligt een laatste neerwaartse gap van enkele weken geleden, maar ook de neklijn van een eerder afgerond hoofd-schoudertoppatroon.

Deze weerstand zal naar mijn mening niet zonder slag of stoot ineens worden doorbroken en de kans op enkele dagen van consolidatie tussen de 409 en de 415,90 zijn dan ook realistisch.

Ik zie dit als krachtopbouw voor een volgende opwaartse beweging naar de jaartop van 425,80 die wel eens sneller op de borden kan komen dan menigeen verwacht. Onderliggend is alleen nog een weerstandzone te vinden bij 422 – 423.

Kans op consolidatie

Bij 422 ligt de eerste lagere top van de vijfde correctie en bij 423 ligt het laatste Fibonacci-retracementniveau van de zeer forse daling in het langetermijnbeeld tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009.

Destijds viel de AEX ruim 350 punten terug. De stijgende trends zijn dus volledig intact ondanks dat er in het kortetermijnbeeld nog geen duidelijk stijgende bodemlijn is te vinden.

De kans op een langer durende consolidatie danwel terugtest voor de vorming van een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem is redelijk groot.

Elke terugtest werd of intraday of (zoals enkele dagen geleden met de terugtest naar precies de 403,50) binnen twee dagen opgevangen. Hierdoor blijft de opgaande kortetermijnbeweging zeer steil, te steil naar mijn mening.

De vraag is alleen of de AEX in de komende week zal consolideren onder de 416 of toch onder de 422 – 425. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500 

De S&P 500 trekt ook sterk door en heeft de eerdere en meest forse correctie van dit jaar (10%) daling alweer ruimschoots goedgemaakt. De index verhoogde in de afgelopen dagen zijn jaartop en daarmee zijn all-time high verder op.

Ondertussen is de S&P bijna aanbeland bij de sinds juli stijgende toppenlijn van 2.041. Een tegenreactie voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem lijkt dan ook reeel in de komende week/twee weken.

Hierboven ligt de weg open naar mijn uiteindelijke (eind vorig jaar afgegeven) koersdoel van 2.150. Hier ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de voormalige all-time high (1.575) en de bodem uit 2009 (666).

Een niveau dat dit jaar nog op de borden moet kunnen komen te staan. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 2.020, 2.001 en 1.991.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

674 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 7 november 2014 09:07
    quote:

    joostvls schreef op 7 november 2014 06:00:

    [...]

    Vol long is de optie om centen te verdienen. Joepie !
    Benieuwd wat AM gaat doen vandaag, heb maar een paar calls.....
    Begin van de dag is alvast verre van verkeerd voor Joost. Gefeli en ongetwijfeld op weg naar een lekker weekend! :-)

    Goedemorgen allen!
  2. [verwijderd] 7 november 2014 09:25
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 7 november 2014 09:19:

    Balen, Boot gemist al, precies om 8 uur moest je short nemen.
    Heb al rode loper voor jou uitgelegd.

    Meisje lippen rood geverfd. Rode bietensoep op de kookplaat. Rode onderbroek aan en toch ook wel rode ogen van het turen naar het scherm.
  3. forum rang 6 JoostVLS 7 november 2014 09:27
    quote:

    Henri275 schreef op 7 november 2014 09:07:

    [...]

    Begin van de dag is alvast verre van verkeerd voor Joost. Gefeli en ongetwijfeld op weg naar een lekker weekend! :-)

    Goedemorgen allen!
    Dank Henri, jij ook goedemorgen.
    AM moet nog een stukje hoor, heb een lading calls 14... maar wel lang.
    Denk dat dit de ommekeer voor AM markeert ( wens is de vader....)
    Hoe is het met jou ? Je bent wat rustiger aan het traden toch ?
674 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links