Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doel bereikt

Mijn doel voor deze week werd gisteren al bereikt. Ik gaf namelijk begin deze week aan dat na een kortstondige terugval tot aan de eerste steun van 388 een opwaartse beweging mocht worden verwacht naar de dalende toppenlijn vanaf de jaartop. Deze toppenlijn lag gisteren bij 396.

Het viel mij op dat er een behoorlijke discussie was ontstaan onder mijn column over deze dalende toppenlijn. Ik zal mijn visie hierover nu geven. Deze dalende toppenlijn ontstond bij de jaartop van 409 en heeft de eerste lagere top daarna als raakpunt. Deze lagere top is te vinden bij 402,50.

Hierna vond een kleine en tijdelijke doorbraak plaats met een top bij 400,90. Dit was achteraf een valse doorbraak. Ik heb deze dalende toppenlijn echter laten liggen zoals hij startte en niet aangepast aan deze top. Dit zou ik pas doen als er tijdens de tweede correctie van dit jaar een lagere bodem (onder de 379,50) op de borden was gekomen, of als er meer precieze raakpunten zijn te vinden.

Als we hem elke keer moeten aanpassen bij een opwaartse doorbraak wordt de hellingshoek steeds kleiner totdat er een horizontale lijn overblijft op 409. Het gaat er uiteindelijk om dat een dalende toppenlijn zoveel mogelijk raakpunten heeft en deze niet direct wordt aangepast aan een tijdelijke en valse uitbraak. Maar dat is mijn technische mening.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Klassieke trendomkeer

Het is in de komende dagen belangrijk dat deze doorbraak structureel wordt om niet te verzanden in opnieuw een valse uitbraak. Mocht dat namelijk wel het geval zijn dan kan het zijn dat er wel een nieuwe dalende toppenlijn is ontstaan, mits deze meer raakpunten heeft. Toch is en blijft de ondertoon krachtig en mag in de komende week een opwaarts vervolg worden verwacht naar de toppen van 400,90 en 402,50.

Tijdens de tweede correctie van dit jaar was er sprake van een klassieke trendomkeer waarbij meerdere omkeerpatronen werden gevormd (positieve divergentie, hammer en morning star) en een belangrijke steunzone werd getest (379 – 382). Deze steunzone blijft voor mij het kantelpunt in het middellangetermijnbeeld voor de komende tijd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De belangrijkste steunpunten voor vandaag liggen bij de gisteren gebroken dalende toppenlijn van nu 395,60 en de gevormde opwaartse gap tussen de 393,50 en 394,10. Als de AEX deze gap weet open te houden, blijft er sprake van krachtige opwaartse kortetermijnbeweging en mag al snel een verdere stijging naar hogere niveaus worden verwacht.

Hogere jaartoppen

Onder de gap ontstaat in principe weer ruimte naar de 388, maar dat verwacht ik eigenlijk niet meer. Een hogere bodem vandaag of morgen als aanzet voor een verdere en structurele doorbraak is naar mijn mening het meest reële scenario.

Weerstanden liggen dus bij 400,90 en 402,50, maar voor de komende periode verwacht ik een verdere stijging naar de jaartop van 409 en hoger. Let er daarna wel op dat we weer alert moeten zijn op topvormingsignalen, vooral zodra de opwaartse ruimte in andere indices naar belangrijke weerstanden beperkt wordt.

Net als vorig jaar verwacht ik ook dit jaar meerdere correcties om uiteindelijk de stijgende trends te bevestigen naar hogere jaartoppen.

Vix

Een belangrijk signaal kwam ook vanuit de technische indicatoren. Na de eerdere positieve divergentie brak de RSI gisteren door zijn dalende toppenlijn. De MACD heeft deze beweging nog niet gemaakt, maar maakte wel een positieve crossing na de eerdere hogere bodem. Na de afronding van de eerste correctie in de AEX is dit pas de tweede keer dat de MACD een positieve crossing dit jaar maakt.

Ook de VIX brak gisteren intraday fors door zijn stijgende bodemlijn. Dit lijkt de eerste aanzet te zijn voor de neerwaartse afronding van een ontstane symmetrische driehoek in deze volatiliteitsindicator.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX

De DAX vormde begin deze week als enige index een bearish engulfing. Deze werd gisteren met een forse opwaartse candlestick weer opgeheven. De eerdere neerwaartse doorbraak door de stijgende middellangetermijnbodemlijn en de neklijn van een potentieel hoofd-schouderpatroon waren valse signalen.

Ondertussen is de dalende toppenlijn van deze 2e correctie alweer een week geleden gebroken en kan de DAX zich opmaken voor een verdere stijging in de komende tijd naar de toppen van 9.720 en 9.794. Steunniveaus voor vandaag liggen bij 9.370 en 9.270.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

348 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 27 maart 2014 09:13
  De shortjes doen niet veel helaas en dat getuigt toch wel van kracht van de markt m.i.
  De fear and greed index staat nu op 38 en dat is dichtbij extreme fear. Misschien dat de yanken dus weer naar rood gaan vandaag, zou een mogelijkheid kunnen zijn.De shortjes hou ik nog maar even vast. Staan in de plus maar ik heb de vinger bij de knop. In een situatie als deze is de zijlijn beter. Er is nl geen duidelijke richting vooralsnog.
 2. [verwijderd] 27 maart 2014 09:19
  quote:

  B. Heijink schreef op 27 maart 2014 09:09:

  @ green guru, Ik gebruik de intraday-topjes van de candlesticks en niet de slotkoersen.

  Met vriendelijke groet,

  Bas Heijink
  Dat zou ook moeten imo. Over de wijze waarop de dalende toppenlijn kan natuurlijk flink gediscussieerd worden ;)
  Ik vind zelf dat deze minder stijl daalt, maar dat heeft met de lagere topjes te maken vlak na de 409.
348 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links