Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tot volgend jaar

Dit is mijn laatste column van dit jaar en ik zal mijn liniaal begin januari weer tevoorschijn halen en de technische draad weer oppakken. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om alle lezers en reageerders te bedanken en wens iedereen prettige feestdagen toe.

De zesde correctie van dit jaar werd vorige week beëindigd door middel van een groot aantal bodemsignalen. Het begon een week geleden met de vorming van een bullish engulfing op de daggrafiek waarbij het laagste punt tijdens deze correctie bij 375,90 op de borden werd gezet.

Een bullish engulfing is een tweedaags omkeerpatroon. Dit is vanuit de candlesticks een van de meest betrouwbare omkeerpatronen na een snelle daling. Tijdens de vorming van dit omkeerpatroon werd ook de onderkant van het vlagpatroon aangetikt.

Dit zijn smalle en tijdelijke dalende trendkanaaltjes als tegenreactie op een voorgaande forse stijging. Tijdens de meeste correcties van dit jaar werd een dergelijk vlagpatroon gevormd. Afgelopen woensdag werd de dalende toppenlijn van dit vlagpatroon voor de eerste keer nipt opwaarts gebroken.

Einde correctie
Dit betekende het einde van de correctieve beweging. Een dag later sprong de AEX met een forse opwaartse gap naar aanzienlijk hogere niveaus. Doordat deze gap (tussen de 381,30 en 385,20) precies samenviel met een eerder en kleinere neerwaartse gap werd ook een island reversal-patroon op de borden gezet.

Vorige week maakte de MACD een positieve crossing en brak de RSI door de dalende toppenlijn. Uiteindelijk werd ook nog een prachtige bullish engulfing op de weekgrafiek geproduceerd. Deze enorme hoeveelheid aan elkaar opvolgende omkeerpatronen zorgde voor het einde van deze correctie.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Krachtige opgaande trend
Er zijn echter meer opvallende technische zaken in de AEX te zien. De correctie eindigde boven de maximale terugvalzone 371 tot 373. Hier liggen:

  • de stijgende bodemlijn van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek
  • de voormalige top uit 2011
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de jaartop en de jaarbodem van 2013

De opwaartse doorbraak van de 373 was een van de belangrijkste technische doorbraken eerder dit jaar. Dit zorgde ervoor dat een volgende fase in de sinds 2009 stijgende langetermijntrend werd gestart. De genoemde stijgende bodemlijn werd opnieuw (net als tijdens de vierde en vijfde correctie) op 5 punten na niet getest.

Er zijn dus veel overeenkomsten tussen de meeste correcties van dit jaar. Een opvallend laatste punt is dat de herstelbeweging opnieuw aanzienlijk sneller lijkt te gaan dan dat de correctie duurde. Er blijft dus in alle tijdstermijnen sprake van een zeer krachtige opgaande trend.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Mijn richtpunten
Waar liggen de steunniveaus en de richtpunten voor de komende tijd?

Het eerste steunpunt ligt bij het vrijdag opwaarts gebroken 50-daags gemiddelde van 389,50. Daaronder ligt de horizontale steun van 388. De opwaartse doorbraak hiervan zorgde vrijdag direct voor ruimte naar de laatste tussenliggende steun tot aan de jaartop bij 393,70.

De overige steunniveaus liggen met name bij de zone 383 tot 385,20. Hier liggen:

  • de bovenkant van de recente opwaartse gap
  • de bovenkant van de eerdere neerwaartse gap

Ik gaf aan dat een terugtest naar deze niveaus mogelijk bleef zolang de 388 niet opwaarts werd gebroken. Door deze doorbraak van afgelopen vrijdag lijkt een terugval in de komende tijd naar deze zone minder kansrijk geworden.

Voor de komende tijd houd ik rekening met een test van de jaartop bij 398,60 tot de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal, nu rond de 402. Voor de eerste twee maanden van het nieuwe jaar blijft mijn richtpunt liggen bij de 420 punten. Voor vandaag staat de test van de 393,70 op het menu.

Of de AEX krachtig genoeg is om aan het einde van dit jaar nog een hogere jaartop op de borden te zetten, moeten we nog bezien. 

Nogmaals hele fijne feestdagen en tot begin volgend jaar.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2013 10:00
    quote:

    rai144 schreef op 23 december 2013 09:37:

    AEX CB BEST Speeder Short 399.9032 @0,68 en 0,72. We zullen toch wel nog een half puntje zakken vandaag ?
    Nee, we zullen vandaag zelfs geen half puntje zakken. De Feel good show moet minimaal aanhouden tot na de kerst......de komende dagen kruipen we omhoog, Op 2 januari moet de telegraaf toch kunnen openen in grote letters op de voorpagina, AEX sluit op Recordstand 400....
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 23 december 2013 10:00
    Wat een MOP zou het zijn als de AEX als een raket door de 400 knalt terwijl Bas op z'n gemakkie geniet van zijn kerstreces (even aangenomen dat dit de reden voor zijn korte column-break is en niet tijdgebrek vanwege eindejaarsdrukte op zijn werkplek)...

    Hoe dan ook bedankt Bas voor je 2013-columns en hopelijk net zoveel goede visie in het nieuwe jaar. Fijne Kerst!
  3. Kinghe 23 december 2013 10:07
    quote:

    chiappucci92 schreef op 23 december 2013 10:00:

    [...]

    Nee, we zullen vandaag zelfs geen half puntje zakken. De Feel good show moet minimaal aanhouden tot na de kerst......de komende dagen kruipen we omhoog, Op 2 januari moet de telegraaf toch kunnen openen in grote letters op de voorpagina, AEX sluit op Recordstand 400....
    Leuke bijdrage, bedankt...

    Vandaag is veel mogelijk, zelfs zakken!
    Denk morgen rustig dagje 2 punten range, waarna woensdag (DRAAIDAG!!!) de topcandle wordt gezet met zowel hogere als lagere koers als morgen...

    Have funz!
  4. The Entrepreneur 23 december 2013 10:15
    quote:

    Kinghe schreef op 23 december 2013 10:07:

    [...]

    Leuke bijdrage, bedankt...

    Vandaag is veel mogelijk, zelfs zakken!
    Denk morgen rustig dagje 2 punten range, waarna woensdag (DRAAIDAG!!!) de topcandle wordt gezet met zowel hogere als lagere koers als morgen...

    Have funz!
    Ik denk woensdag helemaal geen candle ;-)
667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links