Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doe zoals Japan?

Japan is één van de interessante landen om te volgen. Het heeft net als de rest van de westerse wereld teveel schulden, maar premier Abe en de voorzitter van de centrale bank Kuroda hebben besloten om deze molensteen af te werpen. Dit gaan zij doen door de monetaire basis in twee jaar tijd te verdubbelen.

Het doel is om inflatie te creëren. Het klinkt zo eenvoudig: hoe groter de monetaire basis, hoe lager de waarde van het geld en hoe groter de inflatie. Dit tast vermogens aan, maar de schulden verminderen ook en dat is het doel. Werkt het? Geen idee, het is een experiment, maar ik vind het fascinerend om te volgen en daarom bekijk ik elke ochtend drie grafieken.

De eerste grafiek is de breakeven-rate en deze laat de inflatieverwachting zien. Dit is het verschil tussen de standaard Japanse staatsobligaties en de staatsobligaties met inflatiecorrectie. In het begin leek de strategie van Abe en Kuroda te werken. De verwachte inflatie schoot in de eerste maanden van dit jaar omhoog van 0,8% nar 1,8%, maar sindsdien is de inflatieverwachting per saldo gedaald.

De Nikkei, de bekendste beurs van Japan heeft ongeveer hetzelfde koersverloop achter de rug. Tientallen procent omhoog en daarna een fikse daling.

Inflatie doet munten dalen en daarom is het ook niet vreemd dat wanneer de inflatieverwachting aan het dalen is, de Japanse munt met dalen stopt.

Is dit de weg die Europa ook moet inslaan? Of zijn er onverwachte consequenties? Helaas moet ik op het antwoord nog even wachten.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 30 augustus 2013 14:52
    op de lange termijn heeft het monetaire beleid geen invloed op de economische groei. Dus wat dat betreft.
    En waarom niet de weg van de VS inslaan, die hebben het toch weer het beste gedaan ondanks dat de crisis daar begonnen is.
    Maar ben ook erg benieuwd naar de uitkomst in Japan, nmm zal het door dit beleid echt in de problemen komen. (cq niet meer uit kunnen stellen)

    PS waar op het net kan je die eerste grafiek volgen ? ben ook wel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de inflatieverwachtingen in japan.
  2. [verwijderd] 30 augustus 2013 15:34
    Die grafiek heb ik in Excel gemaakt met behulp van Bloomberg, maar hij is ook op het internet te vinden.

    www.bb.jbts.co.jp/english/marketdata/...

    De teksten zijn in het Japans, maar als u op het gele en groene rondje klikt, dan hebt u ook een actuele grafiek van de inflatieverwachting!

    Groet,
    Karel
  3. [verwijderd] 30 augustus 2013 16:38
    quote:

    Arod74 schreef op 30 augustus 2013 16:10:

    Vergelijken met munten als die van VS en EU, die misschien wel net zo hard geld bijdrukken, neutraliseert de inflatie versus die munten. Ze zakken allen hard weg, maar dat valt niet op als je ze onderling vergelijkt.
    Toch gaat de goudprijs van $1900 naar $1200...
  4. [verwijderd] 30 augustus 2013 16:41
    quote:

    !@#$!@! schreef op 30 augustus 2013 16:19:

    Thanks !

    mijn inziens volgt Japan het beleid van Europa, het creeert een negatieve reeele rente en hevelt zo over van de (efficiente) bezitters naar de (inefficiente) overheid/banken (schuldenaren). Dan zal nooit veel goeds brengen natuurlijk.
    De afgelopen 800 jaar is elke schuldenberg opgelost door een negatieve rente. Bron: 800 years of financial history (reinhart rogoff)
  5. forum rang 6 !@#$!@! 30 augustus 2013 17:34
    Ja, als het gecombineerd was geweest met de noodzakelijke hervormingen die vroeger wel werden doorgevoerd en een wereldeconomie om naar te exporteren. En hoe lang duurde het toen voordat de economie weer begon te groeien ? Bracht het toen veel goeds ? (soms wel, soms niet waarschijnlijk. afhankelijk van de rest van de omstandigheden)

    En was dat een bewuste keuze ? Volgens mij hebben we geen 800 jaar monetair beleid in onze geschiedenis :-) Volgens mij plunderden we gewoon goud/grondstoffen uit andere landen in de goeie oude tijd ;-)
    (ps ben geen goudkever voor de duidelijkheid)

    Nu wordt het echter als excuus gebruikt om niet te veranderen, de schulden nog steeds verder op te laten lopen en dit allemaal tegelijk (VS, Europa, Japan, China). Het is wachten op een nieuwe schok in de wereldeconomie (zie zijn er altijd om de zoveel jaren) en wat dan ? .....
  6. [verwijderd] 31 augustus 2013 10:27
    quote:

    !@#$!@! schreef op 30 augustus 2013 14:52:

    op de lange termijn heeft het monetaire beleid geen invloed op de economische groei. Dus wat dat betreft.
    En waarom niet de weg van de VS inslaan, die hebben het toch weer het beste gedaan ondanks dat de crisis daar begonnen is.
    Maar ben ook erg benieuwd naar de uitkomst in Japan, nmm zal het door dit beleid echt in de problemen komen. (cq niet meer uit kunnen stellen)

    PS waar op het net kan je die eerste grafiek volgen ? ben ook wel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de inflatieverwachtingen in japan.
    In 1929 is dit niet gelukt, toen werd er veel geld bijgedrukt. Nu leven we wel in een andere tijd. Bernauke weet wat hij doet, hij heeft de situatie 1929 goed bestudeerd. Hij weet wat hij moet doen om een diepe crisis te voorkomen.
  7. forum rang 6 !@#$!@! 31 augustus 2013 12:18
    quote:

    Blutter schreef op 31 augustus 2013 10:27:

    [...]
    Bernauke weet wat hij doet, hij heeft de situatie 1929 goed bestudeerd. Hij weet wat hij moet doen om een diepe crisis te voorkomen.
    Jij en vele anderen hebben de illusie dat de FED de macht hebben om zoiets te voorkomen. Maar wij (alle mensen) zijn de economie en de FED heeft geen controle over mensen en dus de economie. Economie is vertrouwen, wij bepalen of dat er is of niet, niet de FED.
    Als wij bepalen dat we geen vertrouwen meer hebben dan komt er een crisis en daar kan de FED of welke regering dan ook niks meer aan doen.
    CB wereldwijd hebben alle instrumenten opgebruikt en regeringen zitten al op hun maximale uitgavenpatroon.

    We weten allemaal dat het anders moet en schreeuwen dat de FED, ECB en politici moeten veranderen. Maar in werkelijkheid moeten wij (bevolking) zelf veranderen en dat doen we pas als het echt moet (net als politici) en dus na een crisis.

    China, Japan, VS en EU , overal zitten de CB en regeringen aan de max. Een nieuwe crisis zal komen, omdat dat nodig is om ons gedrag te veranderen, gedrag dat is ingezet door de babyboom-generatie; altijd nominale groei en schulden zijn niet erg. Gedrag wat al meer dan een generatie in ons zit zal pas na een goede schok veranderen. (kijk naar Griekenland waar ze nog steeds heel moeizaam willen veranderen, ondanks hun embarmelijke situatie)
    Het zit in het aard van het beestje.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links