Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Top 2000-gevoel

Er zijn radiozenders die een top 2000 uitzenden, maar als ik het over het top 2000-gevoel heb, dan heb ik het niet over muziek maar over de Nasdaq- en IT-hype die achteraf gezien toen voor een top zorgde. Ook nu zijn er weer veel fondsen die hype-achtige beelden laten zien.

Vorige week wees ik hier op Tesla. Dit is een extreem overgewaardeerd fonds en als ik kijk naar de vele reacties zitten veel beleggers erin met allerlei emoties rond dit aandeel. Nu ben ik een fan van Gordan Gekko van de film Wall Street en ik ben het eens met een zijn quotes: “Never become emotionally attached to a stock”.

U kunt het ook anders zien en daarom: 5 Things a Dog Can Teach You About Trading. Los daarvan ben ik zoals ze dat bij Top Gear noemen een petrolhead en vind dit leuker dan zonder geluid te zoemen met een elektrische auto en hou er dus over op en ga zeker niemand proberen te overtuigen om zijn aandelen te verkopen.

Wel wil ik er nog  op wijzen dat vrijdag op BNR Radio iemand van Ford en een collega vermogensbeheerder een groot deel van mijn punten onderschreven. De Ford-man wees daarbij fijntjes op het feit dat je normaliter op een auto-ontwerp eerst afschrijft alvorens je winst gaat maken op een model.

Een grappige opmerking van een van beide heren was dat de koers zelfs als ze meer winst dan Porsche weten te maken, het aandeel toch nog heel hoog gewaardeerd staat.

Nu heb ik een plukje puts in mijn fonds en voorlopig kost het geld. Maar kijkend naar de kaarsjes moet het goed komen. Dus nogmaals doe allemaal lekker uw eigen ding.

Wat gaat er goed? Mijn shortpositie op Home Depot gaat prima, ondanks dat de topman de verwachtingen al een paar keer verhoogde ging de koers omlaag. De markt was vorige week niet blij met de aanpassing van de uitbreidingsplannen (lees men gaat minder uitbreiden).

Ik zit ze short om een heel andere reden, namelijk dat ik helemaal niet geloof in een structurele opleving van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Helemaal al niet nu QE mogelijk stopt en de rente oploopt. Voor mij is dit fonds een mooie hedge tegen lagere huizenmarkten.

Ondanks dat het de afgelopen weken prima gaat, gaat helaas niet alles goed. Dat kan gelukkig ook niet. En dus de vraag wat kost geld?

Naast mijn long in Imtech die nog niet helemaal lekker loopt, heb ik een short in Google en blijkbaar is Google een echt bedrijf en helemaal geen hype want ik heb weer koopsignalen en heb daarom mijn verlies gepakt in mijn turbo short.

Amazon heeft ook weer een koopsignaal gegeven, gelukkig had ik al winst gepakt in mijn turbo short, dus als short moeten we weer even wachten met opnieuw in deze positie te gaan.

Groupon begint ook weer op te leven. Maar geen hypepatroon meer.

Netflix biedt via internet televisie aan en doet daarmee naast de grafiek ook qua businessmodel een bedrijf dat de jaren 2000 in optima forma herleven. En nu komen ze rond 9/11 ook nog met de introductie van nieuwe diensten in Nederland... Technisch zijn ze bijna weer bij de oude top.

Wellicht is het leuk om even naar de weekgrafiek te kijken om te zien hoe steil de curve verloopt. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit fonds met deze producten meer kans van slagen geef dan Versatel en UPC in de IT-hype.

Een andere Hype? Linkedin breidt emissie uit met ruwweg 20% en wil weer even 1,2 miljard dollar uit de markt halen. ik ken maar weinig fondsen die ondanks de plaatsing van aandelen omhoog gaan. Ondanks dat ik zelf betaalde gebruiker ben van dit bedrijf vind ik het wel overgewaardeerd.

Nog even een lieveling: Activision is na zijn correctiefase weer koopwaardig. Het idee erachter zou kunnen zijn dat eind september 2013 de PS4 uitkomt en worden er weer veel nieuwe spellen verkocht.

Apple vs Samsung (de battle)
Afgelopen week kwam Samsung uit met een horloge waarmee je kunt bellen, terwijl we al tijden op Apple zitten te wachten met deze gadget. Nu krijg ik een beetje een gevoel van Captian Kirk (Star Trek) met Beam me up Scotty als ik deze gadget zou kopen.

Maar het wachten wordt op Apple, die deze week met zijn gadgets komt.

Sony is ook weer met een aantal leuke gadgets gekomen en de Twindicator geeft ineens weer een koop. Nu zou ik op deze niveaus even afzijdig blijven, maar het blijft wel grappig om te zien.

Microsoft kocht Nokia. Er was een hedgefund dat short zat in Nokia terwijl de overname plaats vond en dit kost een enorm bedrag. Kijkend naar de grafiek en de businesscase zou ik nooit short hebben gezetten. Dit was zelfs de overname die ik steeds verwacht had.

Natuurlijk kwam het uiteindelijk toch nog onverwacht maar short zitten in een fonds als Nokia is niet echt slim.

Dan kun je maar beter short in Microsoft, na een korte opleving door het vertrek van de oude man hebben we sinds het doorbreken van 32 weer een shortsignaal in de Twindicator.

In de strijd rond KPN vergeten we bijna naar France Telecom te kijken… We hebben koopsignalen in France Telecom, gezien alle overnames en het Vodafone-verhaal lijkt het me prima om hier wat aandelen van op te vangen.

De banken
Er werd een afgelopen week rapport bekend waarin de Europese banken zich nog voor iets van 400 miljard moeten herkapitaliseren. Nu hadden we dat al in maart  en in mei gehoord, maar het is dus nog niet opgelost.

ING staat boven de Twindicator en zou je dus in theorie long moeten zitten. Maar ik geef mijn portie aan een ander.

Zoals gezegd zit ik long Imtech en blijf ik dit ook. De Twindicator dreigt met een koopsignaal te komen…

BAM is in de grafieken nog geen koopsignaal, maar wel hebben ze een bodem neergezet en daarmee is het geen vallend mes meer.

Veel aandelen zijn heel flink geprijsd, andere zijn een beetje een gok. Per saldo heb ik moeite om koopkandidaten te vinden en blijf dan ook negatief over de markt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 september 2013 00:30
    quote:

    livenowpaylater schreef op 9 september 2013 11:25:

    Wij wachten tot jij positief worden dan moeten wij namelijk als een gek in shorts
    Tja, je kan ook kijken naar de prestaties natuurlijk. Als je dat als uitgangspunt neemt, zou ik (over de jaren) niet graag contrair zitten ;-)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 94,420
    0,00% 0,000
  2. Alphabet 26 apr
    173,690
    +9,97% +15,740
  3. Amazon.com 26 apr
    179,620
    +3,43% +5,950
  4. Apple 26 apr
    169,300
    -0,35% -0,590
  5. 3,918
    +0,56% +0,022
  6. Home Depot 19:16
    336,060
    +0,29% +0,970
  7. ING Groep 17:39
    14,830
    -0,54% -0,080
  8. 3,442
    +0,47% +0,016
  9. 406,320
    +1,82% +7,280
  10. Netflix 26 apr
    561,230
    -0,63% -3,570
  11. Tesla 26 apr
    168,290
    -1,11% -1,890
  12. 8,620
    +0,12% +0,010

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links