Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: 1 april gap

Binnen een week tijd werd een derde opwaartse gap gevormd en brak de AEX met deze gap opwaarts door de eerste lagere top van dit jaar bij 402,50. De opwaartse kracht in de AEX is groot en ook de technische indicatoren wijzen op een verder vervolg omhoog in de komende tijd.

Toch zullen kleine en soms intraday terugvallen plaatsvinden voordat de AEX definitief door het niveau van zijn jaartop op 409 breekt binnenkort. Ik verwacht namelijk nog steeds dat de AEX zijn jaartop in de komende weken aanzienlijk kan aanscherpen voordat een volgende en derde correctie van dit jaar start.

Ondanks dat de langere trends allemaal opwaarts zijn gericht, zijn correcties noodzakelijk om de contouren van deze trend te bepalen. In de relatief smalle stijgende trend in het middellangetermijnbeeld sinds eind 2012 werd tijdens de recente tweede correctie van dit jaar de onderkant bij 380 precies getest.

De bovenkant van dit trendkanaal is ondertussen verder opgelopen naar een niveau van 420. Mijn doel voor de komende weken ligt bij een test van ongeveer deze toppenlijn. Belangrijke weerstanden liggen bij:

  • een oude horizontale weerstand van 417,50
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top van 409 en de bodem van 379,50, bij 428

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

W-formatie

Sinds begin dit jaar is er een W-formatie in ontwikkeling. Dit patroon wordt geactiveerd zodra 409 opwaarts wordt uitgenomen en vanuit dit patroon is dan een koersdoel te berekenen van 440 punten voor de komende maanden.

Mijn langere doel ligt overigens nog steeds in de zone 450 tot 470 in de loop van de tweede helft van dit jaar. Dit doel blijft staan zolang de AEX zijn stijgende middellangetermijntrend niet neerwaarts verlaat.

Opvallend is dat de algemene opinie tijdens het recente dieptepunt zo snel negatief draaide en verslechterde, terwijl er technisch nog geen verslechtering was opgetreden. Sinds de start van deze langetermijnbullmarkt, horen we bijna maandelijks dat een verdere stijging niet mogelijk is en dat dit toch echt de top moet zijn.

Maar de trend is sinds die tijd opwaarts gericht, waarbij wel geregeld normale en soms forse correcties optreden. Vorig jaar waren er in totaal zes correcties, waarvan de zomercorrectie ongeveer 13% bedroeg. Deze lijn zal dit jaar naar mijn mening worden voortgezet.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gaps

In het zeerkortetermijnbeeld bleef de AEX gisteren minder dan 1% onder zijn jaartop liggen. Uiteindelijk viel hij terug naar de onderkant van zijn dagcandle en vormde een shooting star. Dit kan voor een beperkte (intraday) terugval zorgen vandaag of morgen.

De eerste steun ligt bij de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 401,90 en 402,80. Hierbinnen ligt de vorige top van 402,50. Als de AEX deze gap open weet te laten, dan mag binnen enkele dagen een opwaarts vervolg naar 409 worden verwacht.

Onder deze gap ligt de volgende gap alweer bij 398,60 tot 399,60. Zelfs een terugval naar de voormalige dalende toppenlijn die gelijk ligt aan het 50-daags gemiddelde rond de 394,60 zou technisch gezien geen enkel probleem opleveren en zorgen voor een normale terugtest.

Toch verwacht ik eigenlijk een dergelijke terugval niet meer, vooral omdat de opwaartse kracht zeer groot is. Weerstand ligt bij:

  • de top van gisteren
  • de bovenkant van de shooting star bij 405,10
  • de jaartop van 409

De S&P 500 drukt tijdens de huidige smalle consolidatiefase op een hoog niveau nog steeds tegen zijn jaartop van 1883 aan. Een sterke bodemzone ligt bij 1830 tot 1850. Ik verwacht op zeer korte termijn een opwaartse doorbraak en vervolgstijging naar de 1920 en hoger.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Toppatroontje

Ook de DAX is goed hersteld na de recente forse correctie waarbij zelfs even een valse neerwaartse doorbraak plaatsvond. De Duitse index testte alweer bijna zijn vorige top van 9720. Toch werd hier gisteren een toppatroontje gevormd in de daggrafiek: een dark cloud cover. 

Die viel samen met een test van de minst steile dalende toppenlijn (langs de toppen van 9794 en 9720). Deze lijn ligt nu bij 9643 en kan samen met het toppatroon voor een beperkte neerwaartse druk zorgen. De eerste belangrijke steun ligt bij het 50-daags gemiddelde van 9431.

Toch blijf ik bij mijn mening dat de jaartop zeer binnenkort wordt getest en de DAX uiteindelijk tot ruim boven de 10.000 punten kan oplopen. Zodra de genoemde toppenlijn en de top van gisteren opwaarts worden gebroken, mag een snel vervolg naar de jaartop van 9794 worden verwacht.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

200 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 1 april 2014 09:15
    quote:

    Henri275 schreef op 1 april 2014 09:11:

    Goedemorgen allen,

    Had ook eens een keer geluk met mijn stoploss. Had vanmorgen mijn stoploss op DAX long bij Plus500 verhoogt naar 9.607. Komt ie naar beneden, maar stuitert omhoog vanaf 9.607,06. Stoploss inmiddels verhoogt naar 9.620...
    En daar eruit met 35 punten winst... Op 9.614 opnieuw meteen weer long...
  2. legendaries 1 april 2014 09:17
    quote:

    Henri275 schreef op 1 april 2014 09:15:

    [...]

    En daar eruit met 35 punten winst... Op 9.614 opnieuw meteen weer long...
    6 punten is wel erg weinig imho :x
    dan is het nut van je handmatige trailingstop verdwenen daar je verwacht dat als hij er doorheen gaat, dat de trend ook dalende is?
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 1 april 2014 09:20
    quote:

    legendaries schreef op 1 april 2014 09:17:

    [...]

    6 punten is wel erg weinig imho :x
    dan is het nut van je handmatige trailingstop verdwenen daar je verwacht dat als hij er doorheen gaat, dat de trend ook dalende is?
    Ben ik met je eens.. maar had opeens het gevoel dat hij meteen weer omhoog zou gaan... Kan nu inderdaad bijna de helft van mijn winst weer inleveren, en die kant lijkt het wel op te gaan nu, maar goed, mijn gevoel zei weer verder omhoog... Helaas...
200 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.