Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oil vs Oil

Afgelopen week is de VIX (de index die de mate van beweeglijkheid aangeeft) verder gedaald en is het mogelijk de bodems van dit jaar weer te testen. Toch is het vreemd dat de VIX zo laag staat in deze periode van onzekerheid. Het betekent dat opties erg goedkoop zijn. Mensen kopen geen puts en calls meer, omdat ze verwachten dat de koersen niet verder zullen stijgen. Deze situatie kan echter wel gebruikt worden om een mooie strategie op te zetten.

Europa verkeert in crisis, in Amerika gaat het niet veel beter en de Chinese economie koelt verder af. De lage stand van de VIX is hierdoor maar moeilijk te verklaren.

Toch begrijp ik dat we leren te leven met slecht nieuws en dat de beurs zich op korte termijn daaraan kan ontrekken. Dit geeft juist mogelijkheden voor de handel. De afgelopen weken is bijvoorbeeld de olieprijs gestegen en is de spread tussen Light Sweet Crude en Brent Crude verder opgelopen.

Escalatie

Het verschil in de prijs tussen de twee oliesoorten is weer groter geworden omdat het conflict tussen Iran en Israel lijkt te escaleren. Dat is althans zo verwerkt in de olieprijzen. We zitten in een markt waarin we lage rentes hebben, de grondstofprijzen door droogte uit de pan rijzen, de economische crisis nog steeds voelbaar is en er oorlog dreigt in een belangrijk olieland. 

Hoe kun je hier op inspelen? Ik heb zelf al een paar keer de oliespread opgezet. Dan kocht ik de Light Sweet Crude en verkocht ik de Brent Crude. Bij september-futures is de spread nu twintig dollar en deze heeft vorig jaar zelfs op 27 dollar gestaan. Ik deed deze spread dan 1 op 1, maar je kunt er ook aan denken om deze iets in ratio te doen en wat meer Light te kopen ten opzichte van short Brent Crude.

Vaak is het op de beurs “buy the rumour, sell the fact”, dus als er een conflict uitbreekt dan kan de spread snel veel kleiner worden. Een paar dagen na het eerste wapengekletter zou ik de spread in ieder geval wel 1 op 1 uitzetten. De strategie valt uitstekend te combineren door Turbo’s of futures op de VIX-index te kopen, want deze zullen bij oorlog zeker omhoog schieten. Het long gaan op de VIX index heeft vaak dezelfde werking als het kopen van puts. 


VIX-index

Loopt het conflict tussen Israel en Iran met een sisser af, dan zal de oliespread kleiner worden, wat meer winst met zich meebrengt. De long op de VIX zal hier niet op reageren. Gaat het wel mis in de regio, dan zal de olieprijs in de eerste instantie flink gaan stijgen. We hebben een grotere long positie in olie dan short en hopen hiermee de stijging in de spread tussen de oliesoorten te compenseren.

Gaat de spread de eerste dagen na het conflict echt door het dak, waardoor de longs niet het verlies op de shorts compenseren, dan ben ik bereid om de spread wat verder uit te breiden en mijn prijzen te middelen. Ik houd hiermee al rekening voordat ik de strategie opzet, ik weet immers dat de spread eerst nog naar $27 zal gaan voordat het weer terugzakt. 

Ook een Bund short past overigens goed bij de bovenstaande strategie. Hoge olieprijzen zullen de inflatie doen toenemen.


Ronald van Dongen, de virtuele tweelingbroer van Frank van Dongen (Cees Smit), is het pseudoniem van de Amsterdamse beurshandelaar Gerard Kaldewaaij. De Van Dongens schrijven hun columns op persoonlijke titel. Kaldewaaij werkt onder andere voor Today's Beheer in Spanje en voert het dagelijkse beheer over het Care Fund. Hij handelt in diverse financiële producten; de posities die hij inneemt kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ronald van Dongen

Ronald van Dongen, de virtuele tweelingbroer van columnist Frank van Dongen, is het pseudoniem van de Amsterdamse beurshandelaar Gerard Kaldewaaij. Kaldewaaij werkt onder andere voor Today's Beheer in Spanje en voert het dagelijkse beheer over het Care Fund.

Meer over Ronald van Dongen

Recente artikelen van Ronald van Dongen

  1. aug '12 Oil vs Oil 1
  2. aug '00 De kracht van technische analyse
  3. aug '00 Hagemeyer & Unilever

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links