Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Open ruimte

Nadat indices als de SOX, Nasdaq 100, DAX, CAC40 en Russell 2000 al eerder boven hun jaartop, danwel all-time high braken, was het gisteren de beurt aan de S&P 500. Zonder enige moeite brak de index boven de all-time high van 1.730. Hiermee is de ruimte geopend naar de stijgende langere toppenlijn op de daggrafiek van nu 1.772.

Tussenliggend is er in het korte beeld vanaf mei nog een stijgende toppenlijn te zien bij 1.744. Als we het eerste Fibonacci-projectieniveau pakken van de recente correctie dan is een doel te berekenen van ongeveer 1.790. Er blijft dus genoeg opwaarts potentieel voor de komende weken. De eerste steunniveaus liggen nu bij de vorige jaartoppen van 1.730 en 1.709.

AEX
De AEX is nog niet zover en bevindt zich nog in een tijdelijke consolidatiefase onder de jaartop van 385,90. Ik gaf eerder al aan dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hij hierboven breekt en zijn stijgende tendens voortzet. In de afgelopen dagen werd de voormalige jaartop van 380,20 als duidelijk steunpunt gebruikt.

Hieronder ligt verder nog de brede gap die recent werd geslagen tussen de 376,30 en 378,50. Een krachtig signaal blijft het feit dat ook deze correctie in een aanzienlijk korter tijdsbestek wordt goedgemaakt dan de correctie duurde. Deze vijfde correctie spant daarbij overigens de kroon. De correctie duurde ongeveer vier weken, maar de herstelbeweging is nu zes dagen onderweg vanaf de hogere middellangetermijnbodem van 366.

Ook werd tijdens deze correctie een duidelijk omkeerpatroon gevormd op de weekgrafiek, een hammer. Ik verwacht dat binnen enkele dagen de AEX boven de 385,90 jaartop breekt en zijn opgaande weg verder kan vervolgen. Daarboven ligt verder nog een kleine horizontale weerstand bij 388, maar een test van de stijgende toppenlijn van nu 392,50 ligt daarna als eerste in het verschiet.

Versnelling
Zodra deze stijgende toppenlijn wordt getest moeten we de technische situatie scherp in de gaten houden. Wordt hieronder namelijk opnieuw een topje gevormd voor een volgende terugval of zet de AEX direct door richting mijn uiteindelijke doel van 400 tot 420. De kans op een doorbraak boven de stijgende toppenlijn is de afgelopen maanden wel toegenomen.

Dit komt doordat bij zowel de vierde als de vijfde correctie de AEX ongeveer vijf punten boven de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek bleef. Er lijkt dus een versteiling van de middellangetermijntrend aan te komen. Boven deze stijgende toppenlijn liggen verder nog twee te berekenen doelen.

Bij 397 ligt het doel vanuit het afgeronde vlagpatroon. Bij 399 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van deze vijfde correctie. Tussen de 400 en 420 liggen meerdere horizontale weerstanden die al langere tijd gelden als mijn doel voor dit jaar.

Euro-dollar
Let verder scherp op de euro-dollar. De trend is opwaarts gericht en de euro kan volgens mij nog verder oplopen ten opzichte van de dollar. Toch is hij een zware weerstand genaderd. Bij 137,10 ligt de top van begin dit jaar. Een doorbraak hierboven is het meest reële scenario, maar de vraag is of dit direct zal gebeuren.

Zolang deze doorbraak niet plaatsvindt, is een beperkte terugtest nog mogelijk. Een sterke steunzone is te vinden bij 133,70 – 134,70. Hier liggen onder andere het uitbraakniveau vanuit een stijgende driehoeksformatie, de meest recente bodems, de stijgende bodemlijn van een versteilingsfase en het 50-daags gemiddelde.

Zodra de doorbraak plaatsvindt boven de 137,10 ontstaat direct een fors verder opwaarts potentieel. Belangrijke weerstanden daarboven liggen rond de 140 en 142,50. Mijn doel voor de komende maanden ligt ongewijzigd bij 145,50.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2013 08:43
    vr 18 okt 2013, 08:29


    S&P500 rally nog steeds niet uitgeput
    Rob Koenders

    AMSTERDAM -
    Nu de storm is gaan liggen en de beurzen weer in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen na de ongekende politieke strijd van de laatste weken in het Amerikaanse Congres, met als beste resultante een uitsteldeal, kunnen beleggers vanaf vandaag de focus weer volledig terugzetten op de derde kwartaalresultaten. De Amerikaanse bevolking walgt van politiek Washington. De S&P500 is topzwaar geworden.
  2. [verwijderd] 18 oktober 2013 08:44
    Kwartaalcijfers overtuigen niet

    De S&P500 zette de rally onverminderd voort gisteren en steeg alweer tot een nieuw All Time High recordslot van 1733 punten. Hoewel de derde kwartaalcijfers tot nu toe niet echt overtuigen en vooral de vooruitzichten uitdagend zijn, stijgen de koersen onverminderd door. De opwaartse ruimte is technisch gezien beperkt maar beleggers kopen onverdroten door. De grootbanken geven steeds meer koopadviezen op toch al topzware koersen. Zijzelf eruit en de kleine belegger erin. En dan weet u wat er gebeurt. Wie prikt de steeds verder opgeblazen ballon?

    De superrally op Wall Street dit jaar heeft de waarderingen voor de S&P500 bedrijven op driejaar hoogtepunten neergezet. De S&P500 ondergaat de meest breed gedragen superrally sinds op zijn minst 1990. De S&P500 handelt op de All Time High recordstand van 1733 punten tegeneen gemiddelde van 16,5 keer de gerapporteerde winsten. Een stijging van de gemiddelde koers/winsten van alleen al 17 procent dit jaar volgens data samengesteld door Bloomberg.

    Waarschuwing

    Maar liefst 445 van de 500 S&P500 bedrijven zijn dit jaar tot nu toe gestegen in de index, de meest breed gedragen stijging van bedrijven in meer dan 20 jaar. Toch waarschuwt gisteren Laurence Fink, CEO van één van de grootste fondsenhuizen ter wereld Black Rock met een belegd vermogen van $4100 miljard, dat de aandelenmarkten in de komende weken onder druk zouden kunnen komen.

    De shutdown van de regering in Amerika kan het GDP voor het vierde kwartaal 0,6 procent negatief beïnvloeden. In geld uitgedrukt is de rekening opgelopen tot een strop van $ 24 miljard voor de Amerikaanse economie in de 16 dagen van stillegging van de regering. De onnodige politieke worsteling sinds het begin van het vierde kwartaal zullen volgens Laurence Fink van Black Rock over een breed front de omzetten van de bedrijven negatief beïnvloeden. Hierdoor verwacht hij lagere koersen voor de aandelenmarkten en een langere periode van lagere renten.

    Expiratie

    Het is vandaag de oktober expiratie op de beurzen waarop de S&P500 dus op een All Time High koersrecord aan begint. De superrally op Wall Street duurt nu al 4 jaar en 7 maanden. De low van de kredietcrisis werd neergezet in maart 2009 op een stand van 666 punten van de S&P500. Sinds die tijd is er een ongekende spijkerharde rally opgestart, vooral als gevolg van QE pakketten, waardoor de S&P500 al 160 procent is gestegen.

    De S&P500 is dit jaar al met 22 procent gestegen tot het recordslot van 1733 gisteren. De doorstijging tot een nieuw All Time High recordslot vond gisteren plaats in reactie op marktspeculatie dat de Fed pas ergens in 2014 een begin zou kunnen maken met het terugschalen van het huidige programma van $ 85 miljard per maand aan obligatie opkopen. In de periode tot eind dit jaar is er nog teveel politieke en economische onzekerheid om een begin te maken met afbouwen van QE. In Januari treedt helikopter Ben terug als Fed voorzitter en wordt Jant Yellen officieel in functie gesteld. Dus ook geen geschikte datum. Pas op zijn vroegst in maart volgend jaar zou de Fed ertoe kunnen overgaan om de gratis geldkraan langzaam aan dicht te draaien. Tenminste als het dan kan want de groep marktvolgers wordt steeds groter die zich afvragen of QE ooit kan stoppen. De rente moet namelijk tot ver in de tijd op of rond de huidige niveaus blijven. De schuldentijdbom tikt maar door.
  3. [verwijderd] 18 oktober 2013 08:45
    vr 18 okt 2013, 08:25


    Nikkei staakt winstreeks

    TOKIO (AFN) - De beurs in Tokio is vrijdag licht lager gesloten. Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om wat winst te nemen na 7 winstdagen op rij. De Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen eindigde 0,2 procent lager op 14.561,54 punten. De Japanse hoofdindex wist desondanks deze week meer dan 1 procent te winnen.
  4. [verwijderd] 18 oktober 2013 08:46
    sh dax, fruts sp,etc.
    woe. was het moment van alltime high dit jaar, het gaat niet elke keer op he, geldbomen kweken in deze tijden dat beurzen alleen maar groen kleuren is oneerlijk, ook herfst, winter depressies. vandaag down, maandag zeker weer up wat afgelopen 2 weken met vandaag beetje weggeept is zeker, of toch weer down.

    Usa heeft zich zelf nu extra in de nesten gewerkt met nog meer crediet, en dat moet gewoon afgestraft worden vind ik, je moet zonder extra geld kunnen leven. als ik allemaal crediet maak, en krijg maandelijks minder binnen als ik alle credit steeds moet aanspreken om rond te komen komen we er nooit uit, levens lang bezig om het goed te maken, en weer 1 erbij om de andere op te vullen en af te lossen, geeft allemaal extra rente met zich mee, en per saldo ben je dus 17 x meer jaar vermogen kwijt.
  5. Miele Bauknecht 18 oktober 2013 09:02
    Weer prachtige poezie van de F1-fan. Geen touw aan vast te knopen, maar wat een pareltje heb je weer neergezet. Dank je wel.

    "Alleen maar groen kleuren is oneerlijk,
    ook herfst, winter despressies.
    Vandaag beetje weggeept is zeker
    of toch weer down.
    Je moet zonder extra geld kunnen leven
    als ik allemaal crediet maak.
    Geeft allemaal extra rente met zic mee
    ben je dus 17x meer jaarvermogen kwijt"

    Onvergetelijk!

  6. [verwijderd] 18 oktober 2013 09:06
    quote:

    Miele Bauknecht schreef op 18 oktober 2013 09:02:

    Weer prachtige poezie van de F1-fan. Geen touw aan vast te knopen, maar wat een pareltje heb je weer neergezet. Dank je wel.

    "Alleen maar groen kleuren is oneerlijk,
    ook herfst, winter despressies.
    Vandaag beetje weggeept is zeker
    of toch weer down.
    Je moet zonder extra geld kunnen leven
    als ik allemaal crediet maak.
    Geeft allemaal extra rente met zic mee
    ben je dus 17x meer jaarvermogen kwijt"

    Onvergetelijk!

    haha ja, akrdakabdra.
    Bedoelingen zijn goed, beetje vrijdag gemuts.
  7. [verwijderd] 18 oktober 2013 09:18
    ASML erg zwak. Ik denk dat Kolenboer goed zit met zn putjes. Zeker voor het einde van het jaar. Vanaf november zal het windowdressen beginnen. Aan de ene kant wil je als fondsmanager wel ASML in porto hebben (staat wel mooi, zo'n stijger). Aan de andere kant zullen ze wellicht de winsten op ASML gaan investeren in andere stukken. Ik zeg:

    DOWN
  8. [verwijderd] 18 oktober 2013 09:20
    Mbt euro/usd kan men het beste short gaan. De euro is gewoon zwak wat te danken is aan de zogeheten bankenunie; euro-politici willen gewoonweg niet erkennen dat 'één schuld-één munt' een noodzaak is. Vorige week las ik dat men rekening houdt met goud naar 850 usd en een sterker wordende usd.
  9. [verwijderd] 18 oktober 2013 09:26
    AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag hoger geopend, en klom na enkele minuten richting het hoogste niveau van 2013. Ook de andere Europese beurzen wisten na het verlies op donderdag de opmars weer te hervatten. De focus van de markt blijft gericht op de derdekwartaalcijfers. In Amsterdam bracht kabelbedrijf Ziggo zijn resultaten naar buiten.
488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links