Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: hoe ver kan ECB de rente laten dalen?

Beursblik: hoe ver kan ECB de rente laten dalen?
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Als de Europese Centrale Bank eenmaal aan renteverlagingen begint, is het de vraag hoever de ECB de rente kan laten dalen. Dit zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank vrijdag in een reactie tegen ABM Financial News.

"De haviken willen denk ik wel voorkomen dat we straks te veel verlagingen gaan krijgen", aldus De Groot.

De marktkenner wees op een presentatie van ECB-bestuurder Isabel Schnabel vrijdag in Milaan, waarin zij inging op de vraag of de strijd tegen inflatie is gewonnen.

Volgens De Groot gaf Schnabel aan dat de daling van de inflatie "vooral, maar niet exclusief, op het conto van aanbodfactoren is te schrijven, [zoals] lagere energieprijzen en afnemende verstoringen in productieketens."

Daarbij is de diensteninflatie hardnekkiger en dus zijn "de laatste meters het moeilijkst" volgens Schnabel, citeerde de marktanalist.

Die mening deelt Rabobank. "Er is onmiskenbaar een verbetering in het inflatiebeeld, maar we zijn er nog niet helemaal", aldus De Groot.

"En dus, ja, renteverlagingen dit jaar, maar niet zo veel en niet zo snel als de markt dacht, en nog steeds denkt, alhoewel er aardig wat is verdampt van de hooggespannen verwachtingen sinds eind vorig jaar."

Volgens De Groot is de vraag straks misschien wel "waarom je als ECB eigenlijk de rente (zo fors) zou moeten verlagen als blijkt dat de economie weer aantrekt en de inflatie op je doelstelling uitkomt?"

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Daan 008 23 februari 2024 18:12
    Wat als straks in de EU naast de traditionele - ook de oorlogindustrie op hogere tot zelfs volle toeren gaat draaien gaat dan het inflatie cijfer niet terug omhoog gaan?

    Kan of moet de rente dan niet gelijk blijven of zelfs nog worden opgetrokken?

    Niet enkel de ECB maar zal de FED dat ook niet in gedachte gaan houden?

    We zullen zien wat gaat komen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links