Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Goudprijs gefixed"

"Goudprijs gefixed"

Van de week had Financial Times dit bericht, maar haalde dat na een paar uur weer van de site. Dat is niet slim, want Google heeft een olifantengeheugen en zeker als het om goud gaat, is een relletje snel geboren. Gelukkig hebben we de reservepagina nog!

 

 

Ik schreef het al voorbeurs, vandaag heeft Bloomberg hetzelfde bericht. De London fixed goudprijs zou al decennia worden gemanipuleerd. Wie kijkt daar nou van op? Net als bij de Libor rente stellen een paar banken de prijs vast. In dit geval - hallo, daar zijn we weer - Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Bank of Nova Scotia and Société Générale.

Ons-kent-ons, handjeklap... ach, er zijn niet eens boeven voor nodig. Op de middelbare school zat ik altijd te klaverjassen met dezelfde maat. Na een paar jaar wist ik aan zijn oopslag zijn kaarten af te lezen. Zo zal het met al die handjeklap prijzen en indices ook gaan. Iedereen kent elkaar en heeft aan een half woord genoeg. Afschaffen die onzin. Het is 2014.

Misschien komt er ooit een justitieel onderzoek naar die banken die de Londen goudprijs vaststellen, maart u weet intussen hoe dat gaat. Als er als strafbare feiten zijn kan alles weer met een boete worden afgedaan. Oh, dit wist ik nog niet:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 28 februari 2014 16:46
    quote:

    OldAndWise schreef op 28 februari 2014 15:07:

    [...]

    Zonder enige kennis aan het posten gegaan? Welterusten en droom fijn verder.
    Staat gewoon in het artikel, lezen is niet zo moeilijk hoor :-)

    hahaha, geweldig dit.

    “[This] is indicative of panel banks pushing the gold price upwards
  2. Belegde boterham 28 februari 2014 17:26
    De handelaren hebben het introductie college over De 'vrije' marktwerking iets te letterlijk opgevat

    Ik begrijp nu beter de discussie die ik ooit had met een goede kennis van me, die een niet onaardige positie bekleed bij momenteel de ING - "Maar jullie als bank voegen toch niet zoveel toe aan de economie", was mijn stelling. Hij ageerde hierop, nu begrijp ik waarom :)
  3. [verwijderd] 28 februari 2014 17:39
    quote:

    !@#$!@! schreef op 28 februari 2014 17:29:

    een bank is een geldscheppende instelling. Lijkt me best belangrijk voor de economie.
    Waarom toch altijd zulke eufemismen? Een bank maakt een verplicht ruilmiddel met een paar toetsaanslagen voor zichzef beschikbaar. Normale bedrijven moeten er iets wat mankracht kost voor doen. Je werkt dus altijd voor de bank omdat je verplicht hun ruilmiddel moet gebruiken wat zij zonder moeite kunnen creeren. Als je als bedrijf hun ruilmiddel niet wil gebruiken dan gooit de overheid je namelijk in het gevang.
  4. [verwijderd] 28 februari 2014 21:56
    quote:

    !@#$!@! schreef op 28 februari 2014 16:46:

    [...]

    Staat gewoon in het artikel, lezen is niet zo moeilijk hoor :-)

    hahaha, geweldig dit.

    “[This] is indicative of panel banks pushing the gold price upwards
    Ach, geen kennis of te naief. Je mag zelf kiezen. Met lezen heeft het weinig te maken.
  5. [verwijderd] 28 februari 2014 23:16
    Hier is een aardig artikel over de rol van de banken EN centrale banken.
    Het goud van Nederland, duitsland en andere landen is gebruikt om de prijs te drukken. Het is uitgeleend en doorverkocht, om nooit meer terug te keren. Prijs fix? Ja, maar alleen naar beneden.

    kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_D...
  6. [verwijderd] 3 maart 2014 14:57
    Strafbaar of niet? Dat is inderdaad Dé kwestie. Laat mij toe daartoe een belangrijke ( bijkomende )andere invalshoek te volgen. Lees verder. Beursgenoteerde bedrijven moeten allen wettelijk voldoen aan de regels van "Corporate Governance". Meestal vertaald als "Behoorlijk bestuur".
    Die zijn, per onderneming, vastgelegd in het Charter van de onderneming. Deze charters ( veranderbaar) worden telkenjare vermeld in het jaarverslag.

    Zoek die eens op wat vermelde banken betreft. Wat zeer boeiende lectuur is.

    U zal zien dat kwestieuze bank-ondernemingen niet voldoen aan hun charter indien die goud fixing bewezen wordt. Deze charters beloven meestal o.a. " complain or explain". Deden ze dat reeds ?

    Dat slaat mij terug op de vraag van Arend J. Kamp. "Strafbaar of niet"? Ik bedoel : het eigen charter overtreden. Dat kan zeker feitelijk vastgesteld worden, als de gemeenschap dat wil.

    PS : hun charters zijn eerst bedoeld om vertrouwen te wekken. Dan kan een rechter zulke overtreding kwalificeren als : MISLEIDING. Dus zeker strafbaar.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links