Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op omkeerpatronen

Na de recente vorming van een hogere jaartop bij 420 was het opwaarts potentieel teruggelopen naar ongeveer 2 tot 3%. Ik verwacht binnenkort de start van een zomercorrectie van 5 tot 10%. Ondanks dat er vanuit de grafiek zelf nog niets aan de hand is, zie ik wel de eerste waarschuwingssignalen ontstaan.

Die komen vooral vanuit de technische indicatoren. De RSI weet nog boven de vorige bodem te blijven en de opwaartse trend is nog volledig intact, maar de MACD gaf gisteren voor de eerste keer in langere tijd een neerwaartse crossing aan.

Nu is het nog te vroeg om te zeggen dat de markt is getopt en de opwaartse trend in de MACD is ook nog steeds intact, maar dit zijn de eerste signalen dat de markt zich aan het klaarmaken is voor een correctie. In beide indicatoren was het opwaarts potentieel ook zeer beperkt aan het worden.

Bodemsignalen

Het is belangrijk dat de AEX binnen enkele dagen een bodem maakt en snel weer opveert, willen deze indicatoren niet verder verslechteren. Ondanks deze prille waarschuwingssignalen blijft de grafiek zelf het belangrijkste gegeven.

Technische indicatoren zijn afgeleid vanuit vooral de prijs en geven slechts aanwijzingen voor een mogelijke trendomkeer of een bevestiging van de kracht van de trend. De trend in de AEX zelf is nog steeds sterk en opwaarts gericht

AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog geen waarschuwing

In het zeerkortetermijnbeeld zou pas een eerste waarschuwing worden gegeven zodra de AEX onder de vorige bodem van 412,25 sluit. Hier liggen:

  • de recente dubbele bodem
  • drie omkeerpatronen vanuit de candlesticks

Daaronder is de trend echter nog niet gedraaid, maar verzwakt het beeld wel iets. De belangrijkste steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de zone 408,50 tot 409 en de sinds maart stijgende bodemlijn van nu 406,80.

Ik acht de kans nog steeds klein dat de AEX deze onderkant zal opzoeken als springplank voor een verdere stijging naar hogere jaartoppen voordat een correctie (de vierde) wordt ingezet.

Buiten de 412,25 ligt er nog een steunzone bij 414,60 tot 414,80. In deze zone liggen:

  • de dieptepunten van de afgelopen dagen
  • de voormalige sinds 22 april stijgende toppenlijn

Boven 412,25

De recente opwaartse gap rond de 414,80 werd gisteren ook volledig gesloten. We moeten vandaag dan ook zeer alert zijn op omkeersignalen vanuit de candlesticks. Ik acht de kans nog steeds groot dat die komen boven de 412,25.

Daarna kan de AEX in de rest van deze week tot volgende week weer de aanval inzetten op de 420 (top tot op heden) en uiteindelijk de 428 (doel). Bij 428 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top van begin dit jaar van 409 en de dubbele jaarbodem van 379,50.

Tijdens de vorming van deze top en bodem werden ook de buitengrenzen van de sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrend aangeraakt. De bovenkant van dit trendkanaal is ondertussen opgelopen naar 431,50. De onderkant is momenteel te vinden bij 395.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P: bekend patroon

Ook in de Verenigde Staten lijkt het patroon op het patroon van ruim een week geleden: de vorming van een hogere jaartop, een korte terugval van enkele dagen om uiteindelijk boven de voormalige sinds april stijgende toppenlijn een hogere bodem te vormen.

Ook hier verwacht ik de vorming van een bodem waarna de S&P 500 een voorlopig laatste uptick in de komende weken kan maken richting de 2015 tot 2030. Hier liggen:

  • een Fibonacci-projectieniveau
  • de bovenkant van het trendkanaal waar de S&P 500 nu ongeveer een jaar binnen beweegt

Overigens wist de S&P 500 gisteren nog wel zijn jaartop verder aan te passen naar 1968.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom: vanuit de grafiek is er nog steeds niets aan de hand en de huidige korte terugvallen zijn nodig voor afkoeling danwel een patroon van hogere bodems te vormen.

Let vandaag vooral op omkeerpatronen die een hogere zeerkortetermijnbodem kunnen aangeven waarna de opwaartse druk weer kan toenemen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 25 juni 2014 09:20
    [quote alias=Go with the flow id=7730733 date=201406250751]
    [...]

    Vandaag even openen met een minnetje en dan gaat de mars richting de 428

    Maandag heb je calls juli 420 gekocht voor net geen knaak. Die staan nu flink onder water. Ga je nu bijkopen op deze lagere koers ? Ook juni wil je positief eindigen toch ?
  2. [verwijderd] 25 juni 2014 09:21
    Grappig die complete willekeur, zo gaan we naar de 430 in een paar weken en zo gaat er 10% af in een "zomercorrectie". Gelukkig is er niemand die het weet, maar een correctie tot de zone 390-395, lijkt me heel gezond in de komende zomermaanden.

    In oktober kan het daarna weer naar 430 en hoger.

    Ik zit long op de vix future. Deze gaat er pas uit bij 20, staat nu 13.
  3. dmmsch 25 juni 2014 09:24
    Der S&P-500 hat ein glasklares Umkehrsignal produziert! Nach Ausbruch auf ein neues historisches Hoch kam es zu massiven Gewinnmitnahmen und der Unterschreitung der bisherigen Unterstützung bei 1954 Punkte. Diese dient nun als Widerstand. Solange die Marke nicht wieder ausgenommen wird, ergibt sich ein Abwärtsziel bei 1938. Unterstuetzungslinie.
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 juni 2014 09:42
    quote:

    ONN schreef op 25 juni 2014 09:33:

    [...]
    Het schoot omhoog daarna maar ik nam meteen winst. Ik ga eigenlijk altijd voor snelle scalps als 't ff kan.
    OK, ik verwachtte een ochtend dip tot hooguit 410 en dan weer stijgen. Long AEX 413,2
    en zie wel wat het wordt vandaag, korte stoploss.
  5. powertje 25 juni 2014 09:58
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 25 juni 2014 09:55:

    Wat een geluk weer, allemnaal spielerij nu, straks down, mep down meteen.
    Nee gister waren de futures voorbeurs groen en gingen we eindigen in het rood.

    Vandaag zijn de futures voorbeurs rood... dus gaan we groen eindigen.
    De aanval op de nieuwe top zal worden ingezet.
    De indicatoren zijn genoeg afgekoeld om een laatste spurt omhoog te maken :).
262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links