Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Orderinstroom ASML zakt flink in

Orderinstroom ASML zakt flink in
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het eerste kwartaal de eigen outlook gehaald en zag de orderinstroom flink terugzakken, na het recordniveau in de laatste maanden van 2023. Dit bleek woensdagochtend uit de kwartaalcijfers van de toeleverancier van de mondiale halfgeleiderindustrie.

In de eerste drie maanden van dit jaar realiseerde ASML een omzet van 5,3 miljard euro, waar de outlook van de Veldhovenaren uitging van 5,0 tot 5,5 miljard euro. De brutomarge kwam afgelopen kwartaal uit op 51,0 procent, hoger dan de 48 tot 49 procent die ASML als verwachting had afgegeven. Die margemeevaller schreef CEO Peter Wennink toe aan de productmix en enkele eenmalige meevallers.

De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro.

Omdat ASML doorgaans de eigen outlook wel haalt, kijkt de markt vooral naar de orderinstroom en de verwachtingen voor het lopende kwartaal.

In het eerste kwartaal bedroeg de orderinstroom van ASML 3,6 miljard euro, waarvan krap 0,7 miljard euro voor de nieuwe technologie EUV. Dat is veel minder dan de 9,2 miljard euro in het vierde kwartaal van 2023, maar dat was ook een record. De analistenconsensus rekende voor het eerste kwartaal op een orderinstroom van 5,0 miljard euro, ofwel "een terugkeer naar normale niveaus", zei een analist van Degroof Petercam in een vooruitblik. Sommige analisten zeiden echter in aanloop naar de cijfers dat de orderinstroom positief zou verrassen. Zo gingen ING en Citi Research uit van een orderinstroom van 6,0 miljard euro.

Voor het lopende tweede kwartaal zei ASML vanochtend te rekenen op een omzet van 5,7 tot 6,2 miljard euro en een brutomarge van 50 tot 51 procent. Degroof Petercam dacht dat ASML een outlook zou geven van 6,5 miljard euro omzet met een brutomarge van 50,5 procent.

Voor 2024 rekent ASML nog altijd op een omzet gelijk aan die in 2023, toen dit 27,6 miljard euro was.

Degroof verwachtte niet dat ASML woensdag de outlook voor dit jaar zou verhogen, wat ook de mening van Citi was.

In 2025 wil ASML een omzet genereren van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. En in 2030 moet dit oplopen naar 44 tot 60 miljard euro met een marge van 56 tot 60 procent. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. 24 mei Draait u zich nog een keer om voorbeurs en na Nvidia nu ASML op naar de 1000?
 2. 23 apr Advieswijziging ASML

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 57% zegt kopen 46 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Davisch_1999 17 april 2024 07:28
  Oef, een zware dobber voor de ASML belegger, als dit aandeel niet meer dan 10% onderuit gaat weet ik het ook niet meer. In zo ontzettend slecht jaar YTD zo’n koersperformance neerzetten is simpelweg een bubbel, in 2025 een omzet halen van 30 - 40 miljard zou mogelijk zijn maar het aantal orders het afgelopen jaren zijn erg tegengevallen, dus de backlog zou wel flink moeten teruglopen om deze omzet te behalen. Het bedrijf Opzich zelf is prima maar de achilleshiel zit hem meer in de TAM op termijn… en dat kan weleens flink tegenvallen
 2. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 17 april 2024 07:50
  @Davisch

  Inderdaad, na een aantal zeer zwakke kwartalen qua orderintake was Q4 een outlier, wellicht naar voren gehaalde orders vanuit China.

  De onthutsend magere outlook voor Q1 was zo zwak dat ik dacht dat ze daar met gemak overheen zouden springen, maar dat valt vies tegen. De meer dan 30% stijging na de vorige kwartaalcijfers lijkt met met deze cijferset en onveranderde outlook dus behoorlijk "overdone".

  Desondanks weet je het met ASML nooit; indicatief lijkt er nog niet veel aan de hand (-1%) en zodra de CEO gaat spreken raken analisten meestal in vervoering. Het gebruikelijke rondje om de beurt het koersdoel weer met een paar honderd euro verhogen na de kwartaalrapportage zou mij nogal misplaatst lijken, maar we zullen zien...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

879,400 16:52
-1,100 -0,12%
Premium

Advieswijziging ASML

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links