Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De kracht van technische analyse

It's all in the charts
Het is al weer voorlopig mijn laatste stukje voor IEX want mijn broer Frank komt deze week alweer terug en zal het dus weer overnemen.
 
Ik hoop dat ik toch weer wat mensen heb kunnen overtuigen van de kracht van technische analyse. Het waren maar drie weken, maar toch zou je een 100% score hebben als je het advies opgevolgd zou hebben (long in ASML (nieuws, forum, research) en Unilever (nieuws, forum, research), beiden 10% winst binnen een week).
 
 
ABN
In de bovenstaande grafiek is mooi te zien wat er gebeurt na een uitbraak uit een consolidatiepatroon. Halverwege mei ontwikkelt zich een snelle opwaartse trend en deze trend breekt zelfs door de toppen gevormd in november en december. Na zo'n uitbraak is het normaal dat de koers zich enigszins stabiliseert en daarbij mag de oude top niet naar beneden toe gebroken worden (3 dagen of 3% onder de 25 euro). Dit gebeurt niet en er vormt zich nu een driehoeksformatie.

Duidelijk is te zien dat er een uitbraak naar boven toe volgt en nu kunnen we het koersdoel gaan bepalen.
 
We kunnen nu een kopie van het opwaartse trendkanaal maken en die plakken we op het punt waar de koers uit de driehoek brak en voila, target is 29 euro en een beetje! Dat is keurig gehaald en nu moeten wij weer gaan proberen om twee weken of meer vooruit te kijken.
 
Na deze top lijkt het mij dat de koers weer kan gaan consolideren en dus een zijwaartse tot dalende beweging kan gaan laten zien. De kans dat de opwaartse trendlijn gebroken wordt is vrij groot en een 50% herstel van de recente stijging is een reële optie.
 
Kortom, ik denk dat de koers iets zal gaan dalen tot 27 euro. Koop de 30 puts, weinig premieverlies indien de koers zijwaarts gaat.
 
 

Aex
De opwaartse trendlijn lijkt gebroken te zijn! Als eerste zal de oude top van 691 als steun fungeren en als deze ook breekt kan de koers dalen tot de 681, zijnde een 50% retracement van trendlijn. Trouwe IEX-lezers weten dat een doorbraak van deze lijn erg belangrijk was en hebben vrijdag goed kunnen anticiperen op het breken van dit niveau.
 
Ik verwacht dat de koers wel weer iets zou kunnen herstellen en dus iets omhoog zou kunnen gaan, maar volgens mij is dat juist een mooi moment om weer wat puts te kopen.
 

KPN
De koers van KPN (nieuws, forum, research) heeft de bodem getest in het huidige trendkanaal en de tijd lijkt rijp voor een krachtig herstel!
 
Ook de stochastics bevestigen dit beeld en hebben een koopsignaal gegenereerd. Het voorlopige koersdoel zal de bovenkant van het trendkanaal zijn en deze heeft dus een waarde van 40 euro.
 
Het lijkt voor de hand liggend dat men nu calls zou moeten kopen, maar dat wil ik eigenlijk ten sterkste afraden! De premie is wel heel erg hoog en als de koers oploopt loopt er ook een hoop premie uit. Het beste zou zijn om een callspread te kopen. We kopen een call en we verkopen een call met een hogere uitoefenprijs. Op die manier krijgen we ook weer een stukje premie terug.

Een andere leuke strategie. We kopen een callspread en we verkopen een put. Bijvoorbeeld : kopen de januari 35 call, verkopen de januari 45 call en we verkopen ook de januari 30 put. Voor deze "driepoot" hoeft er geen premie betaald te worden maar moet men wel een borg aanhouden vanwege de verplichting uit de geschreven put. Er is immers een risico dat als de koers van KPN onder de 30 komt dat men de aandelen moet kopen op 30 euro.
 
In het beste geval gaat de koers van KPN boven de 45 euro per januari en hebben we maximaal 10 euro winst zonder investering. Bij tussentijdse stijging van het aandeel kunnen we het risico van de geschreven put elimineren door het gewoon terug te kopen.

Ronald's blikveld
Het zal wederom wel een roerige week kunnen worden. Wat gebeurt er met de olieprijzen en wat heeft dat voor consequenties voor Royal Dutch (nieuws, forum, research) en IHC Caland (nieuws, forum, research)? Waar gaat Ahold (nieuws, forum, research) mee komen of hoe groot wordt de emissie? De grafieken van de financials liggen er allemaal niet zo florissant bij en gaan de Fortis (nieuws, forum, research) cijfers voor de nekslag zorgen?
 

Ronald van Dongen is (net als bij zijn broer Frank), het pseudoniem van een bekende Amsterdamse handelaar. De Van Dongens schrijven hun columns op persoonlijke titel. Ronald handelt voor zijn werkgever in diverse financiële producten, en deze posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@iex.nl.

Ronald van Dongen, de virtuele tweelingbroer van Frank van Dongen (Cees Smit), is het pseudoniem van de Amsterdamse beurshandelaar Gerard Kaldewaaij. De Van Dongens schrijven hun columns op persoonlijke titel. Kaldewaaij werkt onder andere voor Today's Beheer in Spanje en voert het dagelijkse beheer over het Care Fund. Hij handelt in diverse financiële producten; de posities die hij inneemt kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ronald van Dongen

Ronald van Dongen, de virtuele tweelingbroer van columnist Frank van Dongen, is het pseudoniem van de Amsterdamse beurshandelaar Gerard Kaldewaaij. Kaldewaaij werkt onder andere voor Today's Beheer in Spanje en voert het dagelijkse beheer over het Care Fund.

Meer over Ronald van Dongen

Recente artikelen van Ronald van Dongen

  1. aug '12 Oil vs Oil 1
  2. aug '00 De kracht van technische analyse
  3. aug '00 Hagemeyer & Unilever

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links