Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aziatische beurzen noteren licht in het groen

Aziatische beurzen noteren licht in het groen
Beeld: BinckBank

(ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen koersten maandagochtend met bescheiden winsten hoger, op een dag waar Wall Street vanwege Memorial Day de deuren gesloten houdt. Ook in Londen is de beurs vandaag dicht vanwege een zogeheten bank holiday.

Koploper was vanochtend de beurs in Sydney met een stijging van 0,8 procent. De winsten voor de Nikkei index in Tokio, de KOSPI index in Seoel en de Hang Seng index in Hongkong, bleven beperkt tot maximaal een half procent. 

In China bleken de winsten van industriële bedrijven in de periode van januari tot en met april op jaarbasis met 4,3 procent te zijn gestegen. Die stijging is gelijk aan de stijging in de eerste drie maanden van dit jaar. 

Op vrijdag sloot techbeurs Nasdaq op Wall Street in aanloop naar een lang weekend nog op de hoogste stand ooit. 

Vrijdag was weliswaar sprake van herstel op de Amerikaanse beurzen, maar, "onder de motorkap hangt een risicomijdend sentiment", zei analist Adam Phillips van EP Wealth Advisors.

Het was een week van twee gezichten voor Wall Street. Zo profiteerde de Nasdaq van de sterke cijfers van Nvidia en de daaropvolgende stijging van chipaandelen. Vrijdag sloot de techindex op een nieuw record, onder meer dankzij een flinke koersstijging van Tesla, en op weekbasis boekte de Nasdaq ook een mooie winst van bijna anderhalf procent.

De Dow Jones doorbrak de voorafgaande week nog de grens van 40.000 punten, maar wist zich daar afgelopen week niet boven te handhaven. Op weekbasis verloor de index ruim 2 procent.

Tegenover de goed ontvangen kwartaalcijfers van Nvidia stond afgelopen week hernieuwde rente- en inflatievrees, onder meer omdat uit inkoopmanagersindices bleek dat de Amerikaanse economie er nog altijd goed voor staat.

De Federal Reserve heeft juist een zwakkere economie nodig om de inflatie richting de gewenste 2 procent te krijgen. Fed-bestuurders die afgelopen week van zich lieten horen, klonken vrij 'hawkish' en dus is de kans op meer dan één renteverlaging dit jaar weer kleiner geworden, zo bleek uit de FedWatch Tool van CME. 

De olieprijs koerste vanochtend ruim een 0,4 procent hoger naar 78,01 dollar per vat, na al een stijging met ruim een procent vrijdagavond in New York.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een licht lagere opening.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links