Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Belangrijke toppenlijn

De AEX blijft bewegen binnen de grenzen van een zeer smalle consolidatiezone. Op de eerste dag van dit handelsjaar werd de top verder aangescherpt naar een niveau van 404,40 maar werd ook een tweedaags toppatroon afgerond, een bearish engulfing.

Zolang de AEX niet boven de 404,40 komt, blijft dit toppatroon geldig en kan dat voor meer neerwaartse druk in de komende dagen zorgen. Het belangrijkste te breken niveau blijft echter de stijgende toppenlijn van het sinds eind 2012 oplopende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Deze toppenlijn ligt deze week bij een niveau van 406,50 en zolang deze weerstand niet wordt gebroken, wordt de verwachte versteilingsfase van de stijgende middellangetermijntrend niet opgestart. Pas een structureel slot hierboven zorgt voor de volgende fase met een doel van ongeveer 420 punten.

Boven de toppenlijn liggen nog:

  • horizontale weerstanden bij 409,60 en 417,50
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau bij 413 (te berekenen aan de hand van de top en bodem van de zesde correctie van het afgelopen jaar)

Aanzienlijk hoger
Zodra de 420 punten wordt genaderd, moeten we alert worden op topvormingsignalen voor de start van een mogelijk forse correctie in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook voor dit jaar verwacht ik de nodige correctieve bewegingen voor de vorming van hogere middellangetermijnbodems die uiteindelijk de AEX aanzienlijk hoger moeten kunnen zetten. De trends blijven namelijk opwaarts gericht.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Zolang de huidige impasse van de smalle consolidatiefase niet wordt beëindigd, blijft de handelsruimte zeer smal. De eerste steunzone is namelijk intact gebleven en ligt bij de recent gevormde gap tussen de 397,50 en 399,10.

Aanval op jaartop
Deze gap werd gevormd tijdens de opwaartse doorbraak van de voormalige jaartop van 398,60 eind vorig jaar. In het afgelopen jaar werd geregeld een jaartop met een opwaartse gap gebroken. Ook het feit dat alle correcties in een korter tijdsbestek werden opgeheven, blijft een krachtig signaal dat wijst op een verder oplopende indexstand.

Zolang de genoemde gap niet wordt gesloten, blijft de kans het grootst dat de AEX in de komende dagen opnieuw de aanval zal inzetten op de jaartop en de stijgende toppenlijn. Onder de 397,50 ontstaat echter meer neerwaarts potentieel.

Ik verwacht echter niet dat dit het startsein zal zijn van de eerste correctie (daling van 5% tot 10%) van dit jaar. Wel zou een dergelijke neerwaartse doorbraak kunnen leiden tot de eerste mini-correctie (minder dan 5%) om uiteindelijk de eerste hogere kortetermijnbodem vanaf de 375,90 te gaan vormen.

Voldoende steun
In dat scenario ontstaat namelijk ruimte naar de zone 391,90 tot 393,50. In deze belangrijke steunzone liggen onder andere:

  • de volgende opwaartse gap
  • het oplopende 50-daags gemiddelde
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de recente bodem van 375,90 en de jaartop van 404,40

Zolang een index boven een dergelijk Fibonacci-niveau weet te bodemen, blijft er sprake van een zeer krachtige kortetermijntrend. Voor de komende dagen zit er niets anders op dan te bekijken of de steunzone 397,50 tot 399,10 voldoende steun biedt en er mogelijk een omkeerpatroon vanuit de candlesticks wordt gevormd.

Euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Valuta: doel verhoogd
Gisteren sprak ik al over de interessante technische situatie van de euro-dollar. De koers testte namelijk precies de stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld en vormde gisteren uiteindelijk een piercing line-omkeerpatroon.

Hiermee lijkt een hogere bodem te zijn gevormd en is weer ruimte ontstaan naar de jaartop van 138,80 en hoger. Ook bij een ander valutapaar is de technische situatie interessant.

De euro-yen brak namelijk al eerder opwaarts door de 138,50 tot 139 (top uit 2009), met deze doorbraak heb ik mijn langetermijndoel verder verhoogd naar 170.

In het kortere trendkanaal testte de koers precies de bovenkant rond de 145,50 en lijkt nu bezig te zijn met een normale terugtest. Ruimte is er naar de zone 138,50 tot 139, maar trend blijft sterk en opwaarts gericht waarbij ik in de komende maanden al een test van de 152 verwacht.

Euro-yen

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

218 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 januari 2014 09:24
    quote:

    Kinghe schreef op 7 januari 2014 09:22:

    Zal wel weer gaan stijgen straks... Eerste S&P tp 1861.
    Men wil gewoon niet te hard stijgen 1ste weken januari, anders zal het weer een gans jaar (hard) stijgen. Voorlopig lichtjes downtrend 2014.
    Volgende week stijgen, nu eerst een paar dagen rood(achtig)
  2. [verwijderd] 7 januari 2014 10:45
    quote:

    rai144 schreef op 7 januari 2014 09:46:

    Zijlijn, maar ik zou eerder neigen naar longs. Dalingen worden tot nu toe goed opgevangen en ik zie de 398/399 oude weerstand, nieuwe steun worden.
    Ja ik denk ook dat oude weerstand nieuwe steun gaat worden.....althans zo ziet het er wel naar uit. Het is al een paar keer getest dus ik denk dat je gewoon gelijk hebt. Bedankt voor de tip.
218 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links