Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royal Dutch vs Petrobras

Royal Dutch vs Petrobras

Mijn eerste bijdrage over een AEX-alternatief begin ik vanzelfsprekend met het zwaarst wegende aandeel in mijn portefeuille De altenatieve AEX: het alternatief voor Royal Dutch.

Het best presterende AEX-alternatief van de afgelopen maanden Petroleo Brasileiro (oftewel Petrobras) is niet vrij van controverse. Sinds mijn eerste vermelding op Twitter op 26 maart staat het aandeel 23% hoger, ondanks de rapportage van een winstdaling en voortslepende politieke conflicten.

Petrobras is de op zes na grootste olieproducent ter wereld, gemeten naar beurswaarde, en is voor iets meer dan 50% in handen van de Braziliaanse overheid. Aan het laatste feit dankt de onderneming haar spectaculaire groei in de afgelopen decennia.

Maar recent werd het ook geconfronteerd met de nadelen van de overheidsbemoeienis. Om de hoge inflatie in Brazilië te beteugelen werd Petrobras door de overheid gedwongen de prijzen aan lokale afnemers te verlagen.

Schandalen

Dit was één van de vele teleurstellingen die het Braziliaanse groeibriljant de afgelopen jaren moest verwerken, naast:

  • ongelukkige aankopen van buitenlandse raffinaderijen
  • politieke schandalen
  • de fraudezaak waarbij SBM Offshore was betrokken

Het heeft de winst en vooral de beurswaarde van Petrobras fors doen kelderen sinds januari 2010. Braziliaanse oppositiepartijen hebben rondom de schandalen en de betrokkenheid van de Braziliaanse president (Dilma Roussef) hun campagne gebouwd.

Het duurde tot medio maart dit jaar voordat beleggers zich realiseerden dat de koersbeweging van 50 dollar naar bijna 10 dollar wellicht wat overtrokken was. Het bedrijf staat immers goed gepositioneerd naar de toekomst:

  • het bezit één van de grootste bewezen
  • onontwikkelde reserves ter wereld
  • opereert voornamelijk in opkomende markten
  • zal altijd de steun genieten van de (huidige) Braziliaanse overheid

 

The rise and fall of Petrobras

Bron: Yahoo Finance

Snelle winstgroei

Recent ontdekten de Brazilianen nog een olieveld aan de kust van Rio de Janeiro dat mogelijk één van de grootste ooit is. Ook zonder deze ontdekking verwachten analisten dat de nettowinst dit jaar met 14% zal stijgen en volgend jaar met 31%.

Bij Royal Dutch, of Koninklijke Olie zo u wilt, zal de winst volgend jaar nauwelijks vooruit komen. Ook de koninklijke Nederlandse en Britse oliemagnaten zijn niet vrij van schandalen. En laten we eerlijk zijn: het scheelt nogal of je een politiek gevecht moet aangaan in eigen land of in Nigeria.

Los van de politiek en puur gelet op de cijfers dan is de keuze tussen de twee grootmachten niet lastig: Petrobras is gewaardeerd tegen 9x de winst in 2014 en 7x de winst in 2015. Royal Dutch doet 11x de winst in beide jaren. De verwachte langetermijngroei ligt voor de Brazilianen op 19% en voor Shell op slechts 7%.

Verhoudingsgewijs bezit Petrobras meer cash en analisten zijn iets enthousiaster over het profiel van het bedrijf uit Rio de Janeiro. Het aandeel wordt verhandeld in New York en dit leidt dus alleen tot een valutarisico op de dollar.

Er zijn genoeg andere risico’s te noemen, maar in principe gelden die voor de meeste oliegiganten.

Specifieke kansen zijn er ook: een economische stimulans dankzij het WK voetbal, interessante ontwikkelingen in de biodiesel- en ethanolsegmenten enzovoort. Puur gelet op de harde cijfers is het weduwen- en wezenfonds Royal Dutch momenteel echt minder interessant.

 

Statistieken per 25 mei 2014 Shell Petrobras
Marktkapitalisatie 188 miljard euro 100 miljard dollar
Notering Euronext NYSE
Aantal medewerkers 92.000 86.000
Koers-winstverhouding 2014 11 7
Koers-winstverhouding 2015 11 7
Dividendrendement 5% 5%
Oordeel analisten hold buy
Koersontwikkeling YTD +12% +8%

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. DirkDeNeu 27 mei 2014 09:46
    ja Shell heeft een zeker degelijkheid bewezen. Pertrobras zal altijd onderhevig zijn aan de grillen van de overheid. De stroperigheid blijft en dat komt de winstgevendheid niet ten goede. Niettemin staat dit aandeel wel bij mij in de kijker. Maar dan wel in het rijtje hoog-risico / hoog-rendement. Shell staat bij mij in een andere categorie.
  2. [verwijderd] 27 mei 2014 11:02
    "Het aandeel wordt verhandeld in New York en dit leidt dus alleen tot een valutarisico op de dollar."

    Leenards, je bent een pannenkoek.
    Het aandeel Petrobras staat genoteerd aan de beurs van Sao Paulo in Braziliaanse valuta. Een ADR in New York is makkelijk en in US dollars, maar beweegt mee met de koers USD/REAL.

    Als je de ADR koopt, heb je geen USD/EUR risico maar EUR/REAL risico. Terug naar school jongen!

  3. [verwijderd] 27 mei 2014 13:21
    @Leve de Beurs: ja, dit is het juiste fonds. Ik heb de ADR-notering in New York aangehouden, omdat de Braziliaanse beurs voor de meeste beleggers niet toegankelijk is. De ADR staat (omgerekend) gelijk aan twee aandelen Petrobras op de Braziliaanse beurs. Hoewel het volume in beide noteringen ongeveer gelijk is, klopt het dat de winst van het bedrijf in real wordt geboekt en de koers van de real t.o.v. de euro dus relevant is. Hier wordt het echter wel complex: een dalende real betekent dat de positie in USD ook minder waard wordt, maar tegelijkertijd is het gunstig voor de concurrentiepositie van Petrobras. Bij veel brokers wordt een positie bovendien met geleende buitenlandse valuta gekocht, waardoor er initieel geen valutarisico is.

    Kortom, iedereen die belegt in buitenlandse aandelen doet er verstandig aan zelf de valutarisico's goed in kaart te (laten) brengen!

    In de performance van de AEX-alternatieven zijn valutaschommelingen overigens meegenomen.
  4. [verwijderd] 27 mei 2014 14:43
    Mark Leenards, het aandeel is op de Braziliaanse beurs dit jaar nauwelijks gestegen. De Braziliaanse munt daarentegen is zo'n 6% sterker geworden.

    De koersbeweging van de ADR komt dus voort uit de valuta schommeling.

    Je hebt BRL/EUR risico. Dat niet vermelden, en wel over de dollar hebben (want NY..) is prutswerk. Echt.
  5. Mathijs80 27 mei 2014 19:06
    Beste Mark, ik vind je idee voor de alternatieve AEX lovenswaardig. Toch vind ik dat je niet met echte alternatieven aankomt. Een alternatief voor mij is een vergelijkbaar aandeel in de sector die met hetzelfde risico een lager risico heeft, of met hetzelfde risico een hoger rendement.
    De alternatieven die je aandraagt lijken me vaak op bedrijven die of meer richting midcap gaan of in een meer risicovolle omgeving (emerging markets). Logisch dat ze dan een beter rendement hebben. Maar is de risico-rendement relatie (Sharpe-ratio?) ook beter?
    Neem het eens mee in je volgende alternatief. Ik ben benieuwd.
  6. [verwijderd] 28 mei 2014 14:44
    opzich wel grappig toch dat een schrijver probeert 1-op-1 alternatieven te zoeken voor nederlandse aex-aandelen.

    dit lukt natuurlijk niet helemaal (vind maar eens exact hetzelfde bedrijf, je loopt naast aandelenrisico ook nog valutarisico, je kan waarschijnlijk niet ´drippen´ in het buitenland) maar als denkoefening is het wel wat.

    als je toch een positie in de bedrijfskolom ´olie´ wilt innemen is misschien de tracker ´XLE´ nog wel iets om in de gaten te houden. dit is een etf met verschillende aandelen die van upstream tot downstream ´in de keten´ zit. heb je wel eurusd valutarisico :)
  7. Tradingmate 22 juli 2014 05:51
    Beste Mark Leenards,

    Bij ADR's worden kosten doorberekend. De bank die de ADR onderhoud wil er ook nog iets aan verdienen. Ben je op op de hoogte van de kosten die worden gerekend? (mogelijk via dividendkortingen)

    Ben je op de hoogte of dividend belasting in Nederland kan worden afgetrokken van je Nederlandse belastinginkomsten (of is er geen verdrag tussen Nederland en Brazilie?) ...of geldt hier het verdrag tussen Nederland en de VS?
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links