Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASMI voldoet aan omzetverwachting

ASMI voldoet aan omzetverwachting
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) ASM International heeft in het vierde kwartaal aan de omzetverwachting voldaan en rekent voor de eerste twee kwartalen van het nieuwe jaar op een stabiel niveau. Dit bleek dinsdagavond uit de cijfers van de halfgeleiderspecialist, die ook het dividend verhoogde en een nieuw aandeleninkoopprogramma aankondigde.

Het afgelopen kwartaal behaalde ASMI een omzet van 633 miljoen euro, waar het bedrijf vooraf had gezegd een omzet tussen 600 en 640 miljoen euro te verwachten. De analistenconsensus ging uit van 625 miljoen euro.

Verder meldde ASMI een orderinstroom van 678 miljoen euro.

De genormaliseerde nettowinst was 100 miljoen euro en de gerapporteerde winst 91 miljoen euro.

In heel 2023 boekte ASMI een omzet van 2,6 miljard euro en een nettowinst van 752 miljoen euro. Daarmee steeg de jaaromzet met ruim 9 procent, waar ASMI vooraf had gerekend op bijna 10 procent.

De operationele marge zou in 2023 minimaal 26 procent bedragen, beloofde CEO Benjamin Loh bij de cijfers over het derde kwartaal en dit cijfer kwam inderdaad uit op 26,6 procent.

Loh stapt medio mei dit jaar op en wordt opgevolgd door CTO Hichem M'Saad.

ASMI stelde een dividend van 2,75 euro per aandeel in het vooruitzicht. Dat is 0,25 euro meer dan over 2022. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro.

Outlook

"Hoewel de bredere halfgeleidermarkt naar verwachting zal herstellen in 2024, zullen de zwakkere omstandigheden in de markt voor wafer fab equipment, zoals we die zagen in de tweede helft van 2023, vermoedelijk doorzetten in het eerste deel van 2024", waarschuwde ASMI.

In de loop van dit jaar zal de vraag in de geheugenmarkt en het topsegment logic/foundry geleidelijk herstellen, is de verwachting van het bedrijf.

En hoewel de vraag uit China in begin van het jaar nog relatief flink zal bijdragen aan de omzet, zal dit in de rest van het jaar normaliseren.

"We verwachten dat ASM zal profiteren van een verwacht marktherstel in wafer fab equipment", merkte het bedrijf nog op, en dat betekent dat de omzet in 2025 zal stijgen naar de eerder afgegeven bandbreedte van 3,0 tot 3,6 miljard euro.  

Voor het lopende eerste kwartaal rekent ASMI op 600 tot 640 miljoen euro aan omzet. En dat zal in het tweede kwartaal ook zo zijn, verwacht het bedrijf. 

Vermoedelijk zal de omzet in de tweede jaarhelft vergelijkbaar zijn met de eerste zes maanden, “maar het is nog te vroeg om een meer specifieke outlook voor de tweede jaarhelft of heel het jaar te geven”, aldus ASMI.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een omzet van 2,9 miljard euro. ING denkt dat de marge dit jaar zal uitkomen op 27,3 procent. Daarmee is de bank positiever dan de consensus, die uitgaat van 26,6 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. 12 apr Citi verhoogt koersdoelen ASML en ASMI 2
 2. 28 feb Lauwwarme outlook ASMI doet beleggers uitkijken naar 2025

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASMI 63% zegt kopen 19 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Tino 27 februari 2024 19:15
  Ik blijf het erg optimistisch vinden om op dit soort koersen te kiezen voor aandelen inkopen boven een beetje interessant dividend rendement.
  Maar je zit dit sectorbreed en nu de hele sector gered is door de AI boom, want dat na de corona boom aan computer tablet en telefoon aankopen dit flink zou afnemen na corona en dat de EV boom flink minder zou worden zodra de voorwaarden genormaliseerd zouden worden met vermindering subsidie en normalisering wegenbelasting etc dat had ik al verwacht maar toen kwam AI.... die zag ik niet aankomen en bij deze heb ik ook geen idee hoelang deze het chippers feest levend kan houden met zulke waarderingen.

  Misschien dat er na voldoende niet van echt te onderscheiden fotos filmpjes etc van mensen die echt invloes hebben zijn gemaakt het geheel wat meer met argus ogen wordt bekeken want AI is prima aan extra rekenkracht voor onderzoek en ontwikkeling maar zo voor jan en alleman ga je een hoop rotzooi krijgen en al die grondstoffen en electra voor data kun je beter besparen en gebruiken voor belangrijkere dingen.

  Het internet staat nu al vol met rotzooi en nepzooi en alles blijft maar staan. Youtube staat er vol mee en als ik soms meekijk met de kinderen...., ja daar moeten wij echt naar toe... volgens big tech ja.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASM International

580,200 17 apr
-20,600 -3,43%
Premium

Lauwwarme outlook ASMI doet beleggers uitkijken naar 2025

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links