Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buitenkansje Imtech

Buitenkansje Imtech

 

“Wat een gekkigheid” zou Willem-Alexander zeggen. Imtech dus. Door de maatregel van Euronext een paar weken geleden, waarbij de omzetting van de contractgroottes van de opties werd aangepast dacht men een shortsqueeze te kunnen bezweren, maar het tegendeel bleek gisteren waar.

Toch is het goed de shortsqueeze van gisteren in het juiste perspectief te zien. Het verschil zit hem hierin dat de koper van de aandelen geen tegenpartij van formaat tegenkwam. Die was er namelijk niet, omdat niemand in zo’n opgaande lijn de moed had zijn aandelen in te leveren of short te gaan.

De koper daarentegen (op een gegeven moment was het hele bedrijf verhandeld) kon met relatief weinig geld de koers zo hard opjagen als hij wilde. Maar waarschijnlijk deed hij dat niet uit luxe. We zullen wel nooit te weten komen hoe de squeeze zich uiteindelijk ontwikkelde.

Wel is het vaak zo dat de partijen die als eerste tegen de koper in gaan - en al op een laag niveau short gaan - op hogere niveaus hun posities dekken en zelf het laatste stuk van de squeeze verzorgen.
Het verschil zit hem in de beschikbaarheid van de nieuwe aandelen.

Wie slim is...

Zodra die beschikbaar komen voor het publiek, zal de koers een normaal patroon laten zien.  Op social media deden verhalen de ronde dat Imtech opeens 15 miljard waard was. Ik zat zelf in een cursus en een van mijn cursisten is onder de les nog het lokaal uitgelopen om zijn restant Imtech aandeeltjes op 20 cent te verkopen.

  • De aandeelhouders van Imtech konden gisteren en wellicht de komende dagen ook nog, profiteren van de sterkste koersstijging in Nederland aller tijden. Wie slim is verkoopt zijn overgebleven aandeeltjes tegen 10, 15 of 20 cent.
  • Door middel van de claim krijgt diegene (weliswaar twee weken later) hetzelfde aantal * 131 weer terug, tegen 1.2 cent. (De prijs van het nieuwe aandeeltje is 1 cent, maar de waarde van de claim was op 8 oktober 31 cent: 131 + 31 = 162/131 = 1.23 cent)

De koersexplosie op zich was bijzonder, maar zegt niets over de waarde van Imtech. En wat betreft een normaler koersverloop: ook hier loopt Piet Particulier weer achter de feiten aan. De professionele handel kan al drie dagen voor de officiële leverdatum van de nieuwe aandelen de te ontvangen aandelen short gaan.

Maandag 27 oktober zullen de nieuwe aandelen bijgeschreven worden in uw portefeuille, maar de professionele handel kan er  al drie handelsdagen eerder over beschikken. Vanaf 22 oktober zal de koers dus weer in lijn komen te staan.

Gepast misbruik

Wat nu te doen? Als particulier kunt u gepast misbruik maken van deze vreemde koersvorming en in plaats van 1 of anderhalve cent opeens 10 of 20 cent krijgen voor het restant wat nog in uw portefeuille zat. Een schrale troost, maar toch een meevaller vergeleken bij de waarde van 8 oktober.

De claim kunt u eventueel uitoefenen, maar de situatie van Imtech is nog niet best. Weliswaar verminderen de rentelasten en neemt de nettoschuld af, maar de enorme goodwill staat er nog steeds, de verkoop van de ICT-divisie kost winst en omzet en de winstmarges van de overgebleven divisies zijn negatief of laag.

Niettemin is er een gerede kans dat het bedrijf zichzelf uit de nesten werkt en wie daarin gelooft en een lange adem heeft, zijn er straks volop aandelen beschikbaar.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 10 oktober 2014 14:31
    Als je meedoet aan de emissie is dat alleen lonend als je Imtech waardeert op meer dan 665 mln. Veel meer zelfs gezien het risico.
    Het is alleen lonend om mee te doen als je verwacht dat Imtech 1 mld of meer waard zal worden in de komende jaren, zodat je beloond wordt voor het risico dat je loopt.

    Er gaat 750 mln euro omzet af ivm de verkoop van de ICT divisie. Die verkocht wordt voor 250 mln. Dit winstgevenste deel wordt dus gewaardeerd op 1/3 maal de omzet.
    Als je dit simpel toepast op de waardering van de rest van Imtech zou je op 1/3 maal 3 mld = 1 mld uitkomen.

    Echter was ICT de meest winstgevende divisie. De waardering voor de rest zal dus logischerwijs lager moeten zijn. En dus ruim onder de 1 mld.
    Zeker gezien het risico dat Imtech de aankomende recessie misschien niet zal overleven.

    Maw zelfs het kopen van de aandelen voor 0,01 is niet lonend voor de lange termijn.
  2. [verwijderd] 10 oktober 2014 16:09
    Vlgs mij klopt er e.e.a van meerdere niet ( of van mijzelf)

    Ik had aandelen woensdag en heb tevens hiervoor claims van gekregen, die ik kan verzilveren voor 0,01 cent.

    Iedereen kan nu ook al claims kopen, vlgs mij koop je dan aan de actuele koers 0,13 nu.

    Waarom zegt iedereen dan dat je vlg week aan 0,01 kunt kopen als de markt open is.

    En vlgs mij kan ik mijn claims nu nog niet verkopen welke ik verzilverd heb, daar ze nog niet verhandelbaar zijn.
    Vlgs mij gaat dit pas vanaf volgde week

    Hoeveel de koers volgde week is weet ik niet.

    Ook vind ik het raar dat mijn aandeel van 0,32 naar 0,01 zakt.
    Wie heeft deze koers bepaald.
    Waarom hadden ze de koers niet op 1 euro gezet.

    Ik wil helemaal niet meer bijkopen.
    Mijn bestaande aandelen zijn opeens niets meer waard.
  3. WA1985 10 oktober 2014 16:16
    @Wikie,

    Je kunt de claims gewoon verkopen op de beurs.

    Als je je aandelen verkoopt tegen 20 cent dan pak je die 20 cent nu, want over een week zijn de aandelen tegen 1 a 2 cent te verhandelen. Dus de claims houden en uitoefenen en de huidige aandelen verkopen, dat is volgens mij de beste manier op dit moment.
  4. Cybres 10 oktober 2014 17:44
    Hoi Nico, de echte buitenkansjes waren er natuurlijk vandaag.......maar misschien was je te druk met het geven van cursussen ;-) Dat de pro's 3 dagen eerder al short kunnen is niet geheel zonder risico.......de levering van de nieuwe stukken is onder voorbehoud.

    Wellicht kan het na het lezen van de forums geen kwaad om nog een keer precies uit te leggen wat de claim emissie precies inhoudt, en hoe het kan dat de rights nu staan waar ze staan en de oude stukken waar ze staan etc etc. Jij en ik snappen het wel, maar heel erg veel mensen hier nogsteeds niet. In de basis is dit natuurlijk simpel maar door de verhoudingen 1;131 met de mega verwatering gebeuren er dingen die het publiek niet snapt. Ook snapt men duidelijk niet dat de leenmarkt dus heel erg klein is en dat er sowieso geen normale prijsvorming kan zijn bij 1:131 etc etc. Als iemand er hier een fatsoenlijk stuk over kan schrijven dan ben jij het, de laatste twee waren een beetje half werk...
  5. [verwijderd] 10 oktober 2014 17:45
    quote:

    kees5555 schreef op 10 oktober 2014 14:22:

    Beste Nico, nu heb je vroeger toch van je wiskundeleraar meerdere keren te horen gekregen:
    131 + 31 = 162/131 = mag je zo niet schrijven ! Het = teken wordt hier dus 'verkracht' .

    Correct is: (131 + 31)/131 = 162/31 = etc
    Dank voor de correctie Kees, ik zat helaas altijd achterin bij wiskunde
  6. forum rang 4 Pitmans 10 oktober 2014 20:46
    En na al dat geweld en gemanipuleer van gisteren is er niemand die zich er zorgen over maakt of de claims niet gewoon waardeloos aflopen, omdat de koers van Imtech onder 1 cent staat op het moment dat de particuliere belegger de keuze moet maken voor aanmelden of niet ?

    Shortsell geeft op dit moment een short 4.9%, daar is de squeeze van gisteren nog niet eens in verwerkt. Wie moest coveren heeft dat inmiddels wel gedaan, de handel is nu in principe vrij om gemanipuleerd te worden. Dus ik zie geen reden waarom op 22-10 de koers niet gewoon op 1 cent precies zou staan.

    Nou goed, eentje dan : als de claims niet uitgeoefend worden, moeten de banken alles opvangen, vanwege hun garantstelling. Maar dan krijgen ze direct een grote vinger in de pap, vergeleken met nu indirect als schuldeiser. Dus of ze dat zo erg vinden voor relatief weinig geld ?
  7. Da Freeze 11 oktober 2014 10:35
    quote:

    stockexchangestaartje schreef op 10 oktober 2014 14:54:

    Ik ben zeer benieuwd wie van het forum gisteren een koerswinst heeft gemaakt van 2000 %
    Die 2000% is volgens mij alleen maar veroorzaakt door computers die niet weten wat ze met die aandelenvraag aanmoeten. Want 2000% kan je alleen maken als je werkelijk aandelen voor 1,2 cent in je portefeuille had. Dat kan natuurlijk niet, want die waren niet vrij verhandelbaar toen 1,2 cent op de borden stond.
  8. ericdenoorman 11 oktober 2014 19:19
    Ongelooflijk wat een onzin op dit forum uitgekraamd wordt. Ik hoop dat het volgende iets meer klaarheid brengt.
    De laatste koers van IM was 0.32 eur. Op basis van deze koers is de theoretische waarde van de claim = 0.30765 en de koers van nieuwe IM = 0.01235).
    Theoretisch is oude IM = claim + nieuwe IM (0.30765 + 0.01235).
    De theoretische waarde van de claim wordt gegeven door de formule: claim =
    131 * (nieuwe IM - 0.01). Hieruit kan men afleiden dat logisch gezien (als de markt efficient is) de claim stijgt als nieuwe IM stijgt en omgekeerd.
    Als in de realiteit de claim en de nieuwe IM niet beantwoorden aan deze formule spreken we van een mismatch wat het geval is bij deze claimemissie want de claim daalt en de nieuwe IM stijgt. De redenen waarom zijn al in detail uitgelegd. Nadat de nieuwe aandelen IM zullen beschikbaar zijn zal de mismatch verdwijnen en zal het evenwicht hesteld worden.
    De waarde van de claim op 10 okt is 0.139 en daarmee stemt een waarde overeen van de nieuwe IM van 0.011061 en dit is het enige wat telt. Hieruit leidt men af dat de waarde van de oude aandelen gedaald zijn met 56%.
    Als iemand zegt dat de waarde van de nieuwe IM op 28 okt zal 0.01 eur bedragen betekent dit (zie formule) dat de claim = 0 en de oude IM = 0.01 eur of een daling van 97% of maw oude IM = nieuwe IM = 0.01 (Dus de opbrengst van de claimemissie van 600 miljoen eur en het bedrijf zelf wordt op 0 eur gewaardeerd. Ik denk dat dit geen realistisch scenario is. Iemand die dit denkt had beter zijn aandelen verkocht aan 0.32 eur.

  9. forum rang 6 ff_relativeren 11 oktober 2014 19:46
    quote:

    Wikie de Vicking schreef op 10 oktober 2014 16:09:

    Vlgs mij klopt er e.e.a van meerdere niet ( of van mijzelf)

    (...)

    Ook vind ik het raar dat mijn aandeel van 0,32 naar 0,01 zakt.
    Wie heeft deze koers bepaald.
    Waarom hadden ze de koers niet op 1 euro gezet.

    Ik wil helemaal niet meer bijkopen.
    Mijn bestaande aandelen zijn opeens niets meer waard.

    @ Wikie de Vicking,

    zo vreemd is het niet dat de beurskoers van het aandeel Imtech van € 0,32 weg zakt naar € 0,01.

    In de oude situatie waren er een kleine 0,5 miljard aandelen Imtech a € 0,32.
    In de nieuwe situatie komen er iets meer dan 60 miljard aandelen Imtech bij a € 0,01.
    Totaal in de nieuwe situatie = bijna 60,5 miljard aandelen.
    Waarvan de oude koerswaarde nog maar 0,0083% uitmaakt van het totaal.
    En 99,17% vertegenwoordigt een uitgifte-waarde van € 0,01.

    Het rekenkundig gemiddelde van deze nieuwe giga-omvang van aandelen brengt de beurskoers zo ver naar beneden.

    Overigens is er op het Imtech forum veelvoudig voor deze ontwikkeling gewaarschuwd. Ook de media en analisten hebben dit scenario besproken. Je zult dus niet verrast zijn geweest. Tenzij je alle waarschuwingen hebt genegeerd. Om welke reden dan ook.

    Het verlies dat je nu moet incasseren is ronduit ellendig. En met jou zullen er velen zijn die grote verliezen moeten incasseren. Zie het als leergeld ..

    Een belangrijke les die je uit dit verhaal kunt trekken, is dat je weg moet wezen zodra een bedrijf de nominale waarde wil verlagen en-of een emissie wil doen die niet bedoeld is voor een balans-uitbreiding (voor overnames of investering in autonome bedrijfs-uitbreiding). Verdiep je voorts altijd uitgebreid in het bedrijf waar je interesse in hebt.

    Greetzzz

    disclosure : nooit een positie gehad in Imtech.
  10. ericdenoorman 12 oktober 2014 10:23
    Diegene die beweren of denken dat hun oude aandelen IM weg gezakt zijn van 0.32 naar 0.01 hebben niks begrepen wat een kapitaalsverhoging (claimemissie) inhoudt.
    Het oude aandeel IM is opgesplitst in een recht en een nieuw aandeel IM. Met het recht kan men 131 nieuwe aandelen IM kopen aan 0.01 eur.
    Het recht noteert nu 0.139 en het nieuwe aandeel IM 0.09. Wie dus aan deze koersen hun recht en het nieuwe aandeel IM verkoopt krijgt dus 0.139+0.09=0.229 wat een stuk lager ligt dan de laatste notering van de oude aandelen, nl 0.32. Op het ogenblik dat het nieuwe aandeel IM 0.25 stond en het recht 0.18 kreeg men voor beide dus 0.43; een pak hoger dan de laatste notering van 0.32.
    Ten slotte wil ik verduidelijken dat de theoretische koers van de nieuwe aandelen van 0.0123 (op basis van de slotkoers van 0.32) niks te maken heeft met een daling van de oude aandelen maar het gevolg is van de voorwaarden van de claimemissie. Ik hoop dat dit wat meer duidelijkheid meegebracht heeft.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links