Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst en omzet Tesla lager dan verwacht

Winst en omzet Tesla lager dan verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Tesla heeft in het eerste kwartaal van 2024 een sterker dan verwachte daling van de omzet en winst geboekt. Dat bleek dinsdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's.

De winst per aandeel bedroeg 0,34 dollar, minder dan de helft van de 0,85 dollar een jaar eerder.  Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 0,49 dollar. 

De omzet bedroeg 21,3 miljard dollar: 1 miljard dollar lager dan de analistenverwachting van 22,3 miljard dollar en 2 miljard dollar lager dan de omzet een jaar eerder. 

Toch reageerden beleggers positief. Het aandeel Tesla stond 7 procent hoger in de handel nabeurs.

Tesla werd in het eerste kwartaal met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals de aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee. Deze verstoorden de aanvoer van onderdelen. De fabrikant schortte in januari tijdelijk de productie in de Duitse fabriek buiten Berlijn op als gevolg van een tekort aan onderdelen. In maart staken milieuactivisten de infrastructuur in de buurt van diezelfde fabriek in brand, waardoor er opnieuw een productieverstoring ontstond.

Begin april werd al bekend dat de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen afgelopen kwartaal minder auto's heeft afgeleverd. Dat waren er in het eerste kwartaal 386.810, ruim minder dan de 423.000 die analisten geraadpleegd door FactSet verwachtten. Er werden 433.371 exemplaren geproduceerd. Hier rekenden analisten op 457.000 stuks.

Het verschil tussen leveringen en productie "bevestigt dat er naast het bekende knelpunt in de productie ook een serieus vraagprobleem kan zijn", zeiden analisten van Deutsche Bank destijds in een reactie op de productiecijfers.

In het vierde kwartaal van 2023 behaalde Tesla nog een aangepaste winst per aandeel van 0,71 dollar en een omzet van bijna 25,2 miljard dollar. Verder werden er 494.989 voertuigen geproduceerd en 484.507 exemplaren afgeleverd in de laatste drie maanden van 2023. 

Telsa heeft al een personeelsreductie van 10 procent aangekondigd. Persbureau Reuters en andere media meldden afgelopen zaterdag dat Tesla de prijzen van zijn Model Y, Model X en Model S voertuigen met 2.000 dollar heeft verlaagd in de VS.  

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 mei Slotcall: AEX met nieuw record het weekend in en Tesla krijgt concurrentie op Wall Street 2
  2. 24 apr Alles lijkt tegen te zitten bij Tesla: waarom blijft Elon Musk optimistisch?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Tesla 71% zegt verkopen 17 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Tesla

179,240 24 mei
+5,500 +3,17%
Premium

Alles lijkt tegen te zitten bij Tesla: waarom blijft Elon Musk optimistisch?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links