Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Oost west, thuis best"

"Oost west, thuis best"

Eigenlijk ben ik veel te laat. Het komt alleen mooi uit vandaag met die crisis rond de Oekraïne en vooral de meevallende inkoopmanagersindices in Europa en tegenvallende in de opkomende markten. Donderdag was ik bij een ING Investment Management presentatie over Europa en die emerging markets.

Mijn oren tuitten daar: niets dan opbeurende geluiden en cijfers over Europa en vooral malaise en donkere wolken boven de aanstormende beurzen. Ik kan met niet herinneren wanneer ik zoiets voor het laatst heb gehoord. In iedere geval was ik toen nog niet grijs met witte plukjes.

Wat er vandaag op de beurzen gebeurt is een event: Oekraïne. Zoiets valt van te voren nooit te voorspellen, maar het verandert niets aan de fundamentals van de markt. Tenzij het natuurlijk echt oorlog wordt in die regio en het is precies die angst die vandaag de beurzen lager zet.

Wat nu als dit weer over waait? Waar het om gaat is hoe de wereldeconomie er echt voor staat, wat die de komende tijd gaat doen en hoe u daar als belegger op voorsorteert. Daar geven de inkoopmanagersindices van vandaag een aardig beeld van. Europa zit in herstelmodus:

 

 

De opkomende markten zitten juist in een neerwaartse spiraal:

 

 

Europa

ING Investment Management-strateeg Patrick Moonen is enthousiast over Europese aandelen, heel enthousiast zelfs. Hij rekent het komende jaar op 10 à 15% winstgroei van de Europese bedrijven en dat zit nog niet in de koersen naar zijn smaak. Hier zijn belangrijkste punten:

 

 

Anders samengevat:

 

 

En het bedrijfsleven is volgens Moonen zo mean & lean als wat:

 

 

Zoals gezegd, de strateeg ziet nog wel upside in de koersen:

 

 

Een van de bezoekers was mijn oud-collega Michiel Pekelharing. Misschien maakte hij nog wel de slimste opmerking. Na afloop zei hij: "Opvallend, tijdens dit seminar is er helemaal niet over rendementen gesproken, maar alleen maar over risico." Dat klopt, plusje voor ING! Zo hoort het.

 

 

Waar liggen dan kansen, volgens Moonen? Italië, Griekenland (!) en financials.

 

 

Niks voor u? Nou, dan koopt u toch gewoon Japan?

 

 

Opkomende markten

"Ik zou nog maar even wachten," antwoordde Moonens collega en emerging market-specialist Maarten-Jan Bakkum. Mijn vraag luidde of het misschien een idee is alvast wat stukjes van een opkomende marktenfonds of -tracker op te pikken in anticipatie op ééns betere tijden.

Dit is zijn visie op die markten:

 

 

Grote gemene deler: opkomende landen hebben de afgelopen tien jaar op de pof of krediet geleefd.

 

 

Het feest is nu over. Regeringen en centrale banken moeten nu afknijpen (om hun munt te redden) en dat is funest voor de groei, zoals ook die inkoopmanagersindices klip en klaar duidelijk maken:

 

 

Bakkum maakt zich om tal van redenen (schulden!)) vooral grote zorgen om China. Om de meest in het oog springende er uit te pikken: hij voorziet de komende jaren slechts 5% economische groei, waar de officiële ramingen rond 7,5% zijn.

 

 

Als China niest, worden volgens Bakkum alle opkomende landen verkouden, maar dit zijn volgens hem de grootste usual suspects. Ja, ook Brazilië. En berg u volgens hem maar als dit land deze zomer in eigen stadion geen wereldkampioen voetbal wordt :-)

 

 

De laatste sheet: zo ziet de beleggingspropositie van Bakkum er uit:

 

 

Kortom, vandaag is een mooie dag om niet met de wolven mee te huilen, maar misschien wel her en der uw slag te slaan.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 10:55 Slechtste derby der Lage Landen: PostNL - Bpost 5
 2. 08:10 Koersen staan stil voorbeurs, maar er is weer grote risicobereidheid 5
 3. 08 aug En toen zat er weer fantasie in Pharming, €1 is weer in zicht 2

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 3 maart 2014 19:29
  Wie zo praat, heeft nergens recht op. Maar ik ben de beroerdste niet.

  Hier:
  www.iex.nl/Column/116587/Goudprijs-ge...

  Straat gewoon ins on blog, hoor:
  www.iex.nl/Columns/141/Beursvandaag.aspx

  En wel eens van Google gehoord? Die hebben best wel handige en succesvolle zoekmachine:
  www.google.nl/search?q=arend+jan+kamp...

  Groet,
  Arend Jan
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links