Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 5.076,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 37.798,20 punten en de Nasdaq noteerde 1,4 procent lager op 15.941,22 punten.

Wall Street steeg maandag in eerste instantie nadat Israël afgelopen weekend met succes een drone- en raketaanval uit Iran had afgeslagen, waardoor de spanningen in het Midden-Oosten enigszins afnamen. Washington's voornemen om het Israël-Iran-conflict te beteugelen leek de marktzenuwen in bedwang te houden. Gedurende het verloop van de sessie verdampten de eerdere winsten echter. 

"Hoewel markten de komende dagen de toekomstige risico's zullen inprijzen, veranderen dergelijke gebeurtenissen zelden de richting van de wereldeconomie", zei Citi.

Op macro-economisch vlak werd maandag in de VS bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart sterker dan verwacht zijn gestegen. De verkopen namen op maandbasis met 0,7 procent toe, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 4,0 procent.

De index van de Federal Reserve voor de industrie in de regio New York is in maart verbeterd. De index steeg van -20,9 naar -14,3.

De bedrijfsvoorraden in de VS zijn in februari op maandbasis conform de verwachting gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,0 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in april stabiel gebleven. De NAHB-huizenindex bleef staan op 51.

Olie noteerde maandag 0,6 procent lager op 85,14 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0629. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0655 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0642 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda: Voorbeurs verschijnen woningbouwdata en industriële productiecijfers over maart.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van defensiebedrijven noteerden maandag hoger. Lockheed Martin steeg 0,9 procent. Boeing noteerde voorbeurs nog hoger, maar zag de winst vervliegen en noteerde 0,9 procent lager.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden maandag onder druk. Delta Air Lines daalde 1,0 procent, United Airlines verloor 1,3 procent en American Airlines noteerde 1,4 procent lager.

JPMorgan ging vrijdag hard onderuit. Hoewel de cijfers meevielen, waren beleggers niet blij met de outlook voor de rentebaten. Marktanalisten wezen echter ook op winstnemingen, omdat het aandeel hoog gewaardeerd is. JPMorgan steeg maandag 0,3 procent.

Sectorgenoot Citigroup wist vrijdag de verwachtingen ook te verslaan, maar sloot toch lager. Het aandeel verloor maandag nog eens 1,6 procent.

Goldman Sachs steeg 2,9 procent. In het eerste kwartaal bleken de resultaten veel beter dan verwacht, onder meer dankzij herstel bij de investment bankactiviteiten. Hier bedroeg de groei 32 procent. 

Later in de week zijn nog Bank of America en Morgan Stanley aan de beurt. Dat aandeel stond vorige week onder druk na berichten dat toezichthouders de bank onderzoeken vanwege het mogelijk schenden van complianceregels.

Ook Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Alcoa en American Express zullen later in de week kwartaalcijfers bekend maken.

Apple daalde 1,4 procent. Uit gegevens van onderzoeksbureau International Data Corp blijkt dat Samsung Apple van de troon heeft gestoten als 's werelds grootste leverancier van smartphones.

Tesla daalde 4,7 procent, nadat de fabrikant van elektrische voertuigen meldde dat het de prijs van zijn supervised Full Self-Driving softwareabonnement heeft verlaagd van 199 tot 99 dollar per maand. Ook informeerde Tesla enkele toekomstige Cybertruck-eigenaren over vertragingen in de levering vanwege productieproblemen. Verder schreef Electrek dat er een grote reorganisatie bij Tesla aanstaande is, die mogelijk tienduizenden banen zal kosten.

Salesforce is in vergevorderde gesprekken om Informatica over te nemen, meldde de Wall Street Journal. Informatica daalde 8,9 procent, terwijl Salesforce 6,5 procent daalde.

Microchip Technology steeg 0,3 procent. Het techbedrijf neemt Neuronix AI Labs over, zo werd maandag bekend. Financiële details werden niet vermeld.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links