Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street koerst lager

Wall Street koerst lager
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag lager, met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 5.194,77 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 39.071,37 punten en de Nasdaq ging 1,2 procent lager op 16.208,46 punten.

Terwijl de beurzen op Wall Street daalden, liepen de obligatierentes dinsdag weer op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,36 procent.

Marktkenners wezen naar de Amerikaanse inkoopdata die maandag verschenen. Opvallend was de stijging van de prijsindex, een indicator voor de ontwikkeling van de inflatie, van 52,5 in februari naar 55,8 in maart.

"Dit wakkert de vrees verder aan dat de [Amerikaanse] economie op eigen kracht blijft groeien, waarbij de scherpe piek in de productie en nieuwe orders, samen met de stijgende prijzen van componenten, wellicht ook bijdragen aan de mogelijkheid van verdere inflatiedruk", zeiden analisten van Interactive Investor.

De data lijken de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell eind vorige week te onderstrepen, dat de groei in de VS robuust blijft en de inflatie nog niet rond de doelstelling zit. Dit betekent dat de Federal Reserve geen haast hoeft te maken met het verlagen van de rente.

Fed-bestuurder Loretta Mester zei dinsdag dat ze bij het Amerikaanse rentebesluit volgende maand niet voor een renteverlaging zal stemmen.

"Ik verwacht niet dat ik tegen de tijd van de volgende vergadering van de FOMC genoeg informatie zal hebben om die beslissing te nemen," zei Mester, voorzitter van de Cleveland Fed, die dit jaar ook stemrecht heeft in het beleidscomité van de centrale bank.

De Fed kan dit jaar beginnen met het verlagen van de rente, mits de economie zich ontwikkelt zoals ze verwacht, zei Mester. Volgens de actuele CME FedWatch Tool is de kans op een renteverlaging in juni nu 58 procent.

Volgende richtpunt voor de Fed zijn de twee banenrapporten die later in de week verschijnen. Voor het rapport van loonstrookjesverwerker ADP op woensdag rekent de markt op een banengroei van 155.000 in maart. In februari kwamen er in de private sector in de VS 140.000 banen bij.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in februari harder dan verwacht zijn gestegen, met 1,4 procent op maandbasis. Economen rekenden op een stijging van 1,0 procent.

Het aantal openstaande vacatures in de VS is in februari vrijwel stabiel gebleven op circa 8,8 miljoen.

De euro/dollar handelde dinsdagavond op 1,0769. De olieprijzen stegen rond een procent door de hernieuwde spanningen in het Midden-Oosten.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Tesla stonden dinsdag onder druk na de bekendmaking van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf van CEO Elon Musk leverde in het eerste kwartaal 386.810 auto's af, ruim minder dan de 423.000 die analisten geraadpleegd door FactSet verwachtten. Er werden 433.371 exemplaren geproduceerd. Hier rekenden analisten op 457.000 stuks.

Het verschil tussen leveringen en productie impliceert dat er ongeveer 46.000 elektrische voertuigen in voorraad zijn, "wat bevestigt dat er naast het bekende knelpunt in de productie ook een serieus vraagprobleem kan zijn", zeiden analisten van Deutsche Bank in een reactie op de productiecijfers. Tesla leverde dinsdag op Wall Street circa 5 procent in.

Sectorgenoten Nio en Nikola daalden bijna 3 procent.

Ook een fabrikant van elektrische voertuigen, Canoo, verloor zelfs 27 procent. Het bedrijf verwacht voor het huidige boekjaar een omzet van 50 miljoen tot 100 miljoen dollar. Dat is ruim onder de analistenverwachting van 152,5 miljoen dollar. 

Aandelen van Amerikaanse zorgverzekeraars stonden dinsdag onder druk door de zorgen over mogelijke margedruk. Volgens persbureau Reuters zullen de vergoedingen voor Medicaid en Medicare in 2025 naar verwachting met gemiddeld 3,7 procent stijgen. En dat is een tegenvaller volgens sommige analisten. Het aandeel Humana daalde na de berichtgeving met ruim 14 procent, UnitedHealth met 8 procent en CVS Health met circa 8,5 procent.

Trump Media & Technology Group steeg bijna 7 procent. De aandelen van het moederbedrijf van Truth Social kelderden maandag nog met 21 procent, nadat bekend werd dat het mediabedrijf in 2023 58,2 miljoen dollar verlies leed op een omzet van slechts 4,13 miljoen dollar. Het bedrijf ging vorige week naar de beurs door te fuseren met het speciale acquisitiebedrijf Digital World Acquisition en heeft een beurswaarde van ongeveer 6,6 miljard dollar.

PVH daalde liefst 23 procent, nadat de eigenaar van de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger zei dat het verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal met ongeveer 11 procent zal dalen tot 1,92 miljard dollar.

GE Vernova, het energieopwekkingsbedrijf dat is afgesplitst van General Electric, beleefde dinsdag zijn beursdebuut en steeg bijna 6 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links