Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop in zicht

De AEX vervolgt zijn opwaartse weg in een snel tempo. Vorige week lag mijn eerste weekdoel nog bij de dalende toppenlijn vanaf de jaartop van destijds 396. Met de opwaartse doorbraak hiervan werd een langer durende zijwaartse handelsfase opwaarts afgerond.

Mijn volgende doel lag bij de eerste lagere jaartop van dit jaar van 402,50. Dit niveau is ondertussen ook behaald en de kans is groot dat de AEX hier vandaag direct doorheen breekt en in de komende dagen op weg gaat naar de jaartop van 409. In dat scenario wordt 402,50 direct het eerste steunpunt.

Sinds begin dit jaar is er een W-formatie in ontwikkeling:

  • de buitenste pootjes liggen bij 409
  • de middelste poot bij 402,50
  • de onderkant bij de dubbele bodem van 379,50

Volgende fase

Zodra 409 wordt gebroken, iets wat ik binnenkort wel verwacht, dan wordt de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart. Het koersdoel dat vanuit dit patroon is te berekenen ligt op 440 punten.

Voor de komende twee maanden acht ik de kans groot dat de AEX zijn jaartop aanzienlijk kan aanscherpen. De eerste belangrijke weerstand boven de 409 ligt bij 417,50. Daarboven ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau (tussen de 379,50 en 409) bij 428 punten.

Het opwaarts potentieel voor de komende maanden blijft dus ook bij de huidige stand aanzienlijk.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Test 450 tot 470

Ondanks dat de algemene opinie tijdens het recente dieptepunt van de tweede correctie behoorlijk negatief was en veel analisten hun visie draaiden naar een negatief vooruitzicht, bleef de AEX zoals verwacht boven de jaarbodem van 379,50 en bleef ook de sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrend volledig in stand.

Er heeft verder ook een normale terugtest plaatsgevonden naar het nog steeds oplopende 200-daags gemiddelde. Al met al dus technisch gezien niets aan de hand. Hierdoor blijft mijn langere visie voor de rest van dit jaar gewoon bestaan.

Hierbij verwacht ik in de loop van dit jaar een test van de zone 450 tot 470. Na de recente klassieke bodemvorming rond de 380 lijkt de koek in het kortetermijnbeeld dus nog niet op.

Destijds werden meerdere omkeerpatronen gevormd, zoals:

  • een hammer
  • een morning star
  • positieve divergentie

Opvallend was dat de opwaartse doorbraak medio vorige week van de minst scherp dalende toppenlijn in de AEX ook gepaard ging met opwaartse doorbraken door hun dalende toppenlijn in de RSI en de MACD. Deze indicatoren zetten ondertussen hun opwaartse weg sterk door en er is nog genoeg opwaartse ruimte aanwezig.

Deze bewegingen vinden plaatst nadat ten tijde van het dieptepunt tijdens de tweede correctie van dit jaar positieve divergentie werd gevormd.

AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

Tekens van kracht

In het kortetermijnbeeld staat een doorbraak door de 402,50 vandaag op het menu. Hierboven ligt eigenlijk alleen nog de jaartop als volgende weerstand. Die kan al deze week worden behaald. Steunniveaus zijn er genoeg. In de afgelopen week werden namelijk meerdere opwaartse gaps gevormd, een teken van kracht.

  • de eerste gap ligt tussen 398,60 en 399,60
  • daaronder ligt nog een gap tussen de 393,50 en 394,10

Overige steunpunten liggen in het kortetermijnbeeld bij het 50-daags gemiddelde van 394,60 en de voormalige dalende toppenlijn van 395,10. Toch verwacht ik dat de kans groter is dat de (intraday) terugvallen zeer beperkt zullen zijn en de 409 sneller op de borden kan staan dan menigeen verwacht.

Goud: bodemvorming

Een interessante grafiek is die van goud. Nadat begin februari de sinds augustus vorig jaar dalende toppenlijn opwaarts werd gebroken rond de 1260 werden de scherpe kantjes van de bearmarkt uit de markt gehaald. Er staat nu een meervoudige bodem bij 1180 op de borden.

Recent werd ook de langere dalende toppenlijn opwaarts gebroken, maar werd een toppatroon (island reversal) gevormd. Op langere termijn (sinds september vorig jaar) is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon in ontwikkeling en is de goudprijs nu met de tweede schouder bezig.

De onderkant voor de komende tijd zou dan moeten liggen bij maximaal 1260. De koers is daar in de afgelopen dagen relatief dicht in de buurt geweest, en de huidige terugval is ook te zien als terugtest van het 200-daags gemiddelde waar de goudprijs nu omheen cirkelt.

Ik houd rekening met bodemvorming en de start van de volgende opwaartse beweging naar minimaal de neklijn van 1360 tot 1370. Daarboven gaat de opwaartse trend helemaal los richting aanzienlijk hogere niveaus.

Daggrafiek goud

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. powertje 31 maart 2014 09:24
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 31 maart 2014 09:19:

    Vandaag dalen we, gaan we onder de 400, dan weg vrij voor 390 weer. Yelle gaat spreken straks.
    Morgen rood, diep rood.
    Verwacht correctie, en nu echt, dan over week of 3 weer dik up.
    Ik vraag me echt af hoeveel geld jij al wel niet hebt verloren afgelopen week? En deze week gaat verliezen?
    Volgens mij weet je zelf niet eens op welke dag en tijdstip Yellen gaat spreken...

  2. [verwijderd] 31 maart 2014 09:27
    quote:

    powertje schreef op 31 maart 2014 09:24:

    [...]

    Ik vraag me echt af hoeveel geld jij al wel niet hebt verloren afgelopen week? En deze week gaat verliezen?
    Volgens mij weet je zelf niet eens op welke dag en tijdstip Yellen gaat spreken...

    Maakt weinig uit . Volledig op de gok deze koersvorming lijkt mij. Zie jij logica dan?
295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links