Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu omdraaien

Voor mijn column van vandaag waren een aantal titels te bedenken, zoals 'langs het randje' of 'nu omdraaien'. Na de recente hogere jaartop rond de 420 is de AEX momenteel bezig met een terugtest.

Deze terugtest gaat echter verder dan ik in eerste instantie had verwacht en hij testte gisteren een belangrijke steunzone. In de afgelopen maanden gaf ik aan dat ik een richtpunt had in het kortetermijnbeeld voor de AEX van 428 tot 431,50.

Hier liggen het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de voormalige jaartop van 409 en de dubbele jaarbodem van 379,50. Bij 431,50 ligt momenteel de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Alert op topvormingsignalen

Zodra deze niveaus in zicht zouden komen, moesten we alert worden op topvormingsignalen. Op 2% na heeft de AEX deze zone getest met een top bij 420. Er is hier echter nog geen toppatroon gevormd, maar het aanloopje dat een week geleden werd ingezet, neemt nu wel de vorm aan van een forsere terugval (bijna een mini-correctie van 3% tot 5%).

Ook werden de eerste waarschuwingssignalen gegeven, zoals de neerwaartse crossing enkele dagen geleden op een hoog niveau in de MACD. Hoe nu verder? In het kortetermijnbeeld is er nog niets aan de hand.

Met de doorbraak onder de recente dubbele bodem van 412,25 ontstond meer neerwaarts potentieel in het zeerkortetermijnbeeld. Daarbij ging de AEX gisteren met zijn intraday-dieptepunt 'langs het randje'. De voormalige dubbele jaartop in de zone 408,50 – 409 werd precies teruggetest.

Omdraaien

Vlak daaronder ligt verder nog de sinds maart stijgende bodemlijn van de stijgende kortetermijntrend bij nu 407,50. Het is vooral belangrijk dat de slotkoers van de AEX hierboven blijft. Een intraday-overshoot tot het 50-daags gemiddelde van 405,50 zou technisch gezien ook geen probleem opleveren.

Met deze terugtest is het dus belangrijk dat de AEX vandaag of begin volgende week gaat 'omdraaien'. Hierbij moeten we vooral omkeerpatronen (bodempatronen) in de gaten houden.

De herstelbeweging gisterenmiddag was aanzienlijk vanaf de dieptepunten waardoor bijna de contouren van een hammer ontstonden. We krijgen echter pas bevestiging dat deze terugval voorbij is zodra de twee dagen geleden gevormde neerwaartse gap tussen de 413,95 en 414,75 wordt opgevuld.

Meest realistische scenario

Daarboven ontstaat direct ruimte naar de jaartop van 420 en hoger. In dat scenario lijkt nog steeds een voorlopig laatste uptick realistisch tot ruim boven deze jaartop voordat een top wordt gevormd in het kortetermijnbeeld die het startpunt is van een volgende correctieve beweging.

Dit blijft vooralsnog het meest realistische scenario voor de komende weken. Zodra de AEX onder zowel de voormalige jaartoppenzone (408,50 – 409) en de sinds maart stijgende bodemlijn (407,50) sluit, dan lijkt voorlopig de top te zijn gezet en wordt dit waarschijnlijk toch al de vierde correctie.

Mijn precieze doel (428 – 431,50) is dan niet behaald na een rally sinds maart van 40 punten. In dat scenario ontstaat dan ruimte naar de 395 punten.

Nasdaq

Het is echter dan wel belangrijk bij een dergelijk neerwaarts scenario dat ook andere indices zoals de S&P 500 en de Nasdaq 100 dergelijke neerwaartse doorbraken laten zien. Deze indices consolideren momenteel op een hoog niveau en bouwen juist verdere opwaartse druk op.

Zij hebben aanzienlijk meer neerwaarts potentieel voordat hier sprake is van een volgende correctieve beweging. Kortom, we moeten in de komende dagen opletten op duidelijke bodempatronen, maar ook op een eventuele neerwaartse doorbraak die juist zorgt voor een verdere verslechtering in het zeer kortetermijnbeeld.

Uiteindelijk moet de gap (tot de 414,75) worden gesloten om deze terugval te beëindigen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juni 2014 09:00
    Als ik dit lees komt het wel over dat dit in Eu ook is gedaan.

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Barclays (BARC.LN) wordt aangeklaagd door procureur-generaal Eric Schneiderman van New York die de Britse bank ervan beschuldigt high-frequency handelaren te bevoordelen bij de handel in aandelen.

    Eu begint met Rush hour meteen.
  2. Playmaker 27 juni 2014 09:28
    quote:

    ONN schreef op 27 juni 2014 09:18:

    [...]
    Nee hoor, zeker niet :)

    Maar waarom post je dat dan niet ook gewoon om 8 uur ipv een uur later (als we lager staan) ? Dan komt het iig al iets geloofwaardiger over denk je ook niet ?
    beste heer ONN, ik post hier niet voor geloofwaardigheid of 'bewijsvoering'. Ik vind het echt prima als u ervan uitgaat dat mijn posting onzin is. Als dat u frustreet, laat het gerust weten. Handelen doe ik uitsluitend om er geld mee te verdienen.
  3. forum rang 6 NewKidInTown 27 juni 2014 09:32
    quote:

    ONN schreef op 27 juni 2014 09:20:

    Als we hoger hadden gestaan had je het dan ook gepost ?
    Maak je niet zo druk over andermans posities en wel of niet of te laat of niet eerlijk melden en waarom wil je toch steeds het naadje van de kous weten ?
    Hou toch vooral je eigen handel in de gaten, wat kan jou de rest schelen als je inderdaad zelf handelt.
    Kid heeft de DRIE puts 410 verkocht en eentje lager teruggekocht gisteren en heeft er nog eentje inliggen aanzienlijk lager 3,10 om precies te zijn. Dus eerst nog even naar de 412 something.
    En hoe sta jij er voor ?
400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links