Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Lagere resultaten voor DSM door klap auto-industrie

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 07:43 | Views: 3.404 | Onderwerpen: autoindustrie

DSM 17:35

138,95 -2,35 (-1,66%)

AMSTERDAM (AFN) - Speciaalchemieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal lagere resultaten behaald. Die zijn het gevolg van zwakkere prestaties bij de materialendivisie van het bedrijf, met veel klanten in de auto-industrie die stevig zijn getroffen door de coronacrisis.

De omzet van DSM kwam in de verslagperiode uit op ruim 2,2 miljard euro, iets lager dan een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 402 miljoen euro. Dat was 438 miljoen euro een jaar terug. De materialendivisie behaalde voor 534 miljoen euro aan opbrengsten, tegen 710 miljoen euro vorig jaar. Bij het onderdeel Nutrition kwamen de opbrengsten uit op ruim 1,6 miljard euro, meer dan de 1,5 miljard euro een jaar terug.

DSM herhaalt de vooruitzichten voor het volledige jaar die werden gegeven bij de resultaten van het eerste kwartaal. Het chemieconcern verwachtte toen dat er in Nutrition op zijn minst een groei van 5 procent zal plaatsvinden in vergelijking met vorig jaar. Gezien de huidige onzekerheid in verband met de coronapandemie, durft het bedrijf het niet aan algemene winstvooruitzichten te formuleren. DSM behoudt het interimdividend, van 0,90 euro per aandeel.

Solide

Directeuren Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze spreken van een "solide eerste halfjaar" als in acht wordt genomen hoe buitengewoon de markt was door de coronacrisis. "De ontwikkelingen in het tweede kwartaal waren in lijn met de verwachtingen die we in mei hadden gesteld, we doen het goed", aldus Matchett. "We volgen de behoeftes van de markt, waar tijdens deze crisis het aanleveren van voedingsstoffen het relevantst is."

DSM nam vroegtijdig maatregelen om bedrijfskosten tot een minimum te beperken en gaat in de volgende periode door met winstverbeteringsacties, gericht op een jaarlijkse besparing van rond de 25 miljoen tot 30 miljoen. De Vreeze zegt dat die besparing van kosten niet alleen bestaat uit ontslagen, maar voor een groot deel uit het efficiënter maken van bepaalde takken, zoals onderzoek en ontwikkeling. Na overleg met de ondernemingsraad kunnen waarschijnlijk eind augustus meer details worden gegeven over of en hoeveel ontslagen er gaan vallen.

Volgens de directeuren dragen de recente overnames van CSK, Glycom en Eber Group bij aan het specialistische aanbod en het versnellen van de groeistrategie. In juni werd bekend dat DSM voor 980 miljoen euro het Oostenrijkse Erber Group overneemt, dat zich bezighoudt met natuurlijke voedingssupplementen, analyse van diervoeder en voedsel en bescherming van gewassen. Naar verwachting is de overname in het vierde kwartaal afgerond.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM 60% zegt verkopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 4 augustus 2020 08:52
    Prima cijfers gezien de huidige corona toestand. Wellicht zijn er shorters of winstpakkers vandaag, maar ik zie de 5 tot 10% daling echt niet komen. Als het wel zover komt dan staat mijn vinger gereed op de koop knop en ik denk niet alleen mijn vinger.

    Een echte belegger kijkt naar de toekomst en wat dat betreft heb ik 200% vertrouwen in DSM. De materialenvisie trekt pas aan als er een vaccin is, dat kan dus nog wel een jaar duren.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare